Sanayide çevreci elektrikli motor dönemi başlıyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 12 Şubat 2012 11:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanayi Bakanlığı, elektrikli motorlar ile ilgili yayınladığı tebliğ ile sanayide fazla elektrik tüketen eski tip motorların kullanımına son vererek, tasarruflu motor kullanımını zorunlu kılacak.

KAAN ZENGİNLİ

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Resmi Gazete'de yayınladığı ?Elektrik Motorları ile İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair Tebliğ' ile cari açığı eritmeyi planlıyor. Yıllık 50 milyar doları bulan enerji ithalatının önüne geçmek amaçlı yürürlüğe giren tebliğ ile fazla elektrik tüketen sanayi motorlarının kullanımı kademeli olarak azaltılacak. Enerji verimli elektrikli motorlara geçilmesi konusunda üretici ve dağıtıcı firmalara ise geçiş süreci verilecek. Düzenleme hakkında değerlendirmede bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yılın ikinci çeyreğinden itibaren aşamalı olarak sanayide daha verimli elektrik motorlarına geçişin başlayacağını söyledi. Ergün ?Düşük verimli, daha çok enerji tüketen elektrik motorları artık üretilemeyecek, piyasaya sürülemeyecek, yeni elektrikli motor üretimi, kullanımı ve satışı da üretici ve dağıtıcılar için zorunlu olacak? dedi. Türkiye'de üretilen elektriğin yarısının, sanayi sektöründeki elektriğin ise yaklaşık üçte ikisinin motorlar tarafından tüketildiğini aktaran Ergün ?Sanayide yüksek verimli motor kullanımı, enerji maliyetlerini düşürecek, sera gazları salınımında azalmalara sebep olacak ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasında büyük katkı sağlayacak? diye konuştu. Ergün, verimli motorun firmalara rekabet avantajı da sağlayacağını söyledi.

Karara iş dünyasından destek geldi

Ortalama bir motorun çalışma ömrünün 20 yıl olduğunu hatırlatan Ergün, satın alma maliyetinin 50 katından daha fazla enerji maliyeti ortaya çıktığını kaydetti. Öte yandan tasarruflu motorların kullanılmasına sanayiciler, işadamları ve mühendislerden destek geldi. İlgili çevreler, zorunluluğun enerji tasarrufuna ve ülke ekonomisine büyük fayda sağlayacağı görüşünde birleşirken, sürecin en kısa zamanda tamamlanması gerektiğini belirtti.

YÜZDE 100 ÇEVRECİ YERLİ MOTOR

Hükümet tüketimi fazla olan elektrikli motorların üretimini kademeli olarak durdurma kararı alırken, Türk girişimcilerin çevreye duyarlı üretim konusundaki girişimleri de sürüyor. Kayserili sanayici 65 yaşındaki Hasan Basri Özdamar da bir süre önce 22 yıllık çalışma sonrasında tek silindirli, yakıttan yüzde 40 tasarruf sağlayan enjeksiyonlu motoruna Uluslarası Patent Enstitüsü'nden de onay alarak dikkat çekmişti. Özdamar'ın HBO adını verdiği motorun yapım aşamalarını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de incelemişti.

KALE PORSELEN PROJE YÜRÜTÜYOR

İETT otobüslerinde egzoz gazı azaltılıyor

KALE Porselen ve İETT'nin birlikte yürüttüğü, İETT envanterindeki otobüslerin egzoz gazı emisyonlarının düşürülmesi ile ilgili proje hayata geçirildi. Proje kapsamında O345 Mercedes Benz otobüsler için geliştirilen katalitik konvertör sistemi uygulamaya alınacak. Sistemin tüm filoya uygulanması ile bir yıl içinde toplam karbon monoksit salınımı 208.14 tondan 2.37 tona düşmüş, toplam emisyon değeri yüzde 83 azaltılmış olacak. Bu sistemlerin en önemli kilit girdisi seramikten üretilen katalizör taşıyıcı filtreler Kale Porselen tarafından geliştiriliyor. Yürütülen ortak proje ile sahip olunan bu teknoloji, mevcut araçların niteliklerinin yerli imkanlarla artırılmasına yardımcı olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber