Yeni TCK ile yeni hayat bugün başladı

Haber Giriş : 01 Haziran 2005 05:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hayatımızı baştan aşağı değiştirecek olan yeni Türk Ceza Kanunu, üzerindeki tartışmalar sona ermeden bugün yürürlüğe giriyor. TCK'nın yanı sıra Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun da bugünden itibaren yürürlükte olacak. Yeni TCK hayatımızı şöyle etkileyecek:

MAGANDA YANDI Maç sonrası ve düğünlerde, havaya ateş açarak, yayaların bulunduğu yerde kırmızı ışıkta geçerek ölüme sebebiyet veren magandalar, trafik canavarları 25 yıla kadar hapis cezası alabilecekler.

HAKSIZ TAHRİK Artık hiçkimse, ?Bacağını gördüm tahrik oldum tecavüz ettim', ?Kızım kocaya kaçtı, tahrik oldum öldürdüm' diyerek ceza indiriminden yararlanamayacak.

TÖRE SAİKİ Töre saikiyle işlenen cinayetler, nitelikli adam öldürme sayılacak ve ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılacak.

ÖLÜME SEBEBİYET Çöken binalarda ve şoförün hatası yüzünden trafik kazalarında birden fazla kişinin ölümüne neden olanlar, 3-15 yıl hapisle yargılanacaklar.

AVRUPAİ CEZA Holiganlara, maçlara girmeme cezası verilebilecek. Suçlu, hapis yatmak yerine bir kamu görevinde çalışarak cezasını çekebilecek.

İŞKENCE Kamu görevlisinin, bir kişiye işkence yapması sonucu alacağı ceza 8 yıldan 12 yıla çıkarıldı. İşkenceye gözyuman emniyet müdürleri, amirler ve savcılar hakkında da işlem yapılacak.

KUMA HAPSİ YOK İmam nikahı yaptıranlar, 2 aydan 6 aya kadar hapisle yargılanacaklar. Kuma getirenler hapse girmeyecek. Bir kişiye eziyet eden kişi, 2-5 yıl hapisle cezalandırılacak. Bu suçun, aile bireyine karşı işlenmesi durumunda ceza 3-8 yıl olacak. Eşiyle zorla cinsel ilişkide bulunanlar tecavüz suçundan yargılanacaklar. Bu suç, şikayete bağlı olacak.

TECAVÜZ Herhangi bir cismin, cinsel organa sokulması da ilk kez ?Tecavüz' kapsamına alındı. Tecavüzcü, mağdurla evlenerek ceza almaktan kurtulamayacak. Hakim ve savcı kararı olmaksızın bir kişiyi, genital muayeneye gönderen 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

HAMİLE EŞ Hamile eşini terk edene, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek. Kürtaj konusunda kadının kararı yeterli olacak. Kürtaj süresi 10 hafta olarak belirlendi. Çocuklarının, ahlak, güvenlik ve sağlığını tehlikeye sokan anne-baba, 1 yıla kadar hapis cezası alacak.

KAPKAÇ Kapkaç suçu nitelikli hırsızlık sayılarak ilk kez TCK'ya girdi. Bir kişinin elinde veya üstünde taşıdığı eşyayı çekip almak olarak tanımlanan kapkaçılara, 3 yıldan 7 yıla kadar ceza verilebilecek.

UÇAKTA TELEFON Uçakta cep telefonu kullanan, uykusuz direksiyon başına geçen, aracının bakımını yaptırmadan kullanan kişiler de cezalandırılacak.

ÇOCUK PORNOSU Müstehcen yayınlarda çocukları kullanan kişilere 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilecek. Çocuğu fuhuşa teşvik eden, tedarik, aracılık eden kişi, 4-10 yıl hapisle yargılanacak.

KARA PARA Suçtan elde edilen değerleri yurtdışına transfer eden, bunların gayrı meşru kaynağını gizlemek amacıyla çeşitli işlemlere tabi tutanlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Böylece kara para aklama suçu, TCK kapsamına alındı.

DEVLETE HAKARET Türklüğü, cumhuriyeti, TBMM'yi alenen aşağılayan, 1-3 yıl hapis cezası alacak. Hükümeti, yargı organlarını, asker veya emniyeti aşağılayan ise 6 aydan 2 yıla kadar hapis alacak.

Kadına kadın doktor

CEZA Muhakemesi Kanunu (CMK) bugün yürürlüğe giriyor. Artık kadının muayenesi, olanaklar elverdiğince kadın hekim tarafından yapılacak. Yeni CMK, özetle şu yenilikleri içeriyor:

Milletvekillerinin, George Orwel'in, ?1984' romanındaki gibi kişilerin, ?Big Brother' tarafından izlenmesine yol açacağı endişesini dile getirdikleri, ?Teknik izleme' maddesi kabul edildi.

Yasada belirtilen telefon dinlemeye ilişkin esas ve usuller dışında hiçkimse, bir başkasının telekomünikasyon yoluyla iletişimini dinleyemeyecek ve kayda alamayacak. Dinleme en çok 3 ay yapılabilecek. Bu süre bir kez uzatılabilecek. Dolaylı dinleme sırasında elde edilen bilgiler delil olarak kabul edilemeyecek.

Ölene dek hapis

YENİ Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun'da (CİK) değişiklik içeren yasa da bugünden itibaren yürürlüğe giriyor. Artık cezaevinde kalış süresi daha uzun olacak. Abdullah Öcalan ve onun konumundaki mahkûmlar, şartlı salıverme hükümlerinden yararlanamayacaklar ve ölünceye kadar cezaevinde kalacaklar. Yeni CİK, özetle şu hükümleri içeriyor:

Adli suçlular ile terör başta olmak üzere suç işlemek üzere örgüt kuranlar, ayrı infaz sistemine tabi olacaklar. Adli suçlarda; ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olanlar 30, müebbet hapis cezasına mahkum olanlar 24, diğer süreli hapis cezalarına mahkum olanlar cezalarının 3'te 2'sini hapiste geçirecekler.

Öcalan ve aynı durumdakiler, 15 günde bir kez, birinci derece yakınlarıyla telefonla görüşebilecekler.

Hükümlüler merkezi yayın sistemi bulunduğu takdirde bu sisteme bağlı radyo ve televizyon izleyebilecek.

Bu yaştan sonra kanun ezberlenmez istifaları

79 yıllık TCK'nın yerine yenisi yürürlüğe girerken, yargıda da büyük sancı yaşanıyor. Adliyelerde, 79 yıllık yerleşik uygulamayı sil baştan değiştiren yeni TCK nedeniyle, ?Bu yaştan sonra öğrenci gibi ders çalışıp, kanun mu öğreneceğiz' diyen 400 hákim ve savcının istifaya hazırlandığı belirlendi. Bu hákimlerin istifa dilekçelerini hazırladıkları, önemli bir bölümünün de Adalet Bakanlığı'na emeklilik dilekçelerini verdikleri öğrenildi. Toplu istifanın yargıda büyük boşluk ve deprem yaratacağı öne sürülüyor. Yargı çevrelerine göre, istifa furyasının altında yatan ikinci bir neden maaşlar. Hákim ve savcıların emekli maaşı ile çalışırken aldığı maaş arasında hemen hemen hiç fark yok. Bu da özellikle ceza hakimlerindeki istifa eğilimini güçlendiriyor. Hákim ve savcılar emekliliklerinde de maaşlarından önemli bir kesinti yapılmaması nedeniyle, özlük hakları bakımından önemli kayba uğramıyorlar.

Rapor alıp kurtulacak

KAYIP trilyon davasında suçlu bulunan Necmettin Erbakan'ın da yararlanacağı düzenlemeye göre, 3 yıl veya daha az hapis cezasına çarptırılan 75 yaşın üzerindeki hükümlüler, tam teşekküllü devlet hastanelerinden hapiste kalamayacaklarına ilişkin rapor alırlarsa cezalarını konutlarında çekebilecekler. Bu kişiler doğan zararı tazmin edecekler.

AYLANUR'LAR KREŞE ?Rahşan Affı'nın simgesi haline gelen Aylanur gibi cezaevindeki 0-6 yaş grubundaki çocuklar, kreşe gidebilecekler.

EĞİTİM İÇİN FIRSAT 3 yıl ve daha fazla hapis cezası alan bir kişiye, yüksek öğrenimini bitirebilmesi için 6 ayı geçmeyen sürelerle cezaevinden çıkmasına izin verilebilecek. Bu ara verme 2 defadan fazla olmayacak.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber