Cezaevlerinde doluluk oranı % 106

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2012 17:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sefa Mermerci, cezaevlerinde doluluk oranının yüzde 106 olduğunu bildirdi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün'ün başkanlığında toplandı.

Toplantıda, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mermerci, cezaevleriyle ilgili bilgi verdi.

Cezaevlerinin 2002'de 73 bin 769, bugün ise 125 bin 267 kapasitesinin olduğunu bildiren Mermerci, doluluk oranının ise yüzde 106 olduğunu bildirdi. Denetimli Serbestlik Yasasıyla dışarı çıkanların bu orana dahil olmadığını belirten Mermerci, halen 2309 çocuk hükümlü ve tutuklu bulunduğunu söyledi.

Yeni yapılacak cezaevleriyle ilgili bilgi veren Mermerci, 2017 yılına kadar yeni cezaevleriyle 90 bin 935 kişilik artı kapasite oluşturulacağını açıkladı. Mermerci, ''Kapasite problemini önümüzdeki yıllarda yeni cezaevleriyle çözeceğiz'' diye konuştu.

Tutuklu ve hükümlü nakillerinde kullanılan kamyonlardan bozma hurda araçları devre dışı bırakacaklarını belirten Mermerci, ''İnşallah hükümlü ve tutuklu nakillerini uçakla da yapabilmenin yolun açacağız, çalışmalar sürüyor'' bilgisini verdi.

Mermerci, cezaevlerinde halen 469 ağır hasta bulunduğunu, 10 bin kişinin de okuma yazma bilmediğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı'ndan, sağlık hizmetlerine ilişkin imzalanan protokol gereği yeterli desteği alamadıklarını anlatan Mermerci, ''Sağlık hizmetlerinde eksiğimiz var. Bunu kabul ediyoruz'' açıklamasında bulundu.

-''İmralı'yı da inceleyelim''-

CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir, cezaevlerindeki uygulamalar ve koşullara ilişkin eleştirilerde bulundu.

Komisyon Başkanı Üstün, eleştirilerini Müsteşar Yardımcısı Mermerci'ye yönelten Özdemir'den yüksek sesle konuşmamasını ve ''uygun bir üslup'' kullanmasını istedi.

Üstün ile Özdemir arasında kısa süre tartışma yaşandı.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, komisyonun İmralı ve Silivri cezaevlerinde de inceleme yapabileceğini söyledi.

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, cezaevlerinde 2 bin kişinin ''Öcalan'a tecridin kaldırılması talebiyle'' açlık görevi yaptığını belirterek, ''İmralı cezaevini inceleyelim, şartları görelim. Kanaatlerimizi açıklayalım. Açlık grevi yapanlar ya bu taleplerinden vazgeçsin ya da daha güçlü devam etsinler, ona biz karışmayız' önerisini getirdi.

AK Parti Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, Silivri Ceza İnfaz Kurumları'nda da inceleme yapılabileceğini belirtti.

Ayrıca toplantıda, Osmaniye C ve T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumları, Ankara Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı 2. Sınıf Askeri Ceza ve Tutukevi alt komisyon inceleme raporları da kabul edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber