Britannica tarih oldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Mart 2012 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

244 yıldır yayımlanan ve her evin bir köşesinde bulunan Britannica'nın baskıları dün itibariyle durdu. ABD merkezli ansiklopedi artık yalnızca dijital yayınlarını sürdürecek

Bir zamanlar evlerde tüm serisiyle vazgeçilmez bir dekor unsuru ve statü sembolü olan Britannica ansiklopedileri dün itibariyle baskısını durdurdu. Dünyanın 244 yılla en uzun süredir yayımlanan ABD merkezli ansiklopedi serisinin bu kararı, yazılı yayımların dijital çağ karşısında aldığı büyük darbelerden birine örnek teşkil ediyor. Kararının her ne kadar internet karşısında bir yenilgi olduğunu kabul etmese de ansiklopedinin bundan böyle yalnızca dijital ve okullar için eğitici yayınlarını sürdürecek olması baskıyı durduma nedenini ele veriyor.

Taksitle alınıyordu

1950'lerde ABD'nin orta sınıfı için ortak bir heves olarak evlerin en değerli köşelerinde yer açılan seri, bedelini tek seferde karşılamak çoğunlukla mümkün olmadığından taksitle satın alınıyordu. Fakat internet çağında, her türlü bilgi veya kitabın istenildiğinde yazılı baskısı da çok ekonomik bir ücretle temin edilebildiğinden ansiklopedilere ilgi hızla azaldı. Yalnızca koleksiyoner ve nostaljiseverlerin gözdesi olmak, serinin yazılı varlığını devam ettirmesi için yeterli olmamaya başladı. İnternetin ücretsiz ansiklopedisi ?Wikipedia?, Britannica ve neslinin diğer ansiklopedileri gibi yalnızca uzman bilgilerine bağlı kalmıyordu. 11 yıldır dünyanın her kesiminden insanın bilgi güncellemesi yapabilmesini olanak tanıyan politikasıyla Wikipedia, hız çağında ansiklopedilere havlu attırmayı başardı.

Zira, hızlı aktarılan bilgide daha çok yanlış bulunması ihtimaline sığınan Britannica bunda da haksız çıktı. 2005 yılında yapılan araştırmalarda, karşılaştırılan 42 başlıkta Wikipedia'daki her başlıkta ortalama dört yanlışa karşılık Britannica'daki yanlış ortalaması üç çıkmıştı. Bu durum aralarındaki güvenilirlik derecesinin neredeyse eşit olduğunu gösteriyordu. Şirketin yöneticisi Jorge Cauz, ?Britannica küçülme kararı aldı. Yeni çağda artık başka bir sayfa açıyoruz. Fakat internet yayınımız güncellenerek devam edecek? diye konuştu.

İlk serisi 1771'de tamamlandı

İlk kez İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da 1768 yılında parça parça basılan Britannica'nın 1771'de tamamlanan ilk serisi, toplam 2391 sayfa ve üç ciltten oluşuyordu. 19 editör ve 4 bin katılımcı yazar tarafından hazırlanan ansiklopedi, 1990'larda altın çağını yaşadı. Seri, 1990'da yalnızca ABD'de 120 bin satış rakamıyla kendi rekorunu kırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber