Başçı: Altın TL ile rekabete girerse, altına karşı da TL'yi savunuruz!

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 21 Mart 2012 13:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Merkez Bankası Başkanı Başçı, enflasyonla mücadelede parasal sıkılaştırmaya devam edeceklerini bildirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Altın ve Mücevher Zirvesi'nde konuştu.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı zorunlu karşılık artışları yoluyla Merkez Bankası'nın fonlamasına sektörün duyduğu ihtiyacın artırıldığını ifade ederek "parayı çekti" dedi.

"KREDİ BÜYÜMESİ ÜZERİNE AŞAĞI YÖNLÜ RİSKLER VAR!"

Başçı "İkinci olarak BDDK önemli derecede sıkılaştırıcı önlemler aldı Ağustos'tan önce. Ağustos'tan önce çok derin bir kamu borcu krizi ve bunun Avrupa bankacılık sistemine yansımaları ortaya çıktı. Türkiye ne yaptı? hemen buna hızlı bir şekilde uyum sağladı. Bu yıl makro ihtiyati açıdan sisteme teşvik vermemiz lazım çünkü kredi büyümesi üzerine aşağı yönlü riskler var"

"DÖVİZ KURLARI HADDİNDEN FAZLA YÜKSELİYOR"

Parasal taraftada sıkılaştırma yapmak lazım döviz kurları haddinden fazla yükseliyor. TL değer kaybediyor. İkili politika stratejisinde değişikliğe gitti. 2011 ağustos sonrasında daha önce yaptıklarının tam tersini yapmaya başladı.

"PARASAL SIKILAŞTIRMA ENFLASYON YÜZDE 5'E İNDİRİLENE KADAR YAPILACAK"

Parasal tarafta sıkılaştırmaya devam edeceğiz enflasyon açısından. Zaman zaman ek parasal sıkılaştırma yapıyor erkez. Sektörün merkez bankasına bağımlılığını azaltıyor. Fiyat istrikrarı için bu parasal sıkılaştırma gerektiği kadar yapılacak.

"BANKALAR DAHA İYİ BORÇLANIYOR"

Enflasyonu düşürmek için ne gerekiyorsa yapacak Merkez Bankası ve bunu yaparken bankacılık sektörüne hasar vermeyecek. Başçı, sermaye akımlarında iyileşme olduğunu, bankaların daha iyi borçlanabildiğini kaydetti.

DÖVİZ REZERVLERİNİN KALİTESİNİ ARTIRMAK

Merkez bankaları kredi riski görmeye başladılar. Devlet borcu ödenmezse ne olacak? Altında böyle bir risk yok. Biz ne kadar çok altının rezervlerimiz içindeki payını artırırsak o kadar rezerv kalitemiz artacak. İki amacı var bunun, yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması. Tasarruf olarak tutulan altın evlerde, bankaların kasasında tutulacağına mevduat olarak yatırılabilir. Bankalar da getirip Merkez Bankasına emanet edecekler.

"ALTIN REZERVLERİ 206 TONA ULAŞTI. 87.2 TONU ZORUNLU KARŞILIKLARDAN GELİYOR"

Altın mevduatı dolar bazında ölçülürse yüzde 270 artarak 8 milyar 670 milyon dolar seviyesine ulaştı. Merkez bankasının altın rezervi ise 206 tona ulaştı yaklaşık 11 küsür milyar dolar tutarında. 87.2 tonu zorunlu karşılıklarıdan geliyor.

Başçı, "Altın TL ile rekabete girerse altına karşı da TL'yi savunuruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber