İçişleri Şahin Antalya'da

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, "INTERPA, insanlığın huzur ve güvenliğini sağlamak amacıyla ortaya çıkan bir insanlık teşkilatıdır" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Nisan 2012 11:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şahin, Uluslararası Polis Akademileri Birliği'nin (INTERPA) Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki bir otelde düzenlediği "Karşılaştırmalı polis eğitimi" temalı 1. INTERPA Konferansı'nın açılış töreninde, suçların ve suçluların milli sınırların dışına taşarak küresel boyuta ulaşmasının hükümet ve devletleri tehdit eder hale geldiğini söyledi.

Suç türlerinin artması ve suçluların sürekli metot değiştirmelerinin, polis teşkilatlarını da değişim ve yeni yöntemler uygulamaya sevk ettiğini ifade eden Şahin, bu nedenle küresel ölçekte işbirliği ve suçla mücadele için ortak iletişim platformlarının tesis edilmesinin zorunluluk hale geldiğini kaydetti.

Polis akademilerinin uluslararası güvenlik konsepti açısından öneminin, oluşturulacak iletişim platformu ile ortaya çıkacağını vurgulayan Şahin, eğitim kurumlarının hedeflerine ulaşabilmesinin ancak bu kurumlardaki yönetici ve eğitici kadroların uluslararası düzeyde standartları yakalayabilmesi ile mümkün olacağını dile getirdi.

Polis akademilerinin INTERPA çatısı altında toplanmasını, polis eğitiminde uluslararası işbirliği ve ülkeler arası koordinasyona vesile olması açısından takdir ettiğini dile getiren Şahin, "INTERPA, güvenli, huzurlu ve barış dolu bir gelecek için polis akademileri arasında iletişim, işbirliği ve eş güdümün olduğu bir gelecek vizyonunu taşımaktadır. INTERPA, gerçekleştirilecek işbirliği ve eşgüdüm çalışmaları ile polis akademilerinin yöneticileri, eğitimcileri ve öğrencilerinin daha başarılı uygulamalarına yardımcı olacaktır" dedi.

Konferans süresince emniyet teşkilatlarının eğitim sistemlerinin, en iyi uygulamalarının ve karşılaşılan sorunların masaya yatırılacağını ve çözüm önerilerinin sunulacağını anlatan Bakan Şahin, konferans kapsamında yapılacak INTERPA genel kurul ve yürütme kurulu toplantılarının, dünya barışı, güvenliği ve huzuru için vesile olmasını diledi.

Bakan Şahin, şöyle konuştu:

"Yeryüzünde barışın, küresel barışın temini ve devamı, insanlığın topyekun ortak huzuru ve güvenliğinin yegane teminatı ve sigortası, ülkelerimizin iç güvenlik teşkilatları olan polisi ve jandarmasıdır. INTERPA, insanlığın huzur ve güvenliğini sağlamak amacıyla ortaya çıkan bir insanlık teşkilatıdır. Barış ve huzur teşkilatıdır. Amacı tamamen iyi niyetten ibarettir. Amacı tamamen yeryüzünde barışı ve huzuru bozmak isteyenlere karşı duruşun ifadesidir. INTERPA, verdiği ve vereceği eğitimler ile oluşturacağı ortak akıl ve ortak politikalarla insanlığın, dünyanın barışına atılmış bir imzadır. Bu bakımdan INTERPA'yı önemsemekteyiz."

-Emniyet Genel Müdürü Kılıçlar-

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ise Türkiye'nin iç güvenliğinin 250 bin polis, 212 bin jandarma ve 5 bin 500 Sahil Güvenlik personeli ile sağlandığını belirtti.

Emniyet teşkilatının 167 yıldır başarılı şekilde görev yaptığını kaydeden Kılıçlar, bu nedenle teşkilatın milletin en güvendiği kurumlar arasında ilk sıralarda yer aldığını vurguladı.

Güçlü bir emniyet teşkilatı için en önemli şartın eğitim olduğuna dikkati çeken Kılıçlar, polis akademisinin uluslararası bir eğitim merkezi haline geldiğini dile getirdi. Kılıçlar, 15 ülkeden öğrencilerin polis akademisinde eğitim aldığını, akademinin INTERPA'nın oluşumuna öncülük ettiğini ifade etti.

Güvenliğin en temel insan ihtiyacı olduğuna işaret eden Kılıçlar, güvenlik ihtiyacının gözardı edilemeyeceğini belirtti. Küresel suçlarla mücadelenin küresel çözümler, küresel işbirliği ile mümkün olabileceğini söyleyen Kılıçlar, şöyle devam etti:

"Uluslararası güvenlik sorunlarının çözümü adına ümitsiz değiliz. Çözümün olduğunu biliyoruz ve inanıyoruz. Ortak akıl oluşturarak arayışlarımızı sürdürüyoruz. Bu problemlerin çözümü karşılıklı destek ve işbirliği ile mümkündür. Polisin eğitimi olmak üzere terör, kaçakçılık ve istihbarat alanlarında sağlayacağımız işbirliği ile etkili çözümler üretip, önce kendi vatandaşlarımızın huzuruna, sonra da tüm insanların huzuru ve barışına önemli katkılar sunacağımıza inanıyorum."

INTERPA Başkan Vekili Hasan Hüseyin Çelik, birliğin 2 Temmuz 2011'de 22 ülkeden 24 ulusal polis eğitim kurumu temsilcilerinin imzaladığı protokolle kurulduğunu ve yeni katılan ülkelerle üye sayısının kısa sürede 25'e yükseldiğini anlattı. INTERPA'nın, "çeşitli polis akademilerinin birbirlerine uzattığı dost eli" olduğunu kaydeden Çelik, birliğin, tüm dünya ülkelerinin polis temel eğitimi veren kurumlarını bir araya getirerek ortak sorunlar üzerinde çalışmayı, bilgi ve tecrübeyi paylaşmayı amaçladığının altını çizdi.

Çelik, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen eski INTERPA Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan'a da emeklerinden dolayı teşekkür etti.

Konferansa 43 ülkenin polis akademisi temsilcilerinin yanı sıra Filistin İçişleri Bakanı Said Abu Ali, Bosna Hersek Güvenlik Bakanı Sadik Ahmetoviç, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak da katıldı.

Konferans, 27 Nisan'da sona erecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber