?Dolandırıcının sermayesi dilidir, dalgınlıktan yararlanmasını iyi bilir'

Son yıllarda artan dolandırıcılık olaylarına karşı Emniyet Genel Müdürlüğü bir yandan SMS'lerle, diğer yandan sanal alemden yaptığı açıklamalarla vatandaşları uyarıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2012 11:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Çekilişten para kazandınız, bir yakınım öldü' ve ?kiralık lüks otomobille turist' rolü benzeri yöntemleri ağırlıklı kullanan dolandırıcıların sermayesinin dili olduğunu belirten emniyet, ?Dolandırıcılar dalgınlıktan yararlanmayı çok iyi bilir.? uyarısında bulunuyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, dolandırıcıların sermayesinin dili olduğu vurgusu yapılırken vatandaşların kimsenin dalgınlıklarından istifade etmesine izin vermemeleri gerektiği dile getirildi. Dolandırıcıların çeşitli hile ve desiselerle para veya eşyaları alabildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, ?Dolandırıcıların mukaveleler veya senetler imzalatmasına müsaade etmeyiniz. Evinize gelerek ?yaptığımız çekilişten size hediye çıktı' şeklinde sözlerle kandırarak fahiş fiyatla mal satanlara inanmayınız. Bir yakınının öldüğünü ve hayır dağıtacağını söyleyerek, dağıtacağı miktarda başka paranın beraber okunması gerektiğini söyleyerek sizden para isteyen dolandırıcılara inanmayınız. Genellikle turist rolü yapan şahısların kiraladıkları lüks otomobiller ile yanlarında eş ve çocukları olduğu halde aile görüntüsü vererek Türk parasını tanımadıklarını ve Türk parasını görmek istediklerini söyleyen kişilere inanmayınız. Paranıza bakarken veya sayarken bir kısmını size fark ettirmeden çalabilirler.? ifadelerine yer verildi.

BANKA VE POSTANEDE YARDIM ETMEK İSTEYENLERE İTİBAR ETMEYİN

Vatandaşların bankamatiklerde işlem yaparken tanımadıkları kişilerin yardım tekliflerini kabul etmemelerinin istenildiği açıklamada, ATM'lerde sıkışan kart için de kimseye şifre söylenmemesi gerektiği belirtildi. Cep telefonuyla banka yetkilisi ile görüştüreceğini söyleyen kişilere itibar edilmemesinin tavsiye edildiği uyarıda, ?Kendisini Bankadan arıyor intibaı veren ve banka yetkilisi olarak tanıtan kişilere kesinlikle inanmayınız. Bankadan para çektikten sonra yanınıza gelerek kendisini banka yetkilisi olarak tanıtıp size eksik ödeme yapıldığını, yardımcı olmak istediğini ve paranızı alarak tamamlayıp getireceğini söyleyen kişilere inanmayınız. Banka gibi yerlerde ?sizi banka müdürü çağırıyor' diyerek kendi arkadaşlarına yönlendiren dolandırıcılara karşı dikkatli olunuz. Banka, postane,hastane, vergi dairesi gibi yerlerde kendilerini görevli olarak tanıtan ve size yardım etmek isteyen kişilere kesinlikle paranızı emanet etmeyiniz. Bu kişiler paranızı alarak sizi pul almaya göndermek suretiyle dolandırabilirler. Para ile ilgili işlerinizi bizzat kendiniz takip etmeye, özellikle küçük yaştaki çocuklara paranızı emanet etmemeye dikkat ediniz.? denildi.

KENDİLERİNİ SUBAY OLARAK TANITIP SAHTE DÖVİZLE DOLANDIRIYORLAR

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi'nden yapılan açıklamada, döviz ile ev kiralamak isteyenlere karşı dikkatli olunması tavsiye edildi. Polisin tespitlerine göre; dolandırıcılar ev sahiplerine aile görüntüsü vererek kendilerini daha çok subay, astsubay, öğretmen olarak tanıtarak depozito ile birkaç aylık kirayı peşin vermek istediklerini söylüyor. Ellerinde euro bulunduğunu söyleyen dolandırıcılar maddi karşılığı az olan Peru parasını ya da değersiz bir parayı euro diye vatandaşa verip para üstü almak yöntemiyle ev sahiplerini mağdur ediyor. Seyyar satıcı, büfe gibi yerlerden döviz ile fazla miktarda gıda cep telefonu, kontör alan kişilere karşı dikkatli olunmasının tavsiye edildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: ?Dolandırıcı şahıslar ?Almancı' olduklarını ve kendilerinde euro olduğunu söyleyerek Peru parasını euro diye verip para üstü almak suretiyle kişileri dolandırmaktadırlar. Aracınızı satın almak isteyen tanımadığınız kişilerin deneme sürüşü yapmalarına izin vermeyiniz. Tanımadığınız kişiler tarafından piyasa değerinin altında satılan araçları almayınız. Araç çenç yada çalıntı olabilir.Aracınızı satarken paranızın tamamını almadan kesinlikle vekalet veya noter satışını vermeyiniz. Alıcısı olduğunuz aracın ruhsatını, vekaletini görmeden, hacizli olup olmadığını tescil kayıtlarından kontrol etmeden para ödemeyiniz. Araç almak istediğinizde ruhsat sahibi ile yüz yüze görüşünüz. Araç üzerinde yazılı olan motor şasi numarası ile ruhsatta yazılı olan motor şasi numarasının aynı olmasına dikkat ediniz. İş yerinizi telefonla arayıp kendisinin maliyeci olduğunu söyleyerek sizi komşunuzun dükkanına davet eden dolandırıcılara inanmayınız. Şehirlerarası yolculuklarda tanımadığınız kişilerden yiyecek ve içecek alırken dikkatli olunuz. Ambalajlı da olsa, sigara, içecek ve yiyecek maddelerinin içine uyku verici ilaçlar enjekte edilmek suretiyle soyulabilirsiniz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber