Doğu'da kar yağışı devam ediyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Mart 2012 14:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Muş Valisi Ali Çınar, çetin geçen kış aylarında oldukça zorlandıklarını, Muş'ta ve bölgede kış nedeniyle afet yaşandığını söyledi.

Vali Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede çok yoğun bir kış yaşandığını, Muş'ta bu sene kış mevsiminde toplam 6-7 metre kar yağdığını belirtti.

Gerek Muş merkezde gerekse ilçelerde karla mücadelede büyük sıkıntı yaşandığını ifade eden Vali Çınar, şöyle devam etti:

''Bölgemizde ve ilimizde, hala kar yağışı devam ediyor. Meteoroloji tahminleri değişmezse, önümüzde günlerde de kar yağışı devam edecek. Umarız çok fazla yağmaz. Sürekli olarak yollarımız kapanıyor ve ulaşım aksıyor. Karla mücadelede bu yıl çok fazla miktarda iş makinesi kullandık. Geçen yılın aynı döneminde biz bir birim akaryakıt yaktıysak, bu yıl yedi birim akaryakıt kullandık.''

''Çetin geçen kış şartlarında oldukça zorlanıyoruz. Muş'ta ve bölgede kış nedeniyle afet yaşanıyor'' diyen Çınar, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bir miktar yardım gönderildi. Ancak desteğe hala ihtiyacımız var. İl Afet ve Acil Durum Başkanlığı'ndan, özellikle karla mücadele konusunda ihtiyaçlarımızı gidermek üzere, destek talep ediyoruz. Kendileriyle görüştük. Taleplerimize destek vereceklerini ifade ettiler. Bu da bizim daha rahat çalışmamıza, hizmetleri hızlı şekilde yürütmemize yardımcı olacaktır. Deprem bölgesinde şu anda herhangi bir tedirginlik yok. Şu anda herkes bu duruma göre kendi yaşantısını sürdürmeye çalışıyor. Devletinde elinde gelen gayreti gösterdiğini vatandaşlarımız görüyor.''

-Besiciler olumsuz etkileniyor-

Muş'un tarım ve hayvancılık ili olduğunu hatırlatan Vali Çınar, özellikle hayvan besleyen vatandaşların saman ve yem temininde, köy yollarının kapalı olmasından ötürü, zaman zaman olumsuzluklar yaşadığını söyledi.

Bu kış insanların kış şartlarından olumsuz etkilendiğini anlatan Çınar, şöyle konuştu:

''Yem ve saman stoku yapanlar, belki bu yıl bu kadar kar yağışını beklemedikleri için, sıkıntı çektiler. Bazı vatandaşlarımız hayvanlarını daha güneydeki illere götürmek durumunda kaldı. Durum insanların yaşamlarında gerçekten büyük bir sıkıntılar yaşanmasına neden oldu. Kar yağışından ötürü zaman zaman okullarımızı tatil etmek zorunda kaldık. Aynı zamanda hayvanların beslenmesinde büyük sıkıntılar oldu. Bu sene gerçekten kış aylarında hayat olumsuz şekilde etkilendi. Vatandaşlarımız geçen sene ısınmak için 1,5 ton kömür yakarken busene 3-4 ton kömür yakmak zorunda kaldı. Kış çok soğuk geçti. Ayrıca hem kar yağdı hem de çok soğuk olduğu için hala bizim sıcaklık değerlerimiz sıfırın altında. 30 Mart'tayız ancak hala çatılarda buz görüyoruz.''

Esnafın da kıştan olumsuz etkilendiğini belirten Vali Çınar, köylerden şehir merkezlerine ulaşımda sıkıntı yaşayınca, alışverişe çıkanların sayısının azaldığına dikkat çekti.

Vali Ali Çınar, ''Devlet olarak bu olumsuzluğu en aza indirmek için, çok gayret gösterdik. Gerek İl Özel İdaremiz gerek belediyelerimiz gerek diğer kurumlar, bu olumsuzlukları vatandaşın az yaşaması için çok çaba gösterdi. Meteorolojik olaylar taktirimiz de olan olaylar değil. Bu sene yoğun yağış oldu. Gücümüz yetiği kadar tedbir almaya çalıştık. Ancak bu tedbirler biraz maliyetli oldu'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber