Hükümetin işsizliği bitirme planı

Haber Giriş : 30 Mayıs 2005 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomide yol haritası hazırlandı. 3 yıllık plana göre ekonomide büyüme özel sektör eli ile sağlanacak. İşsizlik sorununa neşter vurulması planın önemli bir parçası:

Üç yıllık ekonomik program hazır. 2006-2008 dönemini kapsayacak programa göre hükümet üç yılda 1.6 milyon kişiye istihdam yaratacak. 2008'de ihracat 106 milyar, turizm geliri de 23.7 milyar dolara ulaşacak. Vergi ve prim yükünü azaltmayı da öngören programa göre memura ise enfasyon oranında zam yapılacak...


KAMU Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu gereğince hazırlanması gereken ve 2006-2008 dönemini kapsayacak ilk Orta Vadeli Program'da son aşamaya gelindi. Kamu ve özel kesim için öngörülebilirliği artıracak bir ?yol haritası' olarak nitelenen program, 3 yıllık dönem için hazırlanıyor. Her yıl hazırlanacak programın ilk yılı kesin, sonraki iki yılı ise tahminleri içerecek ve her yıl revize edilerek yeniden yayınlanacak. Program geçtiğimiz hafta Bakanlar Kurulu'na sunuldu.


ENFLASYON YÜZDE 4

KURULUŞLARDAN gelecek görüşlerden sonra kesinleşerek Resmi Gazete'de yayınlanacak programın parasal hedeflerine göre, program döneminde ortalama yüzde 5'lik büyüme hedefleniyor. Yıllık TÜFE artış hızının gelecek yıl yüzde 5, 2007 ve 2008'de ise yüzde 4'le sabit tutulacak Programa göre 2006 yılı başından itibaren açık enflasyon hedeflemesine geçilecek. Dalgalı kur rejimine devam edilecek. Döviz kurlarında aşırı oynaklık durumunda Merkez Bankası yine müdahalede bulunacak.


İHRACAT 106 MİLYAR $

MEMURA enflasyon oranında zam öngören ve 3 yılda 1.6 milyon kişiye istihdam yaratmayı hedefleyen programa göre ihracat 2008'de 106 milyar dolara, ithalat ise 147 milyar doları ulaşacak. 2008'de turizm gelirleri de 23.7 milyar dolara çıkacak. Yabancı sermaye girişi yıllık ortalama milyar dolar olacak. Programa göre KİT'ler belirli bir takvim çerçevesinde özelleştirilerek ve 3 yılda 9 milyar dolarlık gelir elde edilecek. Zarar eden KİT'ler tasfiye edilecek.

1MiLYON 600 BiN KiŞiYE iŞ

HÜKÜMET, program dönemi olan 2006-2008'i kapsayan 3 yıllık dönemde 1.6 milyon yeni istihdamın yaratılacağı öngörülüyor. Programda ekonomik büyüme ve istihdamın artışında özel sektör kanalıyla gerçekleştirilmesi esas olacak. Ayrıca programa göre işgücü piyasasının daha esnek hale getirilebilmesi için gerekli düzenlemeler yapılacak. İnsan kaynaklarının geliştirilmesi ve istihdam edilebilirliğin artırılması için de aktif istihdam politikaları uygulanacak.

MEMUR ZAMLARI

ORTA Vadeli Program dönemini kapsayan 2006-2008 döneminde, kamuda ücret ve aylıklar ise hedeflenen enflasyon oranında artırılacak. Sosyal harcamaların toplam kamu harcamaları içindeki payı artırılarak tek bir emeklilik rejimi kurulacak.

SEKTÖREL POLiTiKALAR NE OLACAK?

Eğitim: Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), uzun dönemli planlama ve koordinasyon işlevini yürütecek bir yapıya kavuşturulacak.


Sağlık: Koruyucu sağlık hizmetleri etkinleştirilerek yaygınlaştırılacak.


Savunma sanayii: Yurtdışı bağımlılığını azaltmaya yönelik ar-ge destekleri artırılacak.


Tarım: Tarımda destekler yeniden düzenlenecek. Süt ve et piyasasında üretim istikrarına yönelik tedbirler alınacak.


İmalat sanayi: Küresel rekabet gücünün artırılması için önlemler alınacak. Sanayide bilgi sistemi oluşturulacak.


Enerji: Hükümet arz güvenliği açısından dışa bağımlılığı kabul edilebilir düzeylerde tutmak amacıyla yerli kaynakların değerlendirilmesine ve enerji verimliliği konularına öncelik tanıyacak.


Ulaştırma sektörü: Altyapı ihtiyaçlarının karşılanmasında özel sektör katılımını artıracak modeller geliştirilecek.


VERGI VE PRIMDE


HÜKÜMETİN 2006'dan sonraki üç yıllık dönemi kapsayacak programında vergi konusunda da önemli hedef ve taahhütler var. Programa göre başta enerji olmak üzere girdi maliyetleri düşürülecek, istihdam üzerindeki vergi ve sosyal güvenlik prim yükü azaltılacak. Buna göre 2008'de vergi yükünün yüzde 31.7'den yüzde 31.1'e çekilecek. Vergi kanunlarında yer alan istisna, muafiyet ve vergi indirimi hükümleri, ekonomik ve sosyal politikalar çerçevesinde yeniden değerlendirilerek, vergi mevzuatı sadeleştirilecek.

BANKA ve Sigorta Muameleleri Vergisi'nde 2007 yılında indirim yapılacak. Gelir Vergisi'nin yapısının iyileştirilmesi ve basitleştirilmesi amacıyla vergi dışı ücret unsurları vergi kapsamına alınacak. Ayrıca Kurumlar Vergisi sistemi gözden geçirilerek, daha etkin, sade ve AB uygulamalarına paralel bir sistemin getirilmesi amacıyla yapılacak çalışmalar en kısa sürede sonuçlandırılacak. Kamu maliyesindeki gelişmeler de dikkate alınarak, Kurumlar Vergisi'ndeki oran indirimine 2006 ve 2007 yıllarında da devam edilecek

Star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber