Meclis lojmanlarına HALA çözüm aranıyor

Haber Giriş : 23 Mayıs 2005 21:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis lojmanlarına HALA çözüm aranıyor

TBMM lojmanlarında villaların bulunduğu alana çok katlı bloklar dikilmesi gündeme gelecek.

Kamu kuruluşları, devlete ait taşınmazların satışı için seferber oldu. 2-B'ler, TBMM Lojmanları ve yabancılara mülk satışı konusundaki çalışmalar bütün hızıyla sürüyor. 2003 yılının ilk yarısında ?Türkiye Ticaret Merkezi?ne dönüştürülerek satışa sunulan TBMM Lojmanlarında, beklenen satış rakamlarına ulaşılamamasının ardından çok katlı 2 blok gibi villaların da konuta dönüştürülmesi için çalışma başlatıldı. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü ve Emek İnşaatın yürüttüğü çalışmalarda, villaların konut olarak satışı konusunda çeşitli alternatifler gündeme geldi. Daha önce mağaza ve showroom olarak dizayn edilen villalardan satın alan kişi ve kuruluşlardan da yeni proje için muvafakat isteniyor.

Bu arada, çalışmalar sırasında 400 villanın oldukça yıprandığı, mevcut halleriyle konut olarak satılması durumunda beklenen gelirin elde edilemeyeceği görüşü ortaya çıktı. Bu nedenle imar değişikliğine gidilmesi ve ardından da villaların yıkılarak, burada çok katlı konutlar inşa edilmesi üzerinde duruluyor.

KONUTA DÖNÜŞTÜRMEK DE GÜNDEMDE
Çalışmalar sırasında Toplu Konut İdaresi'ne de (TOKİ) villaların konuta dönüştürülmesi projesiyle ilgili görüşü ve buna katkıda bulunup bulunamayacağı soruldu. TOKİ, İstanbul'da gerçekleştirilen Ataköy Konakları ve Olimpiakent projelerine dikkati çekerek, villaların bulunduğu alanda da hasılat paylaşımı yoluyla benzer bir uygulama yapabilecekleri görüşünde. Ancak hasılat paylaşımı yoluyla satışın uzun vadeli olduğunu düşünen Emekli Sandığı, satış tutarının daha kısa sürede tahsil edileceği bir sistem arayışı içinde bulunuyor.

Öte yandan TBMM Lojmanlarının satılması kararının ardından hazırlanan imar planı ile iş merkezine dönüştürülen lojman alanının yeni imar planlamasına gidilerek, çok katlı konut alanı yapılması içinde ön hazırlık yapılıyor. Plan değişikliğinin ardından Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden de villaların yıkılarak, burada çok katlı konutlar yapılması için onay alınacak. Daha sonra da villaların bulunduğu alan ya TOKİ tarafından değerlendirilecek ya da çok katlı binalar inşa edilmek üzere ihaleye çıkarılacak.

2-B'LERİN SATIŞ HAZIRLIĞI HIZLANDI
Maliye ve Orman Bakanlıkları, 2-B olarak adlandırılan orman alanı dışına çıkarılmış Hazine taşınmazlarının satışına yönelik çalışmaları da hızlandırdı. Daha önce Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in iade ettiği orman dışına çıkarılmış Hazine arazilerinin satışına ilişkin yeni düzenlemenin Anayasa mı, yoksa yasa değişikliği ile mi yapılacağı konusundaki tartışma da sonuca bağlandı.

Maliye Bakanlığı, 2-B'lerin satışının Orman Köylülerinin Kalkındırılması ve Desteklenmesine ilişkin 2924 sayılı Kanunda yapılacak düzenleme ile gerçekleştirilebileceğini belirtmişti. Maliye'nin hazırladığı taslak önerisinde de, 31 Aralık 1981 öncesiorman alanı dışına çıkarılan arazilerden yeniden ağaçlandırılabilecekler ile 1981 sonrasında orman vasfını yitiren alanların yeniden ağaçlandırılarak orman alanlarına dahil edilmesi, üzerinde yapılaşma bulunanlar ile köylerdeki arazilerin de rayiç bedelkarşılığı satılması istenmişti.

Taslakta, Sultanbeyli ve Ümraniye'de olduğu gibi, üzerinde büyük ilçeler bulunan 2-B alanlarının satışından elde edilen gelirin de, sayıları 7 milyona ulaşan orman köylüsü için kullanılması önerisine yer verilmişti. Maliye Bakanlığı, bu şekilde 2-B'lerin değerlendirilmesiyle ilgili Anayasaya aykırılık sorununun da aşılacağını savunuyordu. Orman Bakanlığı ise 2-B'lerin değerlendirilmesinin, ancak Anayasa değişikliği ile mümkün olabileceğini bildirdi ve sonuçta yeni bir anayasa değişikliği için kollar sıvandı.

Maliye Bakanlığı'nın tespitlerine göre, ülkede halen 2-B kapsamında 460 bin hektar alan bulunuyor. 2-B'ler, Kocaeli, Sakarya veRize gibi illerden daha büyük, Hatay'a ise yakın bir alanı kaplıyor. 2-B'ler, Lüksemburg'un yaklaşık 2 katı, Singapur ve Bahreyn'in 6 katı,Andorra'nın 10, Malta ve Maldivlerin de 15 katı büyüklüğünde bir sahaya yayılıyor. Orman Bakanlığı'nın tespitlerine göre de, günümüzde orman alanı dışına çıkarılmış araziler üzerinde 350-400 bin bina bulunuyor. Orman Bakanlığı, bu yerlerin satışından 20 milyar dolar civarında bir gelir bekliyor.

Diğer yandan Bayındırlık ve İskan, Maliye ve Adalet Bakanlıkları Anayasa Mahkemesi'nin ilgili Kanunu iptal etmesinin ardından yabancılara mülk satışı için yeni bir yasal düzenleme hazırlıklarını da sürdürüyor. Üzerinde çalışılan taslak metinde yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde bu ülkelerin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketlerinin belediye ve mücavir alan sınırı içinde 10 dekara kadar arsa ve arazi ile bina alımına imkan tanınıyor.
Yabancıların belediye ve mücavir alan sınırları dışında arsa veya arazi alımı yasaklanırken, buralarda edinilebilecek bina ve yapılar için de 1 dekar sınırı getiriliyor. 10 ve 1 dekarın üzerinde taşınmaz alımı ise Bakanlar Kurulu'nun iznine tabi kılınıyor.

Taslakta, Bakanlar Kurulu'nun ilgili kurumlarınteklifi ile sulama, enerji, tarım, maden, sit alanları ve benzeri yerlerde satışa yabancılara satışa yasak koyabileceği de belirtiliyor. Anayasa Mahkemesi'nin yeni düzenleme için hükümete 3 ay süre tanıdığına işaret eden bürokratlar, bu çerçevede yeni yasanın Meclis tatile girene kadar çıkarılacağını kaydetti.

ntv

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber