150 milyon $ bile dershaneleri cezbetmedi: 4+4+4'e hayır!

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 04 Mart 2012 10:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de 4 bin kayıtlı dershane yıllık 1.5 milyar dolarlık bir pazar hacmi yaratıyor. Eğitim sistemindeki değişiklik önerisinin pazarı yüzde 10 büyütebileceğini belirten ÖZ-DE-BİR Başkanı Faruk Köprülü, 'Biz zorunlu eğitimin okul öncesi eğitimi de kapsayacak şekilde 13 yıl olmasını talep ediyoruz' diye konuştu

Aylin LÖLE

Eğitim sistemindeki değişiklik tartışmaları gözleri Türkiye'de kayıtlı 4 bin dershaneye çevirdi. Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü, Türkiye'de yıllık 1.5 milyar dolar büyüklüğe sahip olan dershane pazarının söz konusu yeni formülle yüzde 10 büyüyebileceğini söyledi. Ancak Köprülü, 'Bu uygulama pazarı büyütse de biz kesintisiz eğitimi savunuyoruz' diye konuştu. Köprülü, geçmişte, 8 yıllık kesintisiz eğitimi, dershanelerin aleyhine olmasına rağmen desteklediklerini hatırlatarak, 'Kesintili eğitimin dershanelerin yararına olacağına karşın ülkemizin yararına olacak kararlar önceliğimizdir' dedi.

SİSTEM BİZİM LEHİMİZE

Dershane pazarında son 3-4 yıldır yüzde 10-15'e varan bir küçülmenin yaşandığını belirten Köprülü, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Sınavların 6 ve 7'den kaldırılıp sadece 8'inci sınıfta yapılması ve çok sayıda açılan vakıf üniversitesi, ister istemez pazarda son yıllarda bir küçülmeye neden oldu. Söz konusu önerilen formül ile dershane pazarında yüzde 10 da olsa bir artış olacağı muhakkak. Bu her ne kadar dershanelerin lehine gibi gözükse de biz ÖZ-DE-BİR olarak kesintisiz eğitimi destekliyor ve zorunlu eğitimin okul öncesi eğitimi de kapsayacak şekilde 13 yıl olmasını talep ediyoruz.

Çıraklık yaşı 14'ten az olmamalı

'Zorunlu eğitimin 8. sınıftan sonraki süreci açık öğretim kurumlarında tamamlanabilmeli' diyen Köprülü devam etti: 'Zorunlu eğitimin tamamının örgün eğitimle sağlanması hedeflenmeli. 8 yıllık kesintisiz eğitim döneminde 5 veya 6'ncı sınıftan sonra toplumun beklentileri eğitimin ihtiyaçları doğrultusunda seçmeli dersler konulabilir. Okul ortamlarının birlikte olmasının sakıncaları varsa bu sakıncaların yapılacak planlamalarla düzeltilmesi mümkün. Mesleki eğitime ve çıraklığa yönlendirme yaşı dünyada gelişen eğilimlere de koşut olarak 14 yaşından aşağı olmamalı.'

Sektör değişime çok çabuk adapte olur

Alparslan Alemdar-Uğur Dershaneleri Genel Müdürü: Sistemdeki değişiklik, dershane pazarını nasıl etkileyecek onu zaman gösterecek. Çünkü 4 + 4+4 formülünde sınavı nereye koyacaklar, henüz bir netlik yok. Açıkçası bu değişimle pazarın çok fazla etkileneceğini zannetmiyorum. Dershane sektörü son derece esnek bir sektör, dolayısıyla bu pazarın aktörleri değişime çok çabuk adapte olabiliyor. Dolayısıyla biz de koşullara göre tavır alırız.

EKONOMİK ŞARTLAR SİSTEMDEN ETKİLİ

Lokman Kızılörenli-Kavram Dershaneleri Genel Müdür Yardımcısı: Biz, 12 yıllık kesintisiz eğitimden yanayız. 4+4+4 formülüne eğitimci olarak sıcak bakmıyoruz. Açıkçası ben, dershane pazarının eğitim sistemindeki değişikliklerden değil, ekonomik koşullardan daha çok etkilendiğini düşünüyorum. Çocuğundan parayı kim esirger ki? İnsanlar kriz döneminde dershanelerin parasını ödeyemedikleri için küçülme oldu, bunun değişen sistemle ilgisinin olduğu kanısında değilim. Şu da bir gerçek dershaneler nüfusu genç ülkelerde var. Almanya'da niye dershane yok, çünkü yaş ortalaması 55!

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber