Polis memurları TRT Şeş'te Kürtçe konuştu: Em birayên wene, ji bo we dixebitin

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Nisan 2012 12:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de ilk kez polis memurları bir televizyon programında tamamen Kürtçe konuşarak vatandaşlara yaptıkları hizmetleri anlattı. Gazeteci Aziz İstegün ile Şeyhmus Çakan'ın sunduğu TRT Şeş'in Bölge Gündemi (Rojeva Heremê) programına katılan iki polis memuru, Kürtçe'nin Zazaki ve Kurmanci lehçesinde halka seslendi.

Diyarbakır Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Şahap Doğan Kürtçe, Orhan Kişin ise Zazaca konuştu. Yaptıkları çalışmaları anlatan polis memurları, ?Bizler sizin için çalışıyoruz, sizlerin kardeşleriyiz. (Em birayên wene, ji bo we dixebitin.) Sizin huzur ve güveniniz için çalışıyoruz. Bize istediğiniz saatte ulaşabilirsiniz. Birlikte suçlularla mücadele edelim.? diye konuştu.

Mardinli polis memuru Şahap Doğan, görev aldıkları Toplum Destekli Şube Müdürlüğü'nün vatandaşa her konuda yardımcı olmak için kurulduğunu hatırlattı. Doğan, ?Vatandaşın ayağına gidiyoruz. Dertlerini dinliyoruz. Onların kardeşleri olduğunu söylüyoruz. Sıkıntılarını bize anlatıyorlar. Özellikle hırsızlık olduğunda nedeni nedir, bunun için ne tür önlemler alınması gerektiğini anlatıyoruz. Kamera ve alarm sistemi kurulması gerektiğini anlatıyoruz. Onlarla Kürtçe konuştuğumuzda şaşırıyorlar önce. Kürtçe onların derdiğini anladığımızda daha iyi yardımcı oluyoruz. Taziye ve düğünlere katıyoruz. Bölgede düğün ve taziye çok önemlidir. Bu halk için bu iki gün çok önemlidir. Bir Fatiha okunduğunda o insanlara devletin ve polisin sıcaklığını gösteriyoruz.? şeklinde konuştu.

ÇOCUKLARI KÖYDEN GETİRİP BİRLİKTE SİNEMAYA GİDİYORUZ

Polis memuru Orhan Kişin ise Diyarbakır'da ciddi bir Zaza nüfusu olduğunu, Kürtçe bildiğini; ancak Zazaki konuşacağını söyledi. Kişin, Diyarbakır'da yaptıkları çalışmaları anlattı. Polis memurları Doğan ile Kişin, Diyarbakır'da önemli projeler yürüttüklerini dile getirdi. 'Diyar'da bir gün' adıyla yürüttükleri proje sayesinde şehir yüzünü görmeyen çocukları Diyarbakır'a getirip gezdirdiklerini anlatan Doğan ile Kişin, ?Öyle öğrenciler var ki hiç köyden çıkmamış ve sinemaya gitmemiş. Onları sinemaya götürüyoruz. Birlikte izliyoruz. Daha sonra Diyarbakır kütüphanesine, tarihi ve kültürel yerlerini gezdiriyoruz. Gazi Köşkü'ne götürüyoruz, yorulduklarında yemek ve çay ikram ediyoruz. Orada onlarla Kürtçe, Türkçe müzik açıp oynuyoruz. Çocuklar çok eğleniyorlar.? dedi.

DERSHANEYE GÖNDERDİĞİMİZ ÇOCUKLAR ANADOLU LİSESİNİ KAZANDI

Diyarbakır'da çocukların eğitimine yönelik projeler de yürüttüklerini anlatan polis memurları, şunları söyledi: ?Fakir, zeki ama dershaneye gidemeyen 300 öğrenciyi dershaneye kaydettirdik şimdi okuyorlar. Okuyanları takip ediyoruz, öğretmen ve velileriyle görüşüyoruz. Bu öğrencilerin yüzde 95'i başarılı oluyor. Anadolu lisesini kazanan öğrenciler oldu. Ev kadınları için büyük bir atölye kurduk. Burada halı ve şal üretimini yapıp satıyorlardı. Para kazanıyorlar, meslek öğreniyorlar. Çalışmalarımızda Diyarbakır Emniyet Müdürümüz Mustafa Sağlam'ın büyük desteğini görüyoruz. Bu konuya çok önem veriyor. Bazen bir kahvede oturup vatandaşlarla muhabbet ediyor, bazen çocukları dinliyor. Ona ayrıca teşekkür ediyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber