Mahkeme, ücretli otopark uygulamasını hukuka aykırı bulmadı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Mart 2012 22:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Manisa İdare Mahkemesi'nde görülen davada, kent merkezinde uygulanan açık alan otopark ücretlendirme uygulamasının hukuka aykırı olmadığına karar verildi.

Manisa Belediyesi'nin Merkez'de 12 caddede aldığı otopark ücretine tepki göstererek İdare Mahkemesi'ne başvuran bir vatandaş, 12 caddede uygulanan ücretli otopark uygulamasının iptalini istemişti. Mahkeme, 16 Şubat 2010 tarihinde açılan davayı, 23 Eylül'de karara bağlamış ve temyiz yolu açık olmak suretiyle 12 yerde uygulanan ücretli otopark uygulamasının iptaline karar vermişti. Kararın ardından temyize başvuran Manisa Belediyesi, 5393 sayılı Kanun'un 14 ve 15/p maddeleri uyarınca ve Belediye Meclisi'nin belirlediği yollarda park ücreti alındığını, ayrıca davacının oturduğu apartman eski olduğundan daha sonra yürürlüğe giren Otopark Yönetmeliği'ne göre otopark ücreti alınmadığını; uygulamanın mevzuata uygun olduğunu belirterek, davanın reddini talep etmişti.

HUKUKA AYKIRILIK YOK

Atanan bilirkişinin verdiği rapor ve savunma ile davacıyı dinleyen Manisa İdare Mahkemesi, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 15/p maddesine göre uygulamayı Belediyelerin yetki ve imtiyazları arasında sayarak kararı onadı. Manisa Valiliği İl Trafik Komisyonu kararıyla trafik akışına yardımcı olan ve park yerlerinde ciddi sirkülâsyonu sağlayan yol kenarlarında bulunan otoparkların, merkezi iş alanı olarak tanımlanan kesimlerde uygulamanın sonlandırılmasını talep eden dava konusunda hukuka aykırılık bulunmadığı kanaatine vardı.

ARAÇ SAHİPLERİNE UYARI

Alınan kararın ardından Manisa Belediyesi BESOT A.Ş'den yapılan açıklamada, bugüne kadar mevcut araç borçları tahsilâtı konusunda zaman zaman yaşanan sıkıntıların son bulduğu bildirildi. Mahkeme kararını öğrenen sürücülerin de borçlarını öğrenmek ve yapılandırmak için iki gündür BESOT A.Ş'ye başvurduğu da belirtildi. BESOT Genel Müdürü Yasemin Buket Aktan, "Mevcut otopark borcu bulunan sürücülerin sahada görevli otopark personeline bu borçlarını ödeyebilirler. Bugüne kadar yapılan uygulamada, vatandaşın mağdur olmaması için elimizden geleni yaptık. Amacımız, üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Alınan kararla bizlerin mağduriyeti de giderilmiş oldu" dedi. Araç sahiplerini de otopark ücretlerini ödemeleri konusunda uyaran Aktan, ödemeyen sürücüler hakkında yasal işlemlerin anında başlatılacağını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber