Nazilli'de sağlık çalışanlarından eylem

Nazilli'de görev yapan sağlık çalışanları, Gaziantep'te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesini ortak bir basın açıklamasıyla protesto ettiler.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2012 08:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nazilli Devlet Hastanesi bahçesinde toplanan yakalarında siyah kurdeleli yüzlerce sağlık personeli ve sivil toplum örgütü temsilcileri tarafından alkışlarla tepki gösterdi. Aydın Tabip Odası, Türk Sağlık-Sen Aydın Şubesi, Türk Toraks Derneği ve SES Aydın Şubesi tarafından Hastane bahçesinde düzenlenen ortak basın açıklaması yaptılar. Sağlıkçılar adına açıklama yapan Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay, hekimlik dışında hangi meslekte 4 kişiden 3'ünün mesleği nedeniyle şiddete uğradığını sordu.

Gaziantep'te 17 yaşındaki bir hasta yakını tarafından ölümcül bıçak darbeleriyle yaralanarak geçirdiği ameliyatta Dr. Ersin Arslan'ın hayatını kaybettiğini hatırlatan Atay; ?Bugün durup düşünmek zorundayız. Hayatının en güzel yıllarını hastalarının yaralarına derman olmak için öğrenmeye, çalışmaya, kitaplara, sınavlara, ameliyatlara vakfetmiş bir insan, neden çalıştığı hastanenin orta yerinde öldürülmektedir? Hekime ve sağlık çalışanlarına yönelen bu öfke nedendir. Bugün durup düşünmek zorundayız, düne oranla bugün hastalıkların nedenlerini daha iyi biliyor olmamıza, teknolojik gelişme sayesinde hastaları daha iyi tedavi etmemize ve daha önemlisi düne oranla bugün hastalarımızı daha uzun ve konforlu yaşatabilmemize rağmen, neden düne oranla bugün hekimler ve sağlık çalışanları olarak daha çok horlanmakta, hakaret edilmekte ve öldürülmektedir??

?BEDELİNİ CANLARIMIZLA ÖDEMEKTEYİZ?

Hekime ve sağlık personellerinde şiddet olaylarının Sağlıkta Dönüşüm Programı uygulanmasından dolayı kaynaklandığını ifade eden Atay; ?Çünkü bu program, uygulamaya konulduğu diğer ülkelerde olduğu gibi şiddete neden olmaktadır. Aşırı hasta yükü, hasta başına ayrılan sürenin kısalığı, emeğin değersizleştirilmesi, hekimlerin ?paragöz' insanlar olarak topluma tanıtılması, sağlıkta yaşanan sorunların nedeninin hekimler olarak gösterilmesi ve en önemlisi hakimlik mesleğinin puana indirgenerek mesleğin onur ve saygınlığının yok edilmeye kalkışılması yaşanan şiddet olaylarının temel nedenidir. Ne yazık ki bugün hekim ve sağlık çalışanları, Sağlıkta Dönüşüm Programı nedeniyle hekimlik mesleğinin tüccara, sağlık hizmet birimlerinin de ticarethaneye dönüşmesinin bedelini canlarıyla ödemektedir.?

?HEKİMLİK MESLEĞİNİN TEMELİ HASTA HAKKIDIR?

Öte yandan hekime yönelik şiddetin sorumlusu yalnızca şiddeti uygulayanlar değil, şiddete sessiz kalan, gereğini yapmayan, hekimleri ve sağlık çalışanlarını korumayan yetkililerdir diyen Atay; ?Şiddete başvuran kişilerin etkili bir şekilde cezalandırılmaması hekimlerin yaşadığı mağduriyeti artırmakla ve sürekli hale getirilmektedir. Türk Tabipleri Birliği'nin hekime yönelen şiddet konusunda geliştirdiği yasal mevzuat önerilerini bugüne kadar göz ardı eden yetkililer, acaba yaşanan bu ölümcül saldırı sonrasında vicdanlarına nasıl hesap verebilmektedirler? Bugün her birimiz, bu ülkede daha fazla Ersin'lerın yaşanmaması için, 17 yaşındaki bir çocuktan katil çıkartan bu karanlık sağlık sistemini sorgulamak için Türkiye'nin tüm illerinde isyandadır. Unutmayalım ki; hekimlik mesleğinin temeli hasta hakkıdır.?

?SÖZÜN BİTTİĞİ NOKTADAYIZ?

Hastaların sadece insan oldukları için hak ettikleri nitelikli sağlık hizmetine ulaşmasının yolu ise genelinde sağlık çalışanlarının özelinde hekimlerin çalışma koşullarının insani olmasından geçtiğini belirten Atay; ?Unutmayalım ki; hekimlik mesleğinin temeli Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın istediği gibi ?para', ?puan', ?verimlilik', ?kâr', ?bilanço' değildir. Aksine bu mesleğinin temeli yıllar önce söylendiği gibi sevgidir, anlayıştır, paylaşımdır, dayanışmadır.

Hastanın müşteri, hekimin tüccara dönüştüğü bu karanlık sağlık sistemine dara fazla kurban vermemek için hastasıyla, hekimiyle, hemşiresiyle, laborantıyla, sekreteriyle ve bil cümle tüm sağlık personeliyle nitelikli sağlık hizmeti sunmak için iş güvencesi, can güvencesi, gelir güvencesi ve gelecek güvencesi istiyoruz. Kararlıyız, alacağız. Çünkü sözün bittiği noktadayız. Çünkü ölüyoruz? dedi.

Basın açıklamalarının ardından alkışlarla yaşananları protesto eden sağlık çalışanlarına, sivil toplum örgütü temsilcileri başsağlığı diledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber