Kamu-Sen: Eğitim-Sen'in kapatılma kararına herkes saygı duymalı

Haber Giriş : 29 Mayıs 2005 00:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun ana dilde eğitimi savunan Eğitim-Sen'in kapatılması yönünde verdiği karara saygı duyulması gerektiğini belirterek, sendikaların faaliyetlerini, anayasal hükümler ve toplumsal değerler doğrultusunda yapmaları gerektiğini söyledi.

Kamu Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, sendikal çalışmalar çerçevesinde Kamu-Sen Trabzon İl Başkanlığı'nı ziyaret ederek burada bir basın toplantısı düzenledi. Akyıldız, toplumsal değerler açısından bakıldığında, Yargıtay Genel Kurulu'nun verdiği karara saygı duyulması gerektiğini kaydederek, "Karar Yargıtay Genel Kurulu'nda 45'e karşı 6 oyla verilmiş bir karardır. Kararın Türk demokrasisinin gelişmesine darbe vurduğu yönündeki değerlendirmelerin Yargıtay Genel Kurulu'nda bu kararı verenlere hakaret niteliği taşıdığını düşünüyorum. Çünkü toplumumuzun dengeleri önemlidir. Türkiye Kamu-Sen'i diğer sendikalardan ayıran önemli bir husus da bizim, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünden taviz vermeden teşkilat çalışması yapmamızdır" dedi.

Sendikaların faaliyetlerini yürütürken uymak zorunda oldukları anayasal hükümler, toplumsal değerler ve etik kurallar bulunduğunu vurgulayan Akyıldız, "Bunları çiğneyerek toplumun içerisinde kararlar oluşturamazsınız. Hele de yasal zeminde oluşan kararlara herkesin saygı duyması gerekmektedir. Toplumsal değerlerin zorlanmasına yol açabilecek bir değerlendirme yargıya saygısızlıktan öte bir şey değildir" şeklinde konuştu.

"Yargıtay Genel Kurulu'nun kararına sendikacılık açısından bakıldığında, eğitim hizmet kolunda çalışanlarının temsili noktası da, Türk Eğitim-Sen'in kazanılmış haklarının gasp edildiği kanaatini taşımaktayız" diyen Akyıldız, "Bu nedenle yasal sürecin bir an önce neticelenmesini ve bu sürecin sendikacılık çalışmalarına yansımasını beklemekteyiz. Umarım ülkemiz için hayırlı olur" dedi.

Kararın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götürülmesiyle ilgili olarak konuşan Akyıldız, şunları söyledi:

"AİHM tarafından verilmiş birçok karar vardır. Bu kararların Türkiye Cumhuriyeti tarafından uygulanıp uygulanmaması konusunda endişeler yaşanmaktadır. Türkiye'de toplumun büyük kısmının başörtüsü konusunda ciddi hassasiyetleri vardır. AİHM'de bu konuda verilen karar, toplumumuzun kabulleri ve olumlu beklentilerine cevap vermemektedir. Ama aynı AİHM, toplumun bölünmesine yol açabilecek bir caninin yeniden yargılanmasına karar verebilmiştir. AİHM'nin karar verirken Türk toplumunun değerlerine saygı duyarak ve bunları öne çıkartarak karar vermemektedir. Bu nedenle değerlendirmeyi AİHM'nin bu konuda vereceği kararı gördükten sonra yapmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum."

Türk yargısına saygı duyduğunu ve verilen kararın yine yargı seviyesinde tartışılması gerektiğini düşündüğünü belirten Akyıldız, bir sendikacının başka bir sendikacı hakkında suç duyurusunda bulunmayacağını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber