Tüp bebek tedavisi kan kanseri riskini artırıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Nisan 2012 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kısırlık tedavisinde kan kanseri tehlikesi

Fransa'da yapılan araştırmalarda, kısırlık tedavisinde kullanılan ilaçların çocuklarda kan kanseri (lösemi) riskini iki kata kadar arttırabileceğinin görülmesi bilim dünyasında geniş yankı buldu

Fransız Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü'nde (INSERM) yapılan araştırmalarda toplam 2 bin 445 çocuk ve anne incelendi. Lösemi teşhisi konmuş 764 çocuğun hastalığında, annesinin gördüğü kısırlık tedavisinin etkisi olabilecek bulgular arandı. Buna göre, lösemi hastalığının iki türü olan ?akut lenfoid lösemi (ALL)? ve ?akut myeloid lösemi (AML)? ile kadınlarda yumurtlamayı destekleyen ilaçlar arasında bağ bulundu.

Normalin yüzde 50 üstünde

Annelerin aldığı kısırlık tedavisi, çocuklarda sıklıkla görülen lösemi tipi olan ALL riskini 2.6 kat arttırırken, daha az rastlanan lösemi tipi olan AML riskini ise 2.3 kat arttırıyor. Hamile kalmak için bir yıldan fazla bekleyen annelerin normal doğumla dünyaya getirdiği çocuklarda ALL görülme riski ise normalin yüzde 50 üzerinde bulunuyor. Uzmanlar, Londra'da Çocuk Kanseri konferansında sonuçlarını sunulan araştırmayı, löseminin doğum öncesi oluşmasıyla ilgili teorilere ilişkin önemli bir adım olarak nitelendirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber