BDDK'dan bankalara ?ek hesap' muhtırası

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 03 Nisan 2012 08:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BDDK, 30 Mart'ta tüketicilere yaptığı kredili mevduat hesabı uyarısını, bankalar için de tekrarladı. BDDK Başkanı Bilgin ?Tüketicileri kredili mevduat hesabı faizleriniz konusunda uyarın. Ayrıca faizlerde de insaflı olun? dedi.

HALK arasında ?destek hesap', ?ek hesap' olarak bilinen, hesapta para olmadığı halde tüketicilere nakit çekme imkanı sağlayan Kredili Mevduat Hesapları'nda ipin ucu kaçtı. Geçtiğimiz hafta tüketicilere ?ek hesaplar' konusunda uyarıda bulunan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bir uyarı da bankalara yaptı. BDDK'nın bankalara gönderdiği genelgede, ek hesaplar konusunda tüketicilere ?faizler' konusunda gerekli uyarıların yapılması istendi. Görev süresi 6 Nisan tarihinde dolacak olan BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bankalara ve tüketicilere yönelik son uyarısını kredi mevduat hesapları için yaptı. Bilgin'in talimatı üzerine harekete geçen BDDK uzmanları, bankacılık sektöründe son dönemde yaygınlaşan kredi mevduat hesaplarını mercek altına aldı. İnceleme sonucunda kredi kartlarına göre iki kat faiz uygulanan ek hesapların, 2011 yılı içinde rekor düzeyde arttığı belirlendi. Yapılan çalışmada, yüzde 50'ler seviyesinde yıllık faizi olan kredi mevduat hesapları kapsamında açılan limitin 30 milyar liraya ulaştığı ve 2011 yılı sonunda da kullandırılan kredinin 7.3 milyar liraya yükseldiği belirlendi.

Faiz oranlarında insaflı olun

Yine aynı çalışmada, birçok tüketicinin, bankalarla kredili mevduat hesapları konusunda tam bilgiye sahip olmadan sözleşme imzaladığı ve yüksek faizler nedeniyle zor durumda kaldığı tespit edildi. Bu tespitler üzerine BDDK Başkanı Bilgin, kredi mevduat hesapları için düğmeye bastı. Bankalara konuyla ilgili bir genelge gönderen BDDK, bankalardan kredi mevduat hesapları konusunda frene basmalarını, tüketicilere faizler konusunda gerekli bilgilendirmeleri yapmalarını istedi. BDDK, ayrıca bankalardan faizler konusunda insaflı olunmasını istedi.

BDDK ayrıca kredi kartlarında olduğu gibi, kredi mevduat hesaplarının faizlerinde Merkez Bankası tarafından belirlenmesine yönelik bir çalışma yapılması için görüşmelere başladı. BDDK yetkilileri, amaçlarının kredili mevduat mağdurlarının oluşmasını engellemek olduğunu kaydettiler. HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

TÜKETİCİLERİ DE UYARMIŞTI

BDDK, 30 Mart'ta tüketicilere de kredili mevduat hesapları konusunda uyarıda bulunmuştu. BDDK açıklamasında, ?Tüketicilerin anılan ürünü kullanmadan önce ilgili bankaların kredili mevduat hesabı için belirledikleri faiz oranları ile diğer masrafları dikkate alarak karar vermelerinde veya ileride KMH kullanmayı düşünüyorlar ise bankaların faiz oranları ile masraflarını karşılaştırmak suretiyle tercih yapmalarında menfaatleri bulunmaktadır? denildi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber