TCK'da ilk gün krizi

Haber Giriş : 02 Haziran 2005 06:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Köşk'ün onayladığı İcra ve İflas Yasası, yeni TCK'nın yürürlüğe girdiği gün Resmi Gazete'de yayınlanmayınca 1.5 milyon davanın düşmesi gündeme geldi. CHP'nin dile getirdiği bu tehlike konusunda AKP'liler ?Sorun yok' dedi.

TÜRK Ceza Kanunu'nun (TCK) yürürlüğe girdiği ilk gün, hukuk alanında önemli bir tartışma yaşandı. İcra ve İflas Yasası'nı, yeni TCK'ya uyumlu hale getirmek için çıkarılan yasa, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından dün onaylandı. Yeni TCK dün yürürlüğe girdi. İcra ve İflas Yasası'nda değişiklik içeren yasa ise dün Resmi Gazete'de yayınlanmadığından yürürlüğe girmedi. Bu nedenle yaşanan hukuki boşluk yüzünden, bazı suçlarda hapis yerine para cezası verilmesi gerektiği tartışması yaşandı.

CHP UYARDI

CHP Tekirdağ Milletvekili Mehmet Nuri Saygun ve Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, İzmir Milletvekili Yılmaz Kaya, yasanın Meclis'te görüşülmesi sırasında, bu soruna değindi. Saygun, İcra İflas Yasası'nın yürürlüğe girmemesi durumunda, 1.5 milyona yakın mal beyanı ve benzeri cezalardan bekleyen dosyaların tümünün idari kararla ortadan kalkacağını savundu. Kaya da ?Davalar bu gece (önceki gece) 12'de Külkedisi'ndeki gibi yok olacak' dedi.

AKP: OLMAZ

TCK Alt Komisyonu'nun başkanlığını yürüten, AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü ise İcra ve İflas Yasası'ndaki değişiklik ile hafif hapis ve hafif para cezasının, idari para cezasına dönüştürüldüğünü anımsattı. Bu alandaki dosyaların yüzde 90'ının, ?Mal beyanında bulunmamak ve taahhüdü ihlal' maddeleriyle ilgili olduğunu kaydeden Köylü, ?Herhangi bir boşluk doğması ya da davanın düşmesi sözkonusu değil' dedi.

Baykal'ı 3 kez aradı

İCRA ve İFLAS Yasası'nın Genel Kurul'da görüşmeleri CHP'nin itirazları yüzünden tıkanınca AKP, Meclis'in kapanmasına yarım saat kala anlaşma yolu aradı. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, önceki gece 22.30 sıralarında CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç'la görüştü. Ardından CHP Lideri Deniz Baykal'la 3 kez telefonla görüşen Çiçek, muhalefetin kırılmasını sağladı.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber