Sendikalar kimi düşünüyor?

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununa göre 11 hizmet kolu bulunmaktadır. Her hizmet kolunda sendika örgütlenmesi bulunmaktadır. Aynı görüşe mensup 11 sendika biraraya gelerek konfederasyonları oluşturmaktadır. Bürokratların yaptığı son düzenlemeye göre toplu sözleşmeler konfederasyon başkanlarının olduğu toplantıda ele alınacaktır. Bu düzenlemeye sendika başkanları itiraz etmekte ve kendileriyle de ayrı bir görüşme tertip edilmesini istemektedir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Şubat 2012 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bürokratların son şeklini verdiği toplu sözleşme taslağında, görüşmelerin konfederasyon başkanları ile yürütülmesi kararlaştırılmıştı. Ancak konfederasyonlara üye sendikalarca bu düzenlemeye muhalefet edilmekte ve sendika başkanlarıyla da ikinci bir görüşme yapılması istenmektedir. Özellikle Memur-Sen'e bağlı sendikaların itirazlarını yüksek sesle dile getirmesinden dolayı, Memur-Sen heyeti dün Başbakan Erdoğan ile görüştü. Görüşmenin esasını, sendikalarla da ayrı bir toplu sözleşme yapılması isteği oluşturmaktadır.

16 Ocak 2012 tarihinde ele aldığımız haberde, hükümet ile memur sendikaları arasında yürütülecek görüşmelerde kimin muhatap alınması gerektiğine ilişkin olarak şu hususları paylaşmıştık:

"Toplu görüşmelerin 14+14 kişiyle yürütülen şuanki halinde, herkese tanınan konuşma süresi, toplu görüşmeleri olduğundan fazla uzatmaktadır. Zaten, esas kararı da her zaman için konfederasyon başkanı vermektedir. Konfederasyon başkanları son kararı verirken sendika başkanlarının görüşlerini almaktadır. Katılan taraf sayısının çok fazla olması ama karar veren merciin daha az olması nedeniyle, toplu sözleşmelerin sınırlı sayıda kişiyle yapılması daha uygun olacaktır. Bu bağlamda konfederasyonların muhatap alınması daha uygun olacaktır. "

Sendika başkanlarının, hükümetle görüşmeleri yürütecek konfederasyon başkanlarına teknik destek sağlaması halinde tek bir toplu sözleşme yürütülmesi mümkündür. Bunun dışında konfederasyon başkanlarıyla ayrı, sendika başkanlarıyla ayrı, belediyelerde örgütlü sendika başkanlarıyla ayrı olmak üzere 3 toplu sözleşme imzalanması sadece bürokrasidir. Bir sendika başkanı için, üyeleri nezdinde, toplu görüşmelere katılan veya hükümetin muhatap kabul ettiği bir sendika başkanı olmak prestijli bir konumdur. Ancak sadece bu prestijli konumu sağlamak amacıyla hiçbir kamu yararı içermeyen bir dayatmayı günlerdir siyasilere dikte ettirmeye çalışmak hoş değildir. Sendika muhalefetinin bir an önce sona ermesi ve toplu sözleşme tasarısının bir an önce ele alınması herkesin yararına olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber