Maaş ödeyemeyen TRT'den filmlere 30 Trilyon

Haber Giriş : 21 Mayıs 2005 13:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Çalışanlarının maaşını ödeyemeyecek duruma' gelen TRT, 2004'te yabancı ve yerli filmlere toplam 30 trilyon ödedi. Genel Müdür Demiröz, "Programları ihalesiz alıyoruz" dedi.

'Maaş ödeyemeyecek durumdayız' diyerek TRT'deki maddi sıkıntıyı sürekli olarak gündeme getiren TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz, TRT'nin 2004 yılında yabancı filmlere 19 milyon 602 bin dolar (26 trilyon 658 milyar 72 milyon TL), yerli filmlere ise 3 trilyon 407 milyar para ödediğini belirtti. Böylece TRT yerli ve yabancı fimler için 30 trilyon 57 milyar 72 milyon lira ödeme yapmış oldu.

Bu filmlerin ihale yoluyla alınmadığını vurgulayan Demiröz, "TRT programlarını Kamu İhale Kanunu'na uygun olarak doğrudan temin yoluyla alıyoruz. İhale açmıyoruz" dedi. Demiröz, TRT'nin program aldığı firma ve ülkeleri de Fransa, İngiltere, Macaristan, Lüksemburg, Hollanda, Monaco, Amerika, Almanya, İsrail, Kanada olarak sıraladı.

Dizilere 1,5 milyon dolar

AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez'in konuyla ilgili sorularını cevaplayan TRT Genel Müdürü Demiröz, TRT kanallarında gösterilmek üzere 2004'te 258 yerli, 712 yabancı, 64 belgesel, 51 çizgi, 35 dizi, 66 müzik, 1 format, 4 spor programı yaptırıldığını söyledi. Demiröz, belgesel kapsamına giren programlar için 520 bin dolar harcandığını vurgularken, çizgi filmler için 781 bin dolar, dizi filmler için 1 milyon 583 bin dolar, müzik programları için 26 bin avro ve 158 bin dolar, formatlar için 12 bin dolar, spor programları için de 31 bin dolar ödendiğini söyledi.

TRT yayın ilkelerine ters düşebilecek içerikler sözkonusu olduğunda program, denetim kademelerince reddedilebileceğini söyleyen Demiröz, kalitesi düşük olan programların alımının yapılmadığını açıkladı. Demiröz, lisans ücreti ödenen herhangi bir programın yayınlanmamasının düşünülemeyeceğini de söyledi.

TRT'nin alım yaptığı firmalar

Demiröz, TRT'nin 3 trilyon 407 milyar lira ödediği şirketleri ise şöyle sıraladı: Murat Film, Burç Film, Limon Yapım, As Ajans, Asya Film, Objektif Film, Mine Film, Kalinos Film, Topkapı Film, Şeref Film, Marg Film, Seyhan Filmcilik, Sezer Filmcilik, Yeni Lale Filmcilik, Zetur Yatırım Ticaret, Fırat Film, Aks Film, Filmpop, Se-Sam, İrfal Film, Ebru Film, Göktaş Reklamcılık, Umut Film, Alfa Film, Par Production, Srt Film, Gülgen Film, Görsel Yapım, Irmak Film, Yalaz Prodüksiyon, Gülşahbir Film, Yeni Stüdyo Film, Çan Org Film, Rop Yapım, Türkiye Aile Planlaması Vakfı, Eks Yapım, Mg Film.


yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber