Kontör çetesinin bu yeni yöntemine de aldanmayın!

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 28 Mart 2012 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkomiser, Cumhuriyet Savcısı, subay vb. kılıklara bürünerek vatandaşları dolandıran kontör çetelerinin Emniyet'e ait 3 bin hattı da kirli işlerine "alet" ettikleri ortaya çıktı. Kendi hatları üzerinden dolandırıcılık yapılmasını engellemek isteyen polis girişimde bulundu ancak sonuç alamadı

Suç örgütlerinin ülke çapında gerçekleştirdiği kontör dolandırıcılığında inanılmaz bir yöntem kullandıkları tespit edildi. "Mezarlık" ya da "patates" diye tabir edilen başkalarına ait hatları kullanan dolandırıcıların telefonlarını Ankara, Kocaeli ve Sakarya gibi bazı illerde 155 polis imdat ile Emniyet'e ait "sabit" hatlara yönlendirdiği belirlendi.

POLİS ÇIKINCA İNANDILAR

Kendisini arayan numarayı "kontrol" etmek için arayan kişiler karşılarına 155 Polis İmdat, il/ilçe emniyet müdürlüğü ile polis merkezi amirlikleri çıkınca dolandırıcılara inandı. Kendisini gerçekten polisin aradığını düşünen mağdurlar, dolandırıcaların istediği paraları verilen banka hesaplarına yatırdı. Bu yolla çete üyelerinin telefonlarına da binlerce liralık kontör alıp yollandı. Emniyetin 3 bin hattını "kirleten" dolandırıcılar da yüz binlerce liralık haksız kazanç sağlayıp köşeyi döndü.

BTK ELİ BOŞ DÖNDÜ

Mücadele ettikleri suçluların kendi hatları üzerinden dolandırıcılık yapması polisi harekete geçirdi. Emniyet Genel Müdürlüğü, 3 bini aşkın numaralarının dışarıdan "yönlendirmeye" kapatılması için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) yazı gönderdi. Yönlendirmeye kapatılması istenen 3 bin numaranın bin 500'ünü 155 Polis İmdat hatlarının oluşturduğu öğrenildi.

BTK, Avea ve diğer şirketler ile temasa geçti. GSM şirketlerine, emniyetin numaralarını bildirdiği 3 bin hattın "acil" olarak yönlendirmeye kapatılması istenildi. GSM şirketleri ise ellerindeki teknolojinin emniyet hatlarının "toplu" olarak yönlendirmeye kapatılmasına imkân tanımadığını belirterek, "Polis bu işi kendi yapabilir" dediler.

YAPTIRIM UYGULANAMIYOR

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, GSM şirketlerinden gelen 'imkânlarımız yetersiz' cevabını Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bildirdi. Yazıda, GSM şirketlerinin yönlendirme işlemlerinin "manuel" olarak yapılmasını önerdiği ifade edilerek, "Lisans sözleşmesi gereği şirketlere bu tip konularda bir yaptırımımız söz konusu değil. Soruna çözüm bulmak adına çalışmalarımızı devam ettiriyoruz" denildi.

İnterneti de kullanıyorlar

Soruşturmalarda zanlıların sadece cep telefon hatlarını değil internetten ucuz haberleşme imkânı tanıyan cepVoIP'ı de emniyet hatlarına yönlendirdiği ortaya çıktı. CepVoIP'ı legal ya da illegal olarak internet üzerinden kullanan zanlıların yakalanmamak için yönlendirme işlemini buradan da yapması polisin işini zorlaştırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber