SEDAŞ abone sayaçlarını uzaktan okuyacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Şubat 2012 23:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ (SEDAŞ) abone sayaçlarını Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS) ile uzaktan okuyacak.

SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven, SEDAŞ'ın bilişim teknolojilerini elektrik dağıtım sistemine uygulamaya devam edeceğini belirterek, ?Sayaçların uzaktan ve otomatik olarak okunmasını OSOS Projesiyle sağlayacağız.? dedi.

Güven, yaptığı açıklamada, sistemin abonelerin sayaçlarındaki elektrik tüketimlerinin otomatik olarak okunması, bu verilerin kaydedilmesi ve faturalandırılmak üzere ilgili birimlere bildirilmesi içerdiğini söyledi.

Bu konuda Aktek firması ile birlikte çalışma kararı aldıklarını ifade eden Güven, ilk aşamada 2012 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanan bu projede 20 bin sayacın uzaktan okumasının hedeflendiği kaydetti.

Bunun için 5,2 milyon lira yatırım yapılacağını dile getiren Güven, ?OSOS Projesi ile dağıtım şirketi dışında ikili anlaşmalar yoluyla enerji tedarik eden ve yıllık enerji tüketimi 30 megavat saat üzeri serbest tüketicilere ait sayaçların yanı sıra, talep birleştirme yoluyla serbest tüketici hakkını kullanan müşterilerin, üretim şirketlerinin, otoprodüktörlerin, genel aydınlatma aboneleri ile DSİ tarafından OSOS kapsamına dahil edilmesi talep edilen yer altı suyu kullanan müşterilerin sayaçlarının da uzaktan okunmasını planlıyoruz.? diye konuştu.

OSOS sisteminin kurulması ile sayaçlara ait tanımlayıcı kimlik verilerinin, tahakkuk ve faturalamaya ilişkin verilerin, sayaç üzerindeki toplam aktif ve reaktif enerji endekslerinin, demand verileri ve yük profil eğrilerinin, kalibrasyon tarihi, zayıf pil uyarısı, klemens ve gövde kapak açılma uyarısı gibi sayaç durum bilgilerinin merkezi sistemde tarihsel olarak saklanma imkanının sağlanabileceğine dikkat çeken Güven, şu bilgileri verdi: ? Sistem sayesinde farklı boyutlarda raporlama olanaklarının da kullanabileceğiz. Ölçüm noktalarının zamanında ve doğru izlenmesi, faturalama sistemlerinin tutarlı verilerle beslenecek olması, abonelerin kendi tüketimlerini bu sistem vasıtasıyla online izleme olanaklarının bulunması, okuma ve hizmet kalitesinin artması ve kayıp kaçağın azaltılmasında OSOS projesi büyük faydalar sağlayacaktır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber