Ulaştırma Bakanı: Türksat uydu imal etmek için fabrika yapıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Nisan 2012 19:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye, uzaya fırlatacağı uydularını kendisi yapmak için düğmeye bastı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Yerli uyduyu yapmak için düğmeye bastık. Türksat uydu imal etmek için fabrika yapıyor." dedi. Halihazırda Japonya'da 2 uydunun yapımına devam edildiğini aktaran Yıldırım, "Üçüncü uydumuzu Japonya'da, Japonlar ile müşterek yapacağız. Dördüncüsünü kendimiz tamamen Türkiye'de üreteceğiz." ifadelerini kullandı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Ortaköy'deki tesislerinde ekonomi gazetecileriyle bir araya geldi. Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD)'nin düzenlediği toplantıda, bakanlığın icraatlarından bahseden Yıldırım, güncel konulardaki soruları da cevapladı. İcraatlarını anlatırken, uydu konusuna değinen Yıldırım, "Uydulara gelecek olursak uydularımız, 2004'te yüzde 55 doluluk oranına sahipken, 2012 yılında yüzde 91,5 doluluk oranına ulaşmıştır. Şu an yerli ve yabancı TV kanalları sırada beklemektedir. Artık yerli uyduyu yapmak için de düğmeye bastık. Türksat uydu imal etmek için fabrika yapıyor. Aynı zamanda şu anda Japonya'da 2 uydumuz yapılıyor. Üçüncü uydumuzu Japonlar ile müşterek yapacağız Japonya'da. Dördüncüsünü kendimiz tamamen Türkiye'de üreteceğiz." diye konuştu.

"BEN DE İNTERNETTE KDV DIŞINDAKİ VERGİLER KALKMALI DİYE DÜŞÜNÜYORUM"

Türkiye'nin bilişim sektöründe aldığı mesafeyi de anlatan Binali Yıldırım, 2003'te 11,5 milyar dolar olan bilişim sektörü toplam gelirlerinin, 2011'de 31 milyar doları geçeceğinin tahmin edildiğini vurguladı. Rakamın 2012'de 34 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiğini kaydetti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, internet vergileri ile ilgili bir soru üzerine, "Sabit ve mobil internet kullanımından KDV dışındaki bütün vergilerin kalkması gerektiğini ben de düşünüyorum." dedi.

Havacılık sektöründe de önemli gelişmeler sağladıklarını dile getiren Bakan Yıldırım, sektörün cirosunun 2003'ten bu yana yüzde 596, istihdamın da yüzde 133 arttığına dikkat çekti. 2003'te iç hatlarda 9 milyon kişinin uçarken, 2011 sonunda rakamın 58,3 milyona çıktığını, iç ve dış hatlarda yolcu sayısının ise ise 118 milyonu bulduğunu vurguladı. Bu süreçte ticari uçak filosunun 351'e ulaştığını, 26 olan uçuş noktasına 9 yılda 21 tane daha eklendiğini anlattı. Dış ticarette denizyolu taşımacılığının katkısı arttının altını çizen Yıldırım, 2003 yılında 61,5 milyar dolarlık yükün denizyolu vasıtasıyla taşındığını, 2011 sonu itibariyle bu rakamın 207 milyara çıktığını, yolcu sayısının da 100 milyonda 157 milyona yükseldiğini belirtti.

Hükümetlerin döneminde demir yollarının yeniden devlet politikası hale geldiğini, 2003'te 235 milyon liralık yatırı varken, 2012'de bütçeden bu alana ayırdıkları tutarın 4,2 milyar lirayı aştığını kaydetti. Sefere konulan yüksek hızlı trenler sayesinde bin 750 aracın trafiğe çıkmadığını ifade eden Binali Yıldırım, 2002 yılında 16 firmanın 789 vagonla demir yolu taşımacılığı yaparken 2012'de 45 firmanın 2 bin 870 vagonla sektörde faaliyet gösterdiğini dile getirdi. Özel sektörün demiryolundaki taşımalarının 2002'de 982 bin ton olduğnu, 2011'de ise 7,3 milyon tona ulaştığını belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, "Artık özel sektörü devreye sokuyoruz. Trenini alan raylarda taşımacılığını yapacak. Kilometre başına para verecek. Yerli demir yolu sanayini geliştiriyoruz. Demir yolu yan sanayini geliştirmek için fabrikalar kuruluyor.'' şeklinde konuştu. ?

Ulaştırma ve haberleşme sektörünün GSYH'deki payının yüzde 14,9'a, bakanlığın toplam kamu harcamaları içindeki payının yüzde 46'ya çıktığına işaret eden Binali Yıldırım, "2003-2012 yılları arası ulaştırma ve haberleşme yatırımlarının toplamı 123 milyar lira olmuştur. 9 yılda yapılan 123 milyar lira yatırımın kaynak dağılımında yap-işlet-devret yatırımları giderek artırılmaktadır. Yatırım yaparken bütçenin yükünü azaltmak da istedik. Yatırımların yüzde 86'sını kamudan, yüzde 14'ünü yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirdik. Yatırımlarımızın yüzde 65'i karayolları, yüzde 18'i demir yolu, yüzde 11'i haberleşme, yüzde 4'ü havayolu, yüzde 2'si denizyolu şeklinde gerçekleştirildi. Bakanlığa bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan istihdam da var. Doğrudan istihdam edilen kişi sayısı 94 bin. Dolaylı olarak istihdam edilenlerin sayısı ise 122 bin.'' bilgilerini verdi.

"ATATÜRK HAVALİMANI'NDA PARK İÇİN ASKERİYENİN ALANINI KULLANACAĞIZ"

Binali Yıldırım, Atatürk Havalimanı'ndaki yoğunluğun giderilmesi alınan tedbirlerin sorulması üzerine şu cevabı verdi:

"Trafiğin iyileştirilmesi için hava ve park tarafında iyileştirmeler yaptık. Trafik 4 kat artmış. Atatürk Havalimanı kaldırması gereken trafiğin yüzde 50'den fazlasını yapıyor şu anda. Bunu neyle sağladık. 05 23 pistini yeni baştan yaptık orada kapasite artışı sağladık. Seyrüsefer sistemlerini gözden geçirdik, yeniledik. Bazı özel tedbirler aldık. Şu anda 1000 trafiğin üzerine çıkıyoruz. 1070-1080 oluyor günde. Aslında bunun maksimum sınırı 600'dür. Saati 35-40'tı, şimdi 70-80'e çıktığı günler oluyor. Yeni bir pist yapmak da çözüm değil. Diyelim yaptık; minimum 5 milyar dolar. Çare olarak, trafiğin iyileştirilmesi için çalışıyoruz. Gecikmelerin bir kısmı parkla ilgili. Park için askeriyenin kullandığı alanı kullanacağız. Seyrüsefer tarafında iyileştirme yapacağız ama bunların hepsi kısmi iyileştirme. Bazı uçakları başka taraflara yönlendireceğiz. Tarifeli seferlere daha çok imkan tanıyacağız. Bunlar kısa ve orta vadede biraz rahatlatacak tedbirler ama trafik artışı o kadar acımasız ki biz buna yetişemiyoruz. Çözüm; bu sene içerisinde 3. havaalanı için de ihaleye çıkacağız.''

PTT'nin çalışmalarından da övgüyle bahseden Binali Yıldırım, "Şu anda parasal anlamda en büyük banka. Birçok banka, kurum ve kuruluşla anlaşması var. Her türlü işlem yapılıyor. 300'den fazla işlem yapılmakta." bilgisini verdi.

İstanbul Açık Hava Müzesi'nin Marmaray kazılarının eseri olduğunu ifade eden Yıldırım, bu sayede İstanbul'un mazisinin 8 bin 500 yıl geriye dayandığının ortaya çıktığına vurgu yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber