Çağlayan: Altında ÖTV günün şartlarına uygun hale getirilmeli/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mart 2012 14:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, altın üreticileri ve ihracatçılarının mücevherde uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)'nden dertli olduğunu ifade etti. Çağlayan, verginin yeniden ele alınıp günün şartlarına uygun hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye-Hollanda İş Forumu'nda gazetecilerin gündeme dair sorularını cevaplayan Ekonomi Bakanı Çağlayan, altında yüzde 20'ye varan ÖTV ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Çağlayan, "Türkiye'de kıymetli taşlarda, mücevherde ciddi ÖTV var. Üretici de ihracatçı da şikâyetçi. Ben, sektörü yakından tanıyan biri olarak onlara yüzde 100 katılıyorum." dedi.

Ülkenin mücevherattan tahsil ettiği verginin fazla olmadığından yakınan Çağlayan, "ÖTV'nin yüzde 20 dolaylarında olması bireyleri kayıt dışına iter. Madem iktidarın vergi indirimi adına böyle bir girişimi var, burada sektörün görevi de muhalefeti ikna etmektir. Evet, artık ÖT V'nin güncellenmesi yani yeniden ele alınıp günün şartlarına uygun hale getirilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin, "Tasarruf oranlarının artırılması adına çalışmalar ne durumda?" sorusuna Çağlayan, "Somut çalışmalar devam ediyor. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda konuyu ele alıyoruz. Bu anlamda sanayinin gücünü artırması, yeni icat ve buluşların maddi değere çevrilmesi önemlidir. Temelinde atacağımız adımlarla tasarruf oranları artacaktır, burada toplumun çabaları da mühimdir. " karşılığını verdi.

"Merkez Bankası neden istisnai gün uygulamasına gitti?" sorusunu ise Ekonomi Bakanı, şöyle cevapladı:

"Merkez Bankası, regülatör bir kurum. Fiyat istikrarı ve finansal istikrarı temin etmekle görevli. ABD ve Avrupa ekonomilerinde sorunlar devam ediyor, tabii bu Türkiye'ye de yansıyor. Merkez Bankası, konuda sorumlu davranıp piyasaya giriyor. İktidar olarak 2012 için yüzde 4 büyüme hedefi koyduk. Temkinliyiz, çünkü büyümede Avrupa'dan kaynaklanan olumsuz senaryolar söz konusu. Yani Merkez Bankası doğru yaparsa doğru olur, yanlış yaparsa yanlış olur. Keşke Merkez Bankası, daha evvel hatalar yapmasaydı. Cari açık bu kadar artmayacaktı. Şu an görüyorum o dönem kurumun başkanı olan insana belli yerlerde plaket ve hediyeler takdim ediliyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber