Emniyetten savcıya koruma açıklaması: Özel koruma, yakın korumaya çevrildi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Şubat 2012 16:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, yaptığı yazılı açıklama ile bazı medya organlarında yer alan "Koruma Skandalı" başlıkla haberle ilgili bilgi verdi. Açıklamada, "KCK soruşturmalarını yapan özel yetkili Savcı Adnan Çimen'in iki korumasından biri geri çekildi, makam arabası altından alındı" şeklindeki haberlerle ilgili, "Geçici mahiyetteki özel koruma kararı, yakın koruma kararına çevrilmiş ve koruma hizmeti halen devam ettirilmektedir." denildi.

Terörü örgütü KCK soruşturmalarını yapan savcılardan biri olan özel yetkili Savcı Adnan Çimen'le ilgili haberler hakkında emniyet müdürlüğü internet sitesinden yazılı bir açıklama yapıldı. Basın kuruluşunda yer alan haberlerin hatırlatıldığı açıklamada, "5271 sayılı CMK'nın 250'nci maddesiyle yetkili Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen yapmış olduğu görevler ve bu bağlamda KCK soruşturması nedeniyle 2011 yılı Ekim ayı içerisinde Valilik makamına müracaat ederek koruma talebinde bulunmuştur. Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen'in koruma talebi, müracaat tarihi itibariyle KCK soruşturmasındaki görevi nedeniyle kendisinin terör örgütlerinin hedefi haline gelebileceği hususları göz önüne alınarak ve müracaatı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve ilgili birimlerle koordineli bir şekilde değerlendirilerek konunun önemi ve aciliyetine binaen ilk İl Koruma Komisyonu'nda kesin olarak karara bağlanmak üzere valilik makamının olurları ile Koruma Hizmetleri Yönetmeliği'nin 20'inci maddesi kapsamında (Acil Durumlarda Koruma) geçici olarak özel koruma tedbiri ile koruma altına alınmıştır." denildi.

ÖZEL KORUMA YAKIN KORUMAYA ÇEVRİLDİ

Konuyla ilgili açıklamanın devamında, "İl Koruma Komisyonu 31 Ocak 2012 tarihinde vali yardımcısı başkanlığında askeri kurum temsilcileri, MİT temsilcisi, emniyet birimlerinin temsilcilerinin katılımıyla toplanmış ve bu toplantıda yapılan müracaatlar değerlendirilerek karara bağlanmıştır. Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen hakkındaki koruma dosyası da, diğer dosyalarda olduğu gibi aldığı tehditler, hali hazırdaki konumu, takip ettiği soruşturmalar ve kamuoyundaki oluşan etkiler de değerlendirilerek İl Koruma Komisyonu'nda görüşülerek karara bağlanmıştır. İl Koruma Komisyonu'nda koruma dosyaları tek tek görüşülerek değerlendirilmiş ve yıl içerisinde alınan koruma kararlarının devamına veya artırılmasına karar verildiği gibi, birçok kişinin koruma kararı kademeli olarak düşürülmüş veya kaldırılmıştır. Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen'in de koruma dosyası, mevzuatta belirtilen objektif kriterler çerçevesinde komisyon üyeleri tarafından değerlendirilmiş ve yıl içerisinde valilik makamı olurları ile acil olarak ve geçici mahiyetteki özel koruma kararı, yakın koruma kararına çevrilmiş ve koruma hizmeti halen devam ettirilmektedir." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Savcı Çimen'in kullandığı servis aracının da diğer savcılar gibi zırhlı olduğu ve bu aracın da polis tarafından en üst düzeyde korunduğu belirtildi.

Açıklamanın devamında ise, Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya ve eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın yakınlarına verilen koruma kararıyla ilgili de bilgiler verildi. Savcı Sarıkaya'nın koruma talebi mevcut kriterler kapsamında değerlendirilerek "5271 sayılı CMK'nın 250'nci maddesiyle yetkili Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya'nın koruma talebi de yukarıda izah edilen prosedüre uygun olarak ve keyfi uygulamadan uzak şekilde mevzuatta belirtilen objektif kriterler çerçevesinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve ilgili birimlerle koordineli bir şekilde değerlendirilmiş ve konunun önemi ve aciliyetine binaen ve ilk İl Koruma Komisyonu'nda kesin karara bağlanmak üzere valilik makamının olurları ile Koruma Hizmetleri Yönetmeliği'nin 20'inci maddesi kapsamında geçici olarak özel koruma tedbiri ile koruma altına alınmıştır."ifadesine yer verildi.

İstanbul Eski Emniyet Müdürü ve halen Osmaniye Valisi olan Sayın Celalettin Cerrah ile ilgili koruma hizmeti hakkında da bilgi verilen açıklamada, Cerrah'ın yapmış olduğu görevler ve konumundan kaynaklanan sebeplerle yakınlarına İl Koruma Komisyonu'nca koruma kararı verildiği ve halen bu hizmetin sürdürüldüğü kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber