Birincilikle mezun olduğu üniversiteye rektör olmak istiyor

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) rektör adayı Prof. Dr. Nebahat Sarı, 25 yıl önce bölüm birinciliği ile mezun olduğu üniversiteye rektör olmak istiyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2012 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Amacının, üniversiteyi 40. yılında, akademisyen arkadaşlarının ve idari personelin desteğiyle kuruluşuna yakışır bir yere taşımak olduğunu belirten Sarı, toplumda kadının sesinin gür çıkması için akademik alanda da söz sahibi olması gerektiğine dikkat çekti.

Sarı, "Üniversite için çok sayıda proje hazırladım. Öğretim üyesinden idarecisine, çalışanlardan öğrencisine, hastasına kadar projelerim var. Rektör yardımcılığı dönemlerimdeki tecrübemle üniversiteyi hayata daha fazla katmak istiyorum." dedi.

Prof. Nebahat Sarı, Birecik Lisesi'ni, ardından Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nü birincilikle tamamladı. Aynı üniversitede Döner Sermaye İşletmesinde Ziraat Mühendisi olarak görev yaptı. Sarı, 2001 yılında profesör oldu. Çukurova ve Şırnak üniversitelerinde rektör yardımcılıkları, dekan, dış ilişkiler koordinatörlüğü yaptı. Sarı, Osmaniye Meslek Yüksekokulu ile Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde müdürlük, TÜBİTAK TOVAG danışma kurulu üyesi, Üniversitelerarası Kurul üyeliği, YÖK Bologna uzmanı ve Eğitim Komisyonu üyesi gibi çok sayıda idari görevleri yürüttü. Birçok ulusal ve uluslararası proje yürütücülüğü, dergi hakemliği ve proje değerlendirme danışmanlıkları yapan Sarı'nın ünü bilimsel çevrelerce kabul gören dergilerde toplam 183 eseri yayımlandı. Birçok bilimsel araştırmaya imza atan Sarı'nın 6 çeşit tescili; 15'in üzerinde onur, başarı, takdir ve teşekkür ödülleri bulunuyor. Evli ve bir kız çocuğu annesi olan Sarı, iyi derecede Fransızca ve İngilizce biliyor.

Cihan Haber Ajansı'na adaylığı ile ilgili açıklamalarda bulunan Sarı, üniversiteyi uluslararası alanda "etiketli" üniversiteler arasına dahil etmek istediğini, üniversitede çift ve ortak diploma uygulamalarına başlanılacağını, iç ve dış kalite süreçlerini sürekli takip edeceklerine dikkat çekti. ÇÜ'nün akademik kadrosuyla en köklü üniversitelerden biri olduğunu anlatan Sarı, "Üniversitede kimseyi ötekileştirmeden, bilimsel çalışmalara ağırlık vererek el birliğiyle başarmayı hedefliyorum. Bunun için yeterli tecrübem var. Hem bir öğretim üyesi hem de yönetici olarak birikimlerim oluştu. Ulusal ve uluslararası birikimlerimi üniversitemizin hizmetine sunmak istiyorum." dedi.

Türkiye'de 5'i vakıf 10 üniversitede kadın rektör olduğunu hatırlatan Sarı, toplumda kadının kendini daha iyi ifade etmesi açısından bilimsel çalışmalara katkısının yanında yöneticilik yönünü de göstermesi gerektiğini bildirdi. Sarı, "Üniversitemizdeki bilim adamlarının yaptığı çalışmaları görüyoruz. Bu çalışmalara hak ettiği saygınlığı ödüller de vererek kazandırmak istiyorum." diye konuştu.

Adaylığını açıkladığı tarihten bu yana tüm fakülteleri, yüksek okulları ve devlet konservatuvarını gezip sorunlarla ilgili tespitler yaptığını kaydeden Sarı, bu çalışmanın kendisine yol gösterici nitelikte olduğuna da vurgu yaptı.

Sarı şöyle devam etti: "Herkesin kendini geliştirebilmesine imkan sunan ve huzur içinde çalışabilmesini sağlayan bir üniversite ortamı oluşturmak için elimden geleni yapmaya çalışacağım. Herkesin karar mekanizmasına dahil olduğu, her fikrin özgürce ifade edildiği, her yöneticiye rahatça ulaşılabildiği, bir yönetim anlayışı ile ortak hedeflerde buluşmak, sorunları birlikte belirlemek ve birlikte çözüm üretmek ana gayem olacaktır. Hedefim üniversitenin bir dünya üniversitesi vizyonu yakalaması, ulusal ve uluslararası ölçekte hak ettiği saygınlığa erişmesidir."

Üniversiteyi iki dönemdir yöneten rektör Prof. Dr. Alper Akınoğlu'nun görev süresi doluyor. Haziran ayında rektörlük seçiminin yapılacağı ÇÜ'de 13 öğretim üyesi adaylığını açıklamıştı. Adaylar arasında, Nebahat Sarı ile birlikte Atila Tanyeli, Halis Arıoğlu, Hikmet Akkiz, Mehmet Çelik, Mustafa Laman, Osman Demirhan, Selahattin Serin, Tuğrul Oğul Ata, Varol Aksungur, Yüksel Gökel, Zeynel Cebeci, Mustafa Kibar bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber