Revizyona neden Zeki Ergezen mi

Haber Giriş : 03 Haziran 2005 06:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yalçın BAYER/Hürriyet

BİR AKP'li milletvekili ile ?geçikmiş' kabine değişikliğini konuşuyoruz:

AKP hiç şeffaf değil, hiç bir şey sızdırılmıyor. Nasıl oldu bu?

- Kol kırılır yen içinde kalır. Bizde önemli şeyler dışarıya sızdırılmaz. Siz şimdi iç denge hesaplarının nereye varacağını izleyin.

Kabineden Abdullah Gül'ün üç adamı gitti denilebilir mi?

- Prof. Sami Güçlü ile Gül, Sakarya Üniversitesi'nde aynı ?ekip'ten; bunu herkes biliyor.

Zeki Ergezen RP'den ayrıldıktan sonra Gül ile hareket etmişti. Şükrü Karatepe'nin Kayseri Belediye Başkanlığı'nda Ergezen'in yeğenleri RP'li belediyelere konut yapıyorlardı. Güldal Akşit'i de Abdülkerim Aksu önermişti Gül'e... Çünkü, Akşit'in babası da eski müsteşar ve İçişleri Bakanı. Gül, kabineyi oluştururken tabii ki kendine yakın olan isimleri aldı.

ERGEZEN ve BAĞIŞ OLAYI

Yeni gelen isimler...

- Önce bir hususu vurgulamak gerekiyor. Ne gariptir ki, geçmişten beri hemen tüm Bayındırlık Bakanları Güneydoğulu ve Karadenizli oluyor. Erdoğan, Faruk Özak'ı seçmekle büyük önem verdiği Karadeniz Otoyolu'nu Karadenizli bir hemşehrisine tamamlatmak istemiş olabilir. Bir anlamda da, milletvekilliği ve belediye başkanlığı seçimlerinde, aday belirlemede partide çıkan tartışmalar nedeniyle Trabzonluların gönlünü almış olabilir, bir Rizeli olarak.

Zeki Ergezen hakkında çeşitli iddialar olduğu söyleniyordu.

- Önemli bir durum olduğunu biz de sizler gibi kulislerden veya gazetelerden öğreniyoruz. Başbakanımızda, Ergezen hakkında bazı ?bağış'larla ilgili dosya bulunduğu söyleniyor. Hatta bununla ilgili belgeler de CHP'li bazı milletvekillerinde varmış; Baykal da haberdarmış bundan.

Olay ortaya çıkmadan Ergezen'i görevden almak amacıyla böyle üçlü bir ?revizyona' gitmesi bizce dikkat çekici oldu. Grubumuzda bu konuda rahatsızlık olduğunu söyleyebilirim.

ERDOĞAN GÜÇLENİYOR

Gül'ün bir tavrı olabilir mi bu değişiklik için.

- Sanmıyorum, Başbakanla ABD'ye birlikte gidecekler. Gül, cesaretli ve kararlı değildir biliyorsunuz. Bu durumda Erdoğan, daha da güçlenmiş oluyor.

Yeni bakanlar

- Pek parlak değiller... Tarım Bakanlığı (1997) Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Müdürlüğü görevlerinde bulunan M. Mehdi Eker'in, bakanlıktaki görevi sırasında ?deli dana' olayından hakkında soruşturma açılması rahatsızlık yaratır mı, bilemem. Nimet Çubukçu'nun, Emine Erdoğan'a yakın olduğunu biliyoruz. Bir de galiba 1998'ler olacak; ?halkı din ve mezhep farkılığı yaparak tahrik etmek'ten hakkında dava açılan MÜSİAD eski Başkanı Erol Yarar'ın avukatlığını yaptığını, ?pozitif ayrımcılığı' desteklemediği için kendisini kınayan bazı kadın kuruluşlarının yöneticileri hakkında bizzat suç duyurusunda bulunmuştu.

Bu kabine değişikliğine biraz farklı pencereden bakmak gerekiyor anlaşılan.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber