SBS, seçme değil durum tespit için olacak

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 06 Mart 2012 08:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Umut ERDEM / ANKARA

TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda 4+4+4 teklifiyle ilgili görüşmeler devam ederken, Milli Eğitim Bakanlığı da Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) yapısını yeni sisteme göre değiştirmek için çalışma başlattı. Bakanlığın çalışmasına göre liseye girişte tek sınav yerine, yönlendirme sistemi getirilecek. 3 kademeli eğitim sisteminde lise türleri de yeniden ele alınacak. Okul türleri modelinde liseler ?meslek liseleri?, ?fen ve sosyal bilimler liseleri? ve ?Anadolu liseleri? olarak belirlenecek. Bu okullara giriş için öğrenciler tek sınava bağlı olmayacak. SBS benzeri bir sınav yine olacak ancak bu durum yerleştirme sınavı değil sadece öğrencinin bilgisini tespit sınavı olacak. Sınav dışında liseye geçişte ders notu, öğretmen görüşü, rehberlik yönlendirmesi ve ailelerin görüşü de alınacak. Tüm bu etkenlerle öğrenci liseye gidecek. Tespit sınavlarının etkisi ise minimuma inecek. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, şunları söyledi: ?SBS'yi seçme esasına dayalı bir sınav halinden çıkartacağız. Bu kaldıracağımız anlamına gelmez. Sınav seçme değil durumunu tespit için olacak. Çocuklarımızın öngörülen kazanımlarını görmek için feed back gibi, seviye tespit, olgunlaşma sınavları olabilir. Onların kazanımlarını ölçebiliriz. Bir sınav kalkıp diğeri de konulacak değil. Mevcut sınavların tarzı değiştirilip yapılabilir. Yaş düşüşü nedeniyle müfredat yeniden ele alınacak. Yapılan çalışma kapsamında öğrenciler okula geldiğinde akademik bilgiden çok görsel ve oyunla öğretim bilgisi verilecek. Okuma yazma öğretimi ise daha esnek bir yapıda yapılacak.? Çalışmaların haziran ayında tamamlanması planlanıyor.-

Hürriyet


Sınavla yerleştirme dönemi sona eriyor

Milli Eğitim Bakanlığı, 4+4+4 kademeli eğitim sisteminde uygulanmak üzerine SBS'nin değiştirilmesi için çalışma başlattı. Öğrenciler yine sınava girecek ama bu sadece öğrencinin durumunu ?tespit' edecek sınav olacak. ?Tespit sınavı'nın yanı sıra ?notu', ?öğretmen görüşü', ?rehberlik yönlendirmesi' ve ?ailelerin görüşü' de etkin olacak

Kıvanç EL / VATAN ANKARA

TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda 4+4+4 eğitim teklifiyle ilgili görüşmelere dün başlandı. Teklif komisyonda görüşülürken Milli Eğitim Bakanlığı'nın da (MEB) ?kabul edilmesi? beklenen sisteme uyum için çalışmalarını başlattığı ortaya çıktı. Bakanık 4+4+4 sisteminde müfredatı yenilemek ve yenilenecek müfredatla birlikte sınavı revize etmek için de çalışma başlattı. Çalışmaların Haziran ayında tamamlanmasının beklendiği de öğrenildi.

Bakanlık tarafından yapılan çalışmaya göre liseye girişte tek sınav yerine ?Yönlendirme Sistemi? getirilecek. 3 kademeli eğitim sisteminde lise türleri de yeniden ele alınacak. Okul türleri modelinde liseler ?meslek liseleri?, ?fen ve sosyal bilimler liseleri? ve ?Anadolu liseleri? olarak belirlenecek. Bu okullara giriş için öğrenciler tek sınava bağlı olmayacak. SBS benzeri bir sınav yine olacak ancak ?yerleştirme? sınavı yerine sadece öğrencinin bilgisini tespit sınavı olacak. Sınav dışında liseye geçişte, ?ders notu?, ?öğretmen görüşü?, ?rehberlik yönlendirmesi?, ?ailelerin görüşü? de alınarak seviye tespit sınavlarının etkisi minimuma inecek.

İlkokul müfredatı değişiyor

MEB'in çalışmaları kapsamında ilkokul müfredatı da ele alınacak. Eğitim süresinin 4 yıla indirilmesi ve okula başlama yaşının da 1 yaş düşürülmesi nedeniyle müfredat değiştirilecek. Yapılan çalışma kapsamında öğrenciler okula geldiğinde ?akademik? bilgiden çok görsel ve oyunla öğretim bilgisi verilecek. Okuma yazma öğretimi ise daha esnek bir yapıda yapılacak. İlk yılın sonuna kadar öğrencilere verilecek bilgilerin ardından ilk yılın sonuna doğru okuma yazma bilgileri ölçülecek ve öğrenci üzerindeki ?hemen okuma ve yazma? baskısı da kalkmış olacak.

?Feed back? sınavlar

Bir grup gazeteciyle sohbet eden Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, kademelendirmeli eğitim sisteminde yapılacak düzenlemeye ilişkin şu bilgiyi verdi: ?SBS tartışılması gereken bir konu, çözülmesi gereken bir sorun. Kanunla bunların alakası yok. İdari bir düzenleme ile yapılabilir. SBS'yi seçme esasına dayalı bir sınav halinden çıkartacağız. Sınavı kaldıracağımız anlamına gelmez. Öğrenci seçme esasına dayalı bir sistem yapmak istemiyoruz. Sınav ?seçme' değil durumunu ?tespit' için olacak. Çocuklarımızın ön görülen kazanımlarını görmek için ?feed back' gibi sınavlar, seviye tespit sınavları, olgunlaşma sınavları olabilir. İlk 4'ün ardından ikinci 4 için sınav olmayacak. Sınavın tarzını değiştirerek çocukları dershanelere gitmekten alıkoyacağız. Onların kazanımlarını ölçen bir sınav düşünülebilir. Bir sınav kalkıp diğeri de konulacak değil. Mevcut sınavların tarzı değiştirilip yapılabilir.?

Vatan


Ortaöğretimde reform

Katsayının kaldırılması, okul öncesi eğitimin yaygınlaşması ve FATİH'ten sonra eğitimde 4+4+4 sistemiyle ortaöğretimde köklü reformlar yolda. SBS'nin tamamen kaldırıldığı yeni sistemle öğrenciler liselere, yönlendirme ve ders puanlarıyla girecek. İlkokulda ise ders saati 25 yıla düşürülürken oyunla öğretim başlayacak

İlgili haberler

? 12 yıllık eğitime 12 saat konuşma

HABER MERKEZİ /ANKARA

Katsayının kaldırılması, okul öncesi eğitimin yaygınlaşması ve FATİH projesiyle başlayan ilköğretimde devrim niteliğinde köklü değişimler sürüyor. Milli Eğitim bakanlığı, yeni 4+4+4 sisteminde öncelikle lise eğitiminde önemli değişikliklere gidecek. 4+4+4 sisteminin ilköğretimden itibaren kusursuz işlemesi için Bakanlık, lise giriş sınavları (SBS) tamamen kaldırmak için harekete geçti. Özellikle 4. sınıftan sonra yeni bir sınav koyulur mu tartışması yaşanırken, Milli Eğitim Bakanlığı yeni bir düzenleme hazırlığına başladı. 3 kademeye ayrılan sistemde, sınavlar ve okul türleri yeniden ele alınacak. Henüz taslak halinde düzenlemenin haziran ayında tamamlanması planlanıyor. 4+4+4 formülüne göre önce okul türleri düzenlenecek. Bunun için iki alternatif üzerinde duruluyor. İlk alternatife göre, sistemde sadece meslek liseleri ile anadolu liseleri kalacak. Genel lise, fen lisesi, anadolu öğretmen lisesi, sosyal bilimler lisesi, güzel sanatlar ve spor lisesi türleri böylece tek bir çatı altında birleştirilecek.

LİSELER İKİYE AYRILACAK

Öğrenci seçmeli dersler yoluyla ekstra fen, matematik, sosyal bilimler, güzel sanatlar derslerini alacak. Ancak bu alternatife fen lisesi, sosyal bilimler lisesi gibi nitelikli liselerin yeri doldurulamaz endişesiyle çok da sıcak bakılmadığı öğrenildi. Bakanlığın üzerinde çalıştığı ikinci alternatif lise türlerini 3'e indirmek. Buna göre tüm düz liseler anadolu lisesine dönüştürülecek. Fen liseleri ile sosyal bilimler liseleri birleştirilecek. Bir de güzel sanatlar ve spor liseleri sistemde yerini korumaya devam edecek. Akademik eğitim veren liselerin dışında mesleki eğitim veren liseler var. Bu mesleki liselerin tamamı da mesleki ve teknik lise ile imam hatip lisesi olarak ikiye indirilecek.

BAŞARI ESAS ALINACAK

Bu liselere nasıl girilecek sorusunun yanıtı da bakanlığın çalışması ile yeniden düzenlenecek. Düzenlemeye göre, seviye belirleme sınavları kaldırılacak. SBS kalkınca öğrenciler, okuldaki notlarına ve yeteneklerine göre aile ve öğretmenleri tarafından yeni belirlenen lise türlerine yönlendirilecek. Yeni sistemde, fen liselerinin sayısının da azaltılması üzerinde duruluyor. Buna göre, her ile bir fen lisesi, toplamda 81 fen lisesi planlaması var. Ve bu liselere ülkenin en zeki çocukları öğretmenler tarafından yönlendirilecek. Öğrenciler okuldaki başarılarına göre sıralanacak. Ders notlarının ortalamasına göre fen lisesine alınacaklar.

Oyunla eğitim yapılacak

4+4+4 sisteminde önemli değişikliklerin yapılacağı kademeler arasında ilköğretim 1. kademe de var. İlköğretim birinci kademenin müfredatı yeniden ele alındı. Pek çok ülkenin eğitim sisteminin incelendiği çalışmada, İlk yılda çocuklara akademik bilgiler verilmek yerine oyunla eğitim yapılacak. İlkoukul 1. sınıfa başlayan çocuğun en geç şubat ayına kadar okumayı öğrenmesi için yarışa sokulmayacak. Okumayı öğrenme işi birinci sınıfın sonuna kadar yayılabilecek. Bir diğer önemli düzenleme ise ders saati konusunda yapılacak. Türkiye'de haftalık 30 saat olan ders saati, gelişmiş ülkelerdeki gibi 25 saate düşürülecek. Bu uygulamaya önümüzdeki eğitim öğretim yılında geçilmesi için hazırlıklaar yapıldığı öğrenildi. İlkokul 5. sınıftan itibaren alan öğretmenleri devreye girecek. Bu yıl 4 ve 5. sınıfı okutan sınıf öğretmenleri de gelecek yıl birinci sınıflara ders verecekler. Gelecek yıl hem 6, hem de 7 yaş grubunn birinci sınıf öğrencisi olması nedeniyle öğretmen yığılması da yaşanmayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber