Tarımda kendi hesabına çalışan kadınlar sigortalı olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Şubat 2012 16:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yapılan kanuni düzenlemelerle artık sosyal güvenlik kuruluşları kapsamı dışında kalan ve herhangi bir işverene hizmet akdiyle bağlı olmaksızın nam ve hesabına tarımsal faaliyette bulunan 22 yaşını doldurmuş kadının, başka bir şart aranmaksızın sigortalı olacağını bildirdi.Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, kadınların ekonomik hayatta güçlü olarak var olabilmeleri ve hak kaybına uğramamaları için yapılan çalışmalara, tarım alanında devam edildi.

Türk Medeni Kanunu, Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ile Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu'nda yeni düzenlemeler yapıldı.

1983 yılından itibaren tarım iş kolunda çalışanların sigortalılığı konusunda ''22 yaşını doldurmuş aile reisi kadınlar, kanunda sayılan diğer şartları da taşımaları halinde sigortalı sayılmışlardır'' denilmekteydi. Türk Medeni Kanunu'nda aile reisliği konusunda ''...Birliği eşler beraberce yönetirler...'' şeklindeki değişiklikten sonra, Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ile Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu'nun bazı maddeleri değiştirildi.

Artık sosyal güvenlik kuruluşları kapsamı dışında kalan ve herhangi bir işverene hizmet akdi ile bağlı olmaksızın nam ve hesabına tarımsal faaliyette bulunan 22 yaşını doldurmuş kadın, başka bir şart aranmaksızın sigortalı olacak. Aynı şekilde 22 yaşını dolduran erkekler de bu kapsamda olacak.

İlk tescil tarihinde 58 yaşını dolduran kadınlar ile 60 yaşını dolduran erkekler ise istekleri halinde kapsama alınacak.

Yapılan hukuki düzenlemeler sonucu, kendi nam ve hesabına tarımsal faaliyette bulunan kadın çiftçiler için süregelen farklı uygulamanın tümüyle kaldırılmış ve kadın çiftçilerin mağduriyetinin giderilmiş olduğu bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber