'Doğu ancak bilinçli tarım ve hayvancılıkla kalkınır'

Türkiye Tarım Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Davut Atak, Doğu Anadolu Bölgesi'nin ancak bilinçli tarım ve hayvancılıkla kalkınacağını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2012 10:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atak, Bitlis'in Tatvan ilçesindeki toplantıda, çiftçilere modern tarım ve hayvancılık konusunda bilgiler vererek, doğru yatırım yapılması konusunda önerilerde bulundu.

Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası'nın konferans salonunda çiftçilerle bir araya gelen Atak, Bitlis ve ilçelerinde tarım ve hayvancılık üzerine yaptığı çalışmaları çiftçilerle paylaştı.

Bitlis'in özellikle Ahlat, Adilcevaz ve Tatvan ilçelerinin tarım ve hayvancılığa elverişli alanlar olduğuna dikkat çeken Atak, bu bölgenin tarım ve hayvancılığa elverişli olmasına rağmen yanlış şekillerde ve bilinçsizce kullanıldığına dikkat çekti.

Ağrı'da bir süre görev yaptığı için bölgenin genel itibariyle yapısını iyi bildiğini kaydeden Genel Başkan Yardımcısı Davut Atak, ?İsviçre ve Hollanda'da hayvancılık ne ise Doğu'da da hayvancılık odur. Arasında herhangi bir fark yoktur. Şartlar aynıdır. Tek fark hayvancılığı doğru ve bilinçli yapmaktan geçiyor.? dedi.

KÜÇÜKBAŞ HAYVAN SAYISI DÜŞÜYOR

Doğu'da her geçen gün küçükbaş hayvan sayısının düştüğüne dikkat çeken Atak, ?Şu anda küçükbaş hayvan denildiğinde Konya Ovası akla geliyor. Ancak Doğu illeri modern ve bilinçli olarak hayvancılığın yöntemlerini bilirse iddia ediyorum Konya küçükbaş hayvancılık konusunda bu bölgeyle yarışamaz. Ancak vatandaşlarımız hayvan yetiştirmekten kaçıyor. Hayvancılığın giderek gelişeceği bölge Konya Ovası değil, Doğu'daki ovalardır. Genel şartlar itibariyle küçükbaş hayvancılık Doğu illerinde daha çok atağa kalkar.? diye konuştu.

Çiftçilerin veteriner ve ziraat mühendislerine güvenmeleri gerektiği söyleyen Türkiye Tarım Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Davut Atak, "Veteriner ve ziraat mühendislerinden yaptığımız iş konusunda detaylı bilgiler almamız gerekiyor. Hayvancılığı tarımsal ve modern tekniklerle yapmamız gerekiyor. Bir hayvana ne kadar yem ne kadar su verilmesi gerekiyor. Bu konuları iyi bilirsek hayvancılıkta en üst seviyelere çıkacağımız gibi kar gelirimizde haliyle artacaktır.? ifadesini kullandı.

Adilcevaz ve Tatvan'ın birinci sınıf topraklarının yanlış değerlendirildiğine değinen Atak, ?Adilcevaz ve Tatvan gibi sahile sıfır mevkide bulunan iki ilçenin en güzel birinci sınıf topraklarına maalesef binalar yapılmış ve oraları işgal edilmiştir. Tatvan'ın sahil kesimlerinde çok verimli meyveler elde edilebilir. Ancak bunun yerine maalesef betonarme yapılar inşa edilerek oraları kapatılmıştı. Eğer gerek hayvancılık, gerekse tarım ve çiftçilikle uğraşıyorsak artık her şeyi en iyi en ince ayrıntısına kadar bilmemiz gerekiyor.? şeklinde konuştu.

Toplantısına Tatvan Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ali Kurban, Güroymak Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Cemil İlk ve çiftçiler katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber