Vali Öztürk: Çobanlık meslek haline getirilip, devlet tarafından teşvik edilmeli

Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Doğu'da hayvancılığın geliştirilmesi gerektiğini belirterek, bunun için çobanlığın devlet tarafından teşvik edilerek meslek haline getirilmesini istedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Nisan 2012 11:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vali Sebahattin Öztürk, eğitim sever işadamlarıyla Dağ Mahallesi'ndeki Gaziler Eğitim Merkezi'nde bir araya geldi. Burada Doğu'da hayvancılık konusunda yaşanan sıkıntılara değinen Vali Öztürk, devletin hayvancılığı destekleme noktasında çobanlığı meslek haline getirmesi gerektiğinin altını çizdi. Çobanlık mesleğinin teşvik edilmesinin önemine dikkat çeken Öztürk, ?Çobanların sigortası ve gerekirse maaşı devlet tarafından karşılanmalı. Hayvancılığın gelişmesi için bu şart. Bölgemizde küçükbaş hayvan sıkıntısı sürüyor. Koyun sayısının artırılması lazım. Bunun için de küçükbaşa yönelik teşvikler artırılmalı.? dedi.

Türkiye'de 3.5 milyon tarım işletmesi bulunduğunu söyleyen Vali Öztürk, dünyada hiçbir yerde bu kadar işletme bulunmadığını dile getirdi. Türk toplumunun köyden kente göçü tam tamamlayamadığının altını çizen Öztürk, ?Türkiye'de köylünün nüfusa oranı yüzde 30. Bu oran Avrupa ülkelerinde çok daha az. Onun için de bu oranı yüzde 10'lar seviyelerine düşürmemiz lazım. Bunu ne kadar düşürürsek o kadar faydalı. Kendisi için üretene köylü, toplum için üretene çiftçi denir. Bizim de çiftçi oranını artırmamız gerekiyor. Bizim yaptığımız tarım, traktörleri çıkarırsak, 3 bin yıldan beri yapılıyor. Bir yenilik ekleyemedik. Bizim toplumumuz görerek yapmayı biliyor. Dedemizden gördüklerimizi yapıyoruz. Avrupa toplumları ise bilimi tarımda kullanıyor. Biz ise bunu tam olarak yapamadık. Köylümüz bilimsel yöntemleri bilmiyor. Avrupa'da köylünün bir standardı var. Mühendis, veteriner, altyapıları tam. Bizde ise bu mümkün değil. Biz bilgiye değer vermiyoruz. Veterinerlerimiz bile suni tohumlama yapamıyor.? diye konuştu.

Konuşmasında sözü toprak bölünmeleri noktasında yaşanan sıkıntılara getiren Vali Öztürk, bu sorunun önüne daha yeni yeni geçilmeye başlandığını ifade etti. Artık 20 dönümün altındaki tarlaların bölünemediğini dile getiren Vali Öztürk sözlerini şöyle tamamladı: ?Bu konuda geç bile kaldık. Araziler bölünmemeli. Bunun çaresi ise arazi toplulaştırmasıdır. Orta vadede sorunun çözümü burada.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber