Anne kızlık soyadı risk taşıyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 19 Şubat 2012 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telefon bankacılığı gibi kritik işlemlerde kimlik doğrulamada kullanılan anne kızlık soyadı tartışma konusu oldu.

Pek çok kişinin anne kızlık soyadına internetten ve Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinden kolayca ulaşılırken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün anne kızlık soyadı dahi Google'da yapılan basit bir aramayla tespit edilebiliyor. Bilişim uzmanları ise, anne kızlık soyadının temel bir kimlik doğrulama aracı olmaması konusunda uyardı.

Adalet Bakanlığı adli bilişim uzmanı Osman Murat Alkaç tarafından TÜBİTAK'ın bilgi güvenliği sitesinde yer alan analiz yazısına göre, gizlilik gerektiren gibi pek çok işlemde kimlik doğrulamak adına sorulan anne kızlık soyadı, gerçekte kimliğimizi doğrulayacak kadar gizli değil.

Artık arama motorları ve sosyal medya üzerinden kişiliklerle ilgili pek çok bilgi bulunurken, Alkaç, ? Dünyanın en büyük insan veritabanı olan facebook, dolandırıcılar, hırsızlar ve hackerların adete el kitabı oldu. İnternet kullanımının hızla arttığı ülkemizde bilinçli ya da bilinçsiz her kullanıcı İnternet üzerinde iz bırakıyor. Sizi tanıyan ya da tanımayan biri arama motorları sayesinde birçok bilgiye ulaşabiliyor. Örneğin Facebook'ta kullanıcılar ad, soyad, doğum tarihi, doğum yeri ve yaşadığı şehir gibi tüm kişisel bilgilerini paylaşıyor. Bu paylaşılan bilgiler sizin hakkınızda bilgi toplayan dolandırıcı ve sahtekarlar için adete birer hazine hükmünde' dedi. Deniz ÇİÇEK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber