CHP'de ikinci raunt da Kılıçdaroğlu'nun/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Şubat 2012 12:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP'nin 17. Olağanüstü Kurultayı'nda, konuşmaların ardından değişikliği istenen 9 maddenin değiştirilmesi reddedildi.Maddelerle ilgili Divan Başkanlığı tarafından önce 4 aleyhte ve lehte konuşma yapılmasına izin verildi. Daha sonra değişikliği istenen maddeler tek tek okunmaya başlandı. Okunan her maddenin ardından oylama yapılıyor. Maddelerle ilgili görüş ifade edilmesine izin verilmedi. Yapılan oylama sonucu, tüzükte değişikliği istenen 9 maddenin hepsi reddedildi. Sonra bütün maddeler toplu olarak oylamaya sunuldu ancak yine reddedildi.

Kılıçdaroğlu: Yolumuza böyle devam edeceğiz, gücümüzü böyle oluşturacağız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, her CHP'linin, çalışacağı, çaba harcayacağı, ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu unutmamasını isteyerek, ''Yolumuza böyle devam edeceğiz, gücümüzü böyle oluşturacağız. Ortak ses, ortak güç oluşturacağız, aklımızı kullanacağız. Değişik görüşlere saygıyla bakacağız'' dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda yapılan 17. Olağanüstü Kurultayı'nda konuşma yaptı. Hiçbir siyasal partinin yapmaya cesaret edemediği şeyleri CHP'nin yapacağını belirten Kılıçdaroğlu, bunun CHP'nin tarihi görevine de uygun olduğunu, CHP'nin tarihi misyonunun da bunu gerektirdiğini kaydetti.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

''O nedenle CHP, yeni bir anlayış, yeni bir yol haritasıyla halka gidecek. Bize düşen büyük görevler var. Umutsuzluk bizim kitabımızda yok. Halkın umudu CHP olmak zorundadır. Böyle çıkacağız halkın karşısına. Demokrasisini geliştirmiş, tüzüğünü değiştirmiş, halktan yana politika üreten bir partidir CHP.

Biz insanımızı, biz ülkemizi seviyoruz. Kim olursa, ne olursa olsun, inancı, rengi ne olursa olsun herkesin mutlaka ama mutlaka çatısı altında yer bulacağı tek parti var; o da CHP. CHP'li olmak 'halka adanmışlık' demektir. Siyaset bana ne verecek değil, ben topluma ne vereceğim, onun üzerine inşa edeceğiz. Kendimizi topluma adadık, bizim özel mülklerimiz yok. Her CHP'linin çalışacağı, çaba harcayacağı, ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğumuzu unutmamalıyız. Yolumuza böyle devam edeceğiz, gücümüzü böyle oluşturacağız. Ortak ses, ortak güç oluşturacağız, aklımızı kullanacağız. Değişik görüşlere saygıyla bakacağız. İnsanlarımızı yabancılaştırmadan, ötekileştirmeden herkesi kucaklayacağız.''

-Delegelere teşekkür-

CHP'nin kurultaylarının artık değiştiğini, barışın, özgürlüğün ve demokrasinin dile getirildiği kurultaylar olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, dün yapılan kurultayda yeni tüzüğün, katılan delegelerin oy birliğiyle kabul edildiğini ifade etti.

Delegelere bir kez daha teşekkür eden Kılıçdaroğlu, ''CHP'de değişim ve dönüşümün altına imza attıkları için teşekkür ediyorum'' dedi.

Hiç kimseye telefon açıp ''oyunu şöyle, böyle kullan'' demediğini belirten Kılıçdaroğlu, onları özgür iradeleriyle baş başa bıraktığını, hiçbir delegenin iradesine ipotek koymadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, ''Çünkü ben, CHP'li delegelerin sağduyusuna güveniyorum. Onların yurtseverliklerine güveniyorum. Onlar boşuna delege olmadı'' dedi.

-''İnançla yola çıkmışız''-

Demokrasi ve özgürlüğün, kolay kazanılmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

''Demokrasiyi ve özgürlüğü kendi ülkelerine getirmek isteyen yurtseverler, kendi ülkelerinde ağır bedeller ödemişlerdir. 1789 Fransız Devrimi'nden tutun, ağır bedelleri hep özgürlük ve demokrasi isteyenler ödemişlerdir. Demokrasi ve özgürlük için her türlü bedeli önce Genel Başkan olarak ben ödemeye hazırım, bundan kimsenin kuşkusu olmasın.

Onların özel yetkili mahkemeleri, onların savcıları, onların güvenlik görevlileri bizi yıldıramaz. Biz inançla yola çıkmışız. O inanç, bizim yüreğimize, ruhumuza kazınmış. O inancı, herkese saygı duyan, özgürlüğünü isteyen bir inançtır. Bizim inancımız da kin yoktur. Kini ve nefreti söyleyenlerin, bu ülkede Başbakanlık yapması en büyük şansızlıktır.''

Demokrasinin ağır bedeller ödemeyi gerektirdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, sözlerini ''Bunu en güzel dile getiren de Nazım Hikmet'tir. Dün söyledim, 'Ben yanmasam, sen yanmasan, biz yanmasak nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa...' Tümünüzü sevgiyle, saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum'' diyerek bitirdi.

Bu arada aralarında eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın da bulunduğu bir grup milletvekili 17. Olağanüstü Kurultay'a katılmıyor. Kurultaya basın mensupları ve delege olmayanlar dışındakiler alınmıyor. Tüzük değişikliği talebinde bulunanlarla hareket eden Eski Genel Sekreter Önder Sav'ın ise delege değil.

''Birileri şunu bekliyordu; CHP'de kurultay olacak kavgalar, sandalyeler uçuşacak. İşte bu CHP yok mu, hep kavga eden CHP. Şimdi geldik bir yere. İşte bu CHP var mı? Barışı, özgürlüğü, demokrasiyi her kurultayında savunan CHP.

CHP yeni bir yol haritası çiziyor. Halka doğru giden, halktan yana bir yol haritası çiziyor. Ülkenin, insanının sorunlarına kilitlenen bir yol haritası çiziyor. Demokrasi, özgürlük bağlamında bir yol haritası çiziyor. 16. Olağanüstü Kurultay'da neden demokrasiye, özgürlüklere bu kadar büyük vurgu yaptık? Çünkü ayaklarımızın altından demokrasi kaçıyor, özgürlüklerimiz kayıyor bizim. AKP'nin oluşturduğu kendi yandaş medyasıyla sabahtan akşama 24 saat Türkiye'de demokrasi varmış gibi gösteriliyor, toplum ikna ediliyor. Onunu için dedik ki: Bu ülkede demokrasi yok, sağlıklı işleyen bir demokrasi yok, güçler ayrılığı ilkesi oturmamış.''

Başta medya olmak üzere tüm kesimlerin baskı altında olduğunu ileri süren Kılıçdaroğlu, tüm dünyanın dikkatini bu noktaya çekeceklerini söyledi.

CHP'nin demokrasi ve özgürlüğü içselleştirmiş bir parti olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, tarihi sürecinde bunu gösterdiğini anlattı.

Kılıçdaroğlu, tek boyutlu düşünceyi kabul etmediklerini, kendileri gibi düşünmeyenler için de özgürlük istediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Dün çok önemli bir sınav verdik. Türk demokrasi tarihi açısından çok önemli bir sınav verdik. 'Madem ki siz demokrasi istiyorsunuz, özgürlük istiyorsunuz, bu tüzükle mi yapacaksınız?' diye soracaklar. Şimdi onların bu soruyu sormalarına da olanak verdik. Önce demokrasiyi, tüzüğümüzü değiştirerek kendi partimizde yaptık. Demokrasisi gelişmiş bir CHP var artık. Bu toplumun yarısı kadın yarısı erkek, erkek egemen bir toplumdan çıkarıp artık kadınların da bu ülkede siyaset yapmalarının yolunu açıyoruz.''

İsa Gök: Çifte kurultay şık olmadı

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, çifte kurultayın şık olmadığını belirterek, dünkü kurultayda huzuru bozmak için gelmediğini söyledi. Gök, partinin bir hukuki hataya düçar olmaması için uyarı önergesi verdiğini ifade etti.

CHP'nin 17. Olağanüstü Kurultayı'nda 9 maddenin değişikliği için konuşmalar başladı. Maddeler aleyhinde konuşacaklar için 30 dakika süre verildi, lehte konuşanlar için ise bu süre 5 dakika olarak belirlendi.

Aleyhte söz alan CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, çifte kurultayın şık olmadığını söyledi. Kurultayların yapılması gerektiğini, ancak teorinin ideolojinin paylaşıldığı, Türkiye'nin sorunlarının konuşulduğu, fikir fırtınasının yapıldığı bir kurultay olması gerektiğini dile getiren Gök, kurultaylardan korkulmaması gerektiğini vurguladı. Hiç kimsenin dünkü kurultaya huzuru bozmak için gelmediğinin altını çizen Gök, partinin bir hukuki hataya düçar olmaması için uyarı önergesi verdiğini kaydetti. Tüzük kurultayının hukuk kurultayı olduğuna dikkat çeken Gök, bir anayasa yapma kurultayı ise sakin sakin konuşulması gerektiğini belirterek, işin mantığının ortaya konması gerektiğini ifade etti. "Hukuku dolanmayalım, ben yaptım oldu demeyelim." diyen Gök, önergesini veremediğini, yaptığının ise kendisine yönelik yapılan saldırıyı Kılıçdaroğlu'na duyurmaya çalıştığını söyledi. Eşine varana kadar sözler sarfedildiğini anlatan Gök, sloganlardan rahatsız duymayacağını ifade etti.

İç tüzük değişikliğinde 'muhalefetin sesi kısılıyor' diye eleştiri yaptıklarını hatırlatan Gök, kurultayda bir önerge dahi verilmesine izin verilmediğini vurguladı. "Kendi içimizde hukuku, demokrasiyi uygulamak lazım ki dışarıya çıktığımızda mücadelemizi net yürütelim." diyen Gök, 362 delegenin tebrik edilmesi gerektiğini belirterek, tüzük kurultayı için başvuru yapılmaması halinde kimsenin burada olmayacağını ifade etti. Kurultay yapılmasaydı, Hazine'nin verdiğinden örgütlerin yüzde 40 alıp almayacağını soran Gök, partinin sağa kaydığını, sağcılaştığını anlatacağını kaydetti. Siyasi terimleri kullanırken çok dikkatli olmak gerektiğini dile getiren Gök, kadın kotasına ilişkin ise "Yüzde 25 iken çok doldurduk yüzde 30'da da çok doldururuz. Buna şüphemiz yok." diyerek ironi yaptı.

Tüzük değişikliği hakkında eleştirilerini sıralayan Gök'ün konuşması sırasında, zaman zaman partililer 'Başbakan Kemal' diyerek slogan atarak tepki gösterdiler.

CHP'nin eski PM ve MYK üyesi Sayan'ın salona gelişinde arbede yaşandı

CHP'nin eski Parti Meclisi (PM) ve Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi Savcı Sayan'ın, CHP'nin 17. Olağanüstü Kurultayı'nın yapıldığı salona gelişinde arbede yaşandı.

Savcı Sayan, kurultayın yapıldığı Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'na, koruması olduğunu söylediği bazı kişilerle birlikte girmek istedi. Polis ve bazı partililerin engeliyle karşılaşan Sayan, ''İsa Gök'ün akıbetini yaşamak istemiyorum. Bunlar benim arkadaşlarım'' diyerek koruması olduğunu söylediği kişilerle salona girmekte ısrar edince arbede yaşandı.

Bunun üzerine parti görevlileri salona sadece delegelerin girebileceğini belirterek, Sayan'ın koruması olduğunu söylediği kişilere engel oldu. Daha sonra Sayan, tek başına salona girdi. Bazı delegeler, Sayan'a ''provokatör'' diye bağırarak tepki gösterdi.

Arbede sırasında Sayan'ın koruması olduğu söylenenlerden biri, tartaklandı. Sayan'ın salona girişinin ardından polis, söz konusu kişileri salonun bahçesinin dışarısına çıkardı.

Bu arada arbedeyi görüntülemeye çalışan basın mensuplarına da bazı partililerin tepki gösterdiği görüldü.

CHP 17. Olağanüstü Kurultay'ın yapıldığı salona, delegeler haricinde partililer alınmıyor. Salona girmek isteyen bazı partililer de salonun bahçe giriş kapılarında güvenlik görevlileriyle tartıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber