Acarer: Hiç kimse baz istasyonlarının zararlı etkisini ispatlayamadı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, elektromanyetik radyasyon yayarak insan ve çevre sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle kamuoyunun gösterdiği tepkileri ?subjektif, popülist ? bir yaklaşım olarak değerlendirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2012 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Güvenli internet ve baz istasyonları? konulu seminere katılmak üzere Adana'ya gelen Acarer, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Türkiye'de 60 bin civarında baz istasyonunun varlığına işaret eden Acarer, dünyada 4?5 firma tarafından üretilen bu sistemin mobil haberleşmenin yapıldığı her yerde kullanıldığını kaydetti.

Acarer, ?Amerika, İngiltere ve Fransa hangi sistemi kullanıyorsa, Türkiye de aynısını kullanıyor. Niye oralarda bu tepki yok ?? dedi. Baz istasyonu olmadan mobil haberciliğin olamayacağını hatırlatan Acarer, mobil şebeke için mutlaka baz istasyonu ve fiber kablosunun olması gerektiğini belirtti.

2G, 3G deki gibi 4G'de böyle olacağının altını çizen Acarer, bir çok kişinin konuya popülist yaklaştığını savundu. Şu ana kadar kimsenin baz istasyonlarının zararlı etkilerini ispatlayamadığını iddia eden Acarer, ?Biz bu sistemleri 17 yıldır kullanıyoruz. Belki etkileri 25 sene sonra çıkabilir, denilir. Onu bilemem, garanti edemem; ama 17 senedir olumsuz bir etkisi dünyada ispatlanamadı. Türkiye'de de araştırılıyor. Kaldı ki bizdeki Avrupa'daki değerler 41 volt/metre olmasına rağmen bizdeki üst limit 10 volt/ metre'dir. Bütün baz istasyonları BTK tarafından ölçülmüştür.?dedi. Belirledikleri sınırın üzerinde hiçbir istasyonun bulunmadığını ?iddialı' bir şekilde dile getirdiğini vurgulayan Dr. Tayfun Acarer, bu değerin üzerine izin verilmediğini aktardı.

KANSER YAPAR DİYE BİR BULGU YOK

10 volt/ metre'nin üzerindeki tabloda da illa kanser yapar diye bir bulguya da rastlanılmadığını ileri süren Acarer, şöyle devam etti: ?2000 volt/ metrelik ? ki bizim sınırın 200 katı? sürekli bir elektromanyetik alana maruz kalınırsa 36,5 derece olan vücut sıcaklığı 1 derece yükseliyor. Bu ispatlanmış bir veri. Ama vücut sıcaklığının yükselmesi adamın kanser olacağı anlamına mı gelir, bilemem.?

Yargının kimi baz istasyonlarının sökülmesi konusunda verdiği kararlarda bilirkişilerin ?kanser yapıyor' raporunun olmadığını öne süren Acarer, mahkemelerin farklı gerekçelerle değişik kararlar verdiğine dikkat çekti. Olaya makro bazda bakılmasını isteyen Acarer, üniversitelerin meseleyle ilgili bilimsel açıklamalarda bulunmasını gündeme getirdi.

Herkesin azami sorumluluğu göstererek sübjektif değerlendirmelerden uzak kalmasını öneren Acarer, şunları söyledi: ?İşletmelerde binlerce, bunların eko sistemlerinde de yüz binlerce kişi ekmek yiyor. Medya bu şirketlerden ciddi reklamlar alarak, ekonomik yaşantısını sürdürüyor. Bunlar ülke ekonomisinin ayrılmaz parçası. Şirketlerin gelirlerinin çok üstünde giderleri var. En önemli etken yer kiralamalardaki artışlardır. Peki nereye kadar devam edecek. İnsanların bunu da düşünmesi lazım. Toplum ?biz mobil haberleşme yapmayacağız' tercihinde bulunabilir. O zaman dumanla haberleşiriz.?

Sadece Türkiye'nin değil dünyada ?siber güvenliğin' büyük önem kazandığını kaydeden Acarer, hızla gelişen bu alanla ilgili yeterli yasal düzenlemelerin yapılması ve herkesin ortak tavır alması gerektiğini sözlerine ekledi.

ADANA'DA BAZ İSTASYONLARI LİMİT DEĞERLERİN ALTINDA

BTK tarafından Adana'daki 602 adet baz istasyonu üzerinde denetleme yapıldı. Denetleme sonucuna göre Adana'daki baz istasyonları ICNIRP (Uluslararası İyonize Olmayan Radyasyondan Korunma Komisyonu) tarafından belirlenen limit değerlerin altında çıktığı açıklandı. ICNIRP tarafından belirlenen limit 41 volt/metre olmasına rağmen Adana'da 10 volt/metre'yi geçen baz istasyonuna rastlanmadığı bildirildi. BTK'nın toplam 47 bin 948 noktadan veri toplayarak yaptığı denetim sonucunda 47 bin 909 noktada 0,1-3 volt/metre, 39 noktada ise 3-4 volt/metre ölçüm değerlerine ulaşıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber