Ziraat'in OGS'leri nasıl buharlaştı?

Haber Giriş : 01 Haziran 2005 12:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Köprü ve otoyollarda geçişi kolaylaştıran OGS'yi yaygınlaştırmak için atılan adımdan hüsran yaşandı. Bazı firmalar, aldıkları binlerce cihazın bedelini Ziraat Bankası'na yatırmadı.

Teminatsız olarak OGS'leri Ziraat Bankası'ndan alan bazı firmaların, sattıkları OGS cihazlarının bedellerini bankaya yatırmadığı ortaya çıktı. Bu çerçevede, yaklaşık 3 bin OGS'nin bedelinin bankaya yatırılmadığı belirtiliyor.

Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu çatısı altından çıkarılacak güçlendirilmiş genel müdürlük sistemi ile idare edilmeye başlanan Türkiye Ziraat Bankası'nda, "Uçan OGS"ler şoku yaşanıyor. Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) satış yetkisi verilen bazı firmaların, teminat alınmadığı için bedellerini ödemediği ortaya çıktı. Ziraat Bankası pazarlama odaklı olarak şubelerin dışında bazı firmalara ve bayilere OGS satış yetkisi verdi.

Firmalar ya da şahıslar, Ziraat Bankası şubeleri ile bir taahhütname imzalayarak, bankadan satmak için OGS cihazı alıyorlar. Ve, firmalar aldıkları OGS'lerin bedellerini, cihazları sattıktan sonra bankaya yatırıyorlar. Ancak bazı firmaların sattıkları OGS cihazlarının bedellerini ödemediği ortaya çıktı. Sözkonusu firmaların OGS sattıkları halde bedellerini ödemedikleri, sürücülere ceza kesilmeye başlanınca tespit edildi. OGS cihazını alan sürücünün, cihazı kullanarak köprü ve otoyollardan ücret ödemeden geçiyor. Ancak sürücü bilgileri sisteme girilmediği için, sürücü köprü ve otoyollardan kaçak olarak geçmiş oluyor.

Şirketler adres değiştirip kaçtılar

Ziraat Bankası şubelerine sürücülerden şikayetler gelmeye başlayınca, banka bedeli yatırılmayan firmaları mercek altına aldı. Ancak bazı firmaların, OGS cihazlarını sattıktan sonra şirketlerini tasfiye ettikleri ya da adreslerini değiştirdikleri belirlendi.

Firmalardan teminat alınmadığı için sözkonusu OGS cihazlarının bedelleri banka tarafından karşılanacak. Bu çerçevede, bedeli yatırılmayan yaklaşık 3 bin OGS cihazı olduğu tahmin ediliyor.

KGS YAYGINLAŞIYOR

Öte yandan geçtiğimiz yıllarda Boğaziçi köprülerinde başlayan, sonrasında paralı otoyollara yaygınlaştırılan Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ile Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) uygulamalarına ilgi artarak sürüyor.

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün son verilerine göre işletmeye açık otoyolların gişe sahalarında görülen trafik sıkışıklığını gidermek, kullanıcılara geçiş ücreti ödeme kolaylığı sağlamak amacıyla uygulanan OGS'de, abone sayısının 452 bini aştığı bildirildi.

2004 yıl sonu itibarıyla 61 giriş, 81 çıkış olmak üzere toplam 142 şeritte OGS uygulaması yapılıyor.

Yeni Şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber