Hızlı trene 2 yıl kaldı
Bütçede en büyük payın ulaştırma yatırımlarına ayrıldığını ve bu paranın da büyük bölümünün demir yollarına harcanmasının planlandığını söyleyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-İstanbul arasında hizmete girecek hızlı trenin ilk etabının 1, ikinci etabının ise 2 yıl içinde hizmete gireceğini ifade etti.
Özel havacılık firmalarının devreye girmesiyle THY'nin pazar payının bir senede yüzde 99'dan yüzde 75'e indiğini ama yolcu sayısının 9.5 milyondan 15 milyona yükseldiğini kaydeden Bakan Binali Yıldırım, ?Böylece 500 trilyonluk bir ciro oluştu ve 200 trilyonluk vergi geliri elde edildi? dedi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-İstanbul arasında hizmete girecek hızlı tren projesinde, ilk etabın 1, ikinci etabın ise 2 yıl içinde hizmete gireceğini söyledi. İhlas Medya Ankara Grup Başkanı Nuri Elibol ve Başkan Yardımcısı Murat Odabaş'ın TGRT-Haber kanalında hazırlayıp sunduğu ?Ankara'nın Gündemi? programında konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin 10 yıllık ulaşım ana stratejisinin tamamlandığını söyledi. Demir yollarındaki problemlerin 50 yıllık bir birikimin ürünü olduğunu anlatan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 3 saatlik uçuşla 52 ülkeye ulaşan kara sınırlarından fazla deniz kıyısı bulunan Türkiye'nin bütün ulaşımını kara yoluna bağlamasını mahzurlu buldu. Bakan Yıldırım, ana stratejide nelerin yapılması gerektiğinin tespit edildiğini belirterek, ?Halen taşımacılıkta yüzde 4 paya sahip olan demir yollarının on yılda en azından bu oranı yüzde 15'e yükseltilebilir. Deniz yollarında ise yolcuda binde 3 yükte yüzde 2 olan oran da iki basamaklı sayılara taşınabilir? diye konuştu.
Aslan payı demir yollarına
Bakan Binali Yıldırım, bütçede en büyük payın ulaştırma yatırımlarına ayrıldığını, bu paranın büyük bölümünün de demir yollarına harcanmasının planlandığını hatırlatarak, Ankara-İstanbul arasında hizmete girecek hızlı trenin ilk etabının 1, ikinci etabının ise 2 yıl içinde hizmete gireceğini ifade etti. Marmaray için Japonya'dan hem faiz oranı hem de vade olarak çok uygun ve ucuz bir kredinin alındığını vurgulayan Binali Yıldırım, projenin inşası için gerekli çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.
Hedef ulaşımda ucuzluk
?Bu bakanlık indirim bakanlığı. Enflasyonun düşmesinde en büyük katkıyı ulaştırma sağladı? diyen Bakan Binali Yıldırım, hava taşımacılığında yapılan vergi kolaylıklarının bir benzerinin deniz taşımacılığında da yapıldığını ve ÖTV'nin kaldırılmasıyla mazot fiyatının yüzde 65 azaldığını belirtti. Bunun sektöre 200 trilyon katkı sağladığını anlatan Yıldırım böylece yolcu taşımacılığının da yüzde 15 ile 50 arası ucuzladığını söyledi. Bakan Binali Yıldırım, ?Denizciliğin önü açıldı. Bundan sonra denizcilik kendi gelişmesini sürdürecek? dedi. Özelleştirmeler konusunda da açıklamalarda bulunan Bakan Binali Yıldırım, ?2002 sonundan itibaren göreve geldik ve yapmamız gereken işleri öncelik sırasına göre tespit ettik. Serbestleşmenin tekellerin kalkmasının kullanıcıya ucuz ve kaliteli hizmet götürmek ve pazarın büyümesi için şart olduğunu gördük? şeklinde konuştu.
Telekom'da sürpriz yok
2003'ten itibaren Türk Telekom'un özelleştirilmesinin önünde hiçbir engel kalmadığını söyleyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2004'te gerekli mevzuat düzenlemelerinin yapıldığını 2004 yılının Mayıs ayından itibaren lisanslar verilmeye başladığını kaydetti. Özelleştirme takviminin geçen yıl Ağustos ayında ilan edildiğini ifade eden Yıldırım son teklif tarihinin firmalardan gelen umumi talep üzerine, 24 Hazirana uzatıldığını ifade ederek, ?Telekom'un özelleştirmesinde sürpriz yok. Özelleştirme için teklif verme tarihinin biteceği 24 Hazirandan sonra karar almamız uzun sürmez. Satış çok kısa sürede olur? dedi.
Sivil havacılıkta hamleler
Sivil havacılıkta geçtiğimiz 2003 yılının Ekim ayında tarihi bir karar verildiğini belirten Bakan Binali Yıldırım, ?Herkes bunu hayal gibi gördü. Ama biz bu projeyi yürürlüğe soktuk? diye konuştu. Özel havacılık firmalarının devreye girmesiyle bir senede THY pazar payının yüzde 99'dan yüzde 75'e indiğini ama yolcu sayısının 9.5 milyondan 15 milyona yükseldiğini açıklayan Yıldırım, böylece 500 trilyonluk bir cironun oluştuğunu ve 200 trilyonluk vergi geliri elde edildiğine dikkat çekti. Bu artışın istihdamı da olumlu yönde etkilediğini anlatan Yıldırım, zarar eden Sabiha Gökçen Havalimanı'nın da charter ve hac uçuşlarına açılması ile bazı tarifeli hatların bu havaalanına aktarılmasıyla kâr etmeye başladığının müjdesini verdi.
Onur'a yasakta Bakanlık devrede
Başta Hollanda olmak üzere Fransa, Almanya ve İsviçre'nin Onur Air'in için
aldığı uçuş yasağı hakkında da konuşan Bakan Binali Yıldırım, yasak kararından
beri Bakanlık olarak devrede olduklarını ifade etti. Bakan Yıldırım sözlerine
şöyle devam etti: ?Temel sıkıntı şu. Hollanda Sivil Havacılık İdaresi kısa bir
mektupla seferler durduruldu diyor. Kararın sebebine ilişkin hiçbir detay yok.
Biz de acele toplantı talebinde bulunduk. Arkadaşlarımızı gönderdik. Toplantılar
yapıldı. Çok çetin müzakereler oldu. Şimdi toplantılar İstanbul'da devam ediyor.
Olumlu bir sonuca ulaşmayı bekliyoruz. Bu yasaktan Hollanda da olumsuz etkilenir.?