PKK pazarlığı, KCK iddianamesine böyle yansıdı/ Video

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 19 Nisan 2012 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KCK operasyonunun ikinci iddianamesi kabul edildi. Teröristbaşı'nın avukatı İrfan Dündar, dönemin Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu'nun kurduğu bir komisyonun 2001'e kadar Öcalan ile görüştüğünü ve ?PKK'lıların büyük bölümünün K. Irak'a çekilmesi' konusunda anlaşmaya varıldığı iddiasında bulundu.PKK'nın şehir yapılanması olan KCK'ya yönelik yürütülen soruşturmayla ilgili hazırlanan 2'nci iddianamede dikkat çekici iddialar yer alıyor.

İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı İsmail Tandoğan'ın çoğunluğu avukat olan 34'ü tutuklu 50 sanık hakkında hazırladığı 858 sayfalık iddianame İstanbul 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nce oybirliğiyle kabul edildi. 8 kişi hakkında örgüt yöneticisi oldukları gerekçesiyle 15 yıldan 22.5 yıla kadar, 43 kişi hakkında örgüt üyesi oldukları gerekçesi ile 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede, örgüt içinde sorumlu düzeydeki şüphelilerin diğer örgüt mensuplarına iletecekleri talimatların deşifre edilmesini engellemek için kapalı iletişim ağı oluşturdukları da öne sürüldü.

Talimatlar şifreli

İddianamede, avukatların İmralı'da yaptıkları haftalık rutin görüşmeler sırasında Öcalan'ın talimatları avukatlarına şifreli olarak söylediği, söylenenleri akıllarında tutan avukatların İstanbul'a dönüldüğünde Asrın Hukuk Bürosu'nda bunları yazıya döktükleri ifade edildi.

Gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Öcalan'ın avukatlarından İrfan Dündar'ın soruşturma aşamasında dosyası ayrıldı ancak önemli olması nedeniyle iddianamede ifadelerinin tamamına yer verildi. Dündar'ın dikkat çeken iddianamedeki ifadesi şöyle: ?Bana bir fırsat daha verilmesi halinde hayatımdan örgütü çıkartarak yeni bir başlangıç yapmak istiyorum. Yakalanmadan önce örgüt içerisindeki konumumu terk ederek normal hayata dönmeye çalışıyordum. Yakalanmam benim için bir şans oldu. 1999'da Öcalan'ın yakalanması sonrasında yargılama süreci ve devamında soruşturma komisyonu adı altında resmi bir komisyon kuruldu. Kurulan bu komisyon Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun görevlendirdiği ve kurduğu komisyondur. Bu komisyon Öcalan ile 2001 Eylül ayına kadar görüştü. Bu komisyon içerisinde benim bildiğim kadarı ile ağırlıklı olarak asker kökenli görevliler bulunuyordu.

500 militan anlaşması

Bu komisyon ile Öcalan arasında yapılan görüşmelerde PKK örgütünün silahlı militanlarının büyük bölümünün Kuzey Irak'a çekilmesi ancak 500 kadar militanın Türkiye sınırları içersinde kalması konusunda anlaşmaya varıldı. Bunu bana Abdullah Öcalan anlattı. Hepsinin Türkiye sınırları dışında kalması gerektiğini ancak bunun kabul edilmediğini, gerekçe olarak kendisine askeri yetkililerce Türkiye sınırlarının tamamını silahlı PKK militanlarından arındırırsak bu bölgelerin diğer terör örgütleri tarafından ele geçirilebileceği ve bölgenin kontrol edilemeyeceğinin söylediğini ifade etti.

Taner-Öcalan görüşmesi

Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in talimatı ile bir sivil görevli, Öcalan'a ?Kürt sorununun çözümü noktasında talepleriniz nedir?' diye bir liste veriyor. Öcalan ile başbakan adına görüşen sivil şahsın dönemin MİT Müsteşar Yardımcısı Emre Taner olduğunu öğrendik. 2008'de ise Öcalan ile heyet adını verdiği devlet görevlileri görüşmeleri başladı, bu süreçte yeniden ateşkesler başladı ve bu görüşmeler 2011'de terör örgütü tarafından gerçekleştirilen Silvan saldırısına kadar devam etti ve bu olaydan sonra görüşmeler kesildi. Bu süreçte MİT Başkanı Emre Taner ve MİT'te görevli PKK uzmanı olarak bilinen Afet Güneş ile Oslo görüşmeleri olarak bilinen paralel görüşmeler olarak adlandırılan, PKK'nın kırsalda faaliyet yürüten üst düzey örgüt mensupları olan Sabri Ok, Adem Uzun, Mustafa Karasu, Zübeyir Aydar, Nuriye Kespir ile toplam 12 adet değişik yer ve tarihlerde görüşmeler yapıldı.

Kalaşnikoflu avukat

Avukat İrfan Dündar, Türkiye gündemine Kalaşnikof tüfekli bu fotoğrafıyla oturmuştu. Asrın Hukuk Bürosu'nun kurucusu olan Dündar'ın bu fotoğrafı ?Avukat Kandil'de? diye basında yer almıştı. Ancak Dündar, daha sonra fotoğrafın 1992 yılında Hakkâri'de aile pikniğinde çekildiğini söylemişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber