Dinçer: 2006'da kamu yönetiminde yeniden yapılanma çalışmalarını tamamlayabilseydik.../ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Mart 2012 16:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ?Türkiye'de 2006'da kamu yönetiminde yeniden yapılanma çalışmalarını tamamlayabilseydik ve kamu yönetiminde paradigma değişikliğini başarabilseydik, daha sonra ortaya çıkacak demokratik özerklik taleplerinin pek çoğunun önünü kesmiş olacaktık ve bugün Türkiye belki demokrasi açısından çok daha iyi bir noktada olabilecekti? dedi.

Dinçer, Boğaziçi Yöneticiler Vakfınca (BYV) düzenlenen ?Özgün İyi Yönetim Uygulamaları Forumu?nun açılışında yaptığı konuşmada, özel sektör ve kamu yönetiminde değişimlerin yönetimine ilişkin bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

Başarılı bir yönetimin, geleceğe odaklanması gerektiğini vurgulayan Dinçer, özellikle sürekli değişebilen bir çevre içinde iş yapanların, o çevrenin geleceğini iyi tahmin ederek, kendilerine ona göre bir konum seçmesinin önem taşıdığını söyledi.

Dinçer, değişimin evrimsel ya da devrimsel nitelik taşıyabileceğini belirterek, Türkiye'de kamu ve özel sektör yöneticilerinin önemli bir kısmının evrimsel değişimi tercih ettiğini, ancak herhangi bir anda sektörün dış dünyasında çok belirgin bir değişim başladığında, mesafeyi kapatmanın tek yolunun devrimsel değişim olduğunu vurguladı.

Vatandaş odaklı yönetim anlayışına geçmeye teşebbüs ettiklerinde evrimsel değişimlerin kendilerini sonuca götürmeyeceğini acı tecrübelerle yaşadıklarını ifade eden Dinçer, sağlık karnelerinin ilk sayfalarının fotokopilerinin çekilmesi uygulamasının ortadan kaldırılması, yabancıların çalışma izinleri için gerekli belgelerin azaltılması çalışmalarını fiili uygulamaya geçirmede yaşadıkları zorluklardan örnekler verdi.

Dinçer, ?Yönetimde temel stratejileri, paradigmaları değiştirmişseniz, evrimsel değişim çözüm olmuyor? diyerek, devrimsel bir değişimde mevcut yöneticilerin korunmasının da süreci zorlaştıracağını, gizli direnişlerin, sessiz karşı koymaların ortaya çıkacağını dile getirdi.

Sorun ne kadar büyük, kriz ne kadar içinden çıkılmaz görünse de, her sorun için mutlaka bir çözüm bulunduğunu vurgulayan Dinçer, ?Yeter ki yöneticiler mevcut düşünme alışkanlıklarının dışına çıkarak o sorunun nasıl çözüleceğine dair bir zihni süreci ortaya koyabilsinler? dedi.

Dinçer, bir sorun fark edildiğinde genellikle anında çözmek yerine, ?bekle gör? politikası uygulandığını, ancak sorunu o anda çözmenin ciddi mesafe

katedilmesini sağlayacağını ifade ederek, ?Türkiye'de 2006'da kamu yönetiminde yeniden yapılanma çalışmalarını tamamlayabilseydik ve kamu yönetiminde paradigma değişikliğini başarabilseydik, daha sonra ortaya çıkacak demokratik özerklik taleplerinin pek çoğunun önünü kesmiş olacaktık ve bugün Türkiye belki demokrasi açısından çok daha iyi bir noktada olabilecekti? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber