Sahte dişçiler, dişinizi değil, sağlığınızı söküyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Mart 2012 13:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Diplomasız sahte dişçiler vatandaşın ağız ve diş sağlığını bozuyor. Sahte dişçilerin hepatit ve AIDS gibi hastalıklara sebep olduğunu belirten uzmanlar, toplumda, 'dişçi' olarak bilinen diplomasız dişçilerin, halk sağlığında önüne geçilemeyecek büyük hasarlara yol açtığına dikkat çekti.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, ağız ve diş hastalıklarının tedavisinin 'Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun' hükümleri uyarınca diş hekimliği fakültelerinden diploma alan kişilerce yapılabildiğine işaret edildi. Açıklamada, diş hekimlerinin mesleki alanı olan ağız-diş sağlığı alanında diplomasız ve eğitim almamış sahte meslek icracılarının yanlış uygulamalar yaptıkları dile getirildi. Sahte dişçilerin kişilerin ağız ve diş sağlığını bozduğunun anlatıldığı açıklamada, ehliyetsiz dişçilerin oluşabilecek komplikasyonları bilmedikleri için hastaların hayatlarını tehlikeye attıkları belirtildi.

'DİPLOMAYA BAKIN'

Sahte diş hekimliği yapan kişilerin kendilerini 'doktor' olarak tanıttığına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Diş hekimi muayenehanesine başvuran kişi hekimin diplomasının ve muayenehane uygunluk belgesinin çalışma odasında asılı olup olmadığını mutlaka kontrol etmelidir. Böylelikle kendilerini doktor olarak tanıtan sahte diş hekimlerine karşı kendilerini korumuş olurlar. Bazı hastalar ise tedavi oldukları kişinin hekim olmadığını bildikleri halde daha az ücret ödedikleri için, ağızlarını bu kişilere emanet etmektedirler. Diş hekimliğinde çekim, protez ve dolgu gibi uygulamalar gerekli itina ve kurallara riayet edilerek yapılması gereken işlemlerdir. Bu işin eğitimini almamış kişinin yapmış olduğu protez, kurallarıyla yapılmadığı için kısa sürede altındaki dişin çürümesi ve bütün dişlerin çekimiyle sonuçlanabilecektir. Hastaya ideal tedaviyi ancak 5 yıllık eğitim almış diş ekimleri yapabilir. Diş hekimliği eğitimi almamış kişilerin yaptıkları uygulamalar hiçbir zaman hasta için memnuniyet verici olamaz. Aynı zamanda gerekli hijyen kurallarına uyulmadığı için tüberküloz, hepatit, AIDS gibi hastalıkların bulaşma riski vardır."

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, her yıl, maddi ve manevi bir çok fedakarlık yaparak uzun süren eğitim sonunda diş hekimliği fakültelerinden mezun olan diş hekimlerinin hastalarını tedavi edebilmek için iş imkanları sağlamaya çalışırken sahte diş hekimlerinin hak etmedikleri halde çıkar temin ederek, kayıt dışı çalıştıkları için de devlete vergi ödemedikleri belirtildi. Sahte dişhekimliği yapan kişiler hakkında gelen şikayet dilekçelerinin değerlendirildiğinin vurgulandığı açıklamada, Sağlık Müdürlüğü ve Dişhekimleri Odası yetkililerinden oluşan ekip tarafından konuyla ilgili denetimlerin yapıldığı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber