Zonguldak'ta yıkılma tehlikesine karşı köprü üstündeki otopark kaldırıldı

Zonguldak'ta uzmanların ?metal yorgunluğu' tespit ettiği 500 metre uzunluğundaki Fevkani Köprüsü'nde otopark uygulaması kaldırıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2012 14:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zonguldak Çaycuma'daki köprü felaketinin ardından gözler kent merkezindeki Fevkani Köprüsü'ne çevrildi. 1957 yılında inşa edilen ve metal yorgunluğu tespit edilen köprüde tedbir olarak araç otoparkı kaldırıldı, ayrıca ağır tonajlı araçların geçişi yasaklandı. Uzun vadede ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın görüşleri doğrultusunda köprünün yıkılıp yıkılmayacağına karar verilecek.

Fevkani Köprüsü'nde gazetecilere açıklamalarda bulunan Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Bursa Makine Mühendisleri Odası'na yaptırdıkları teknik incelemede, 1957 yılında inşa edilen Fevkani Köprüsü'nün taşıyıcılarında metal yorgunluk tespit edildiğini kaydetti. Akdemir, kullanım hataları ile beraber 55 yıllık süreçte kalın asfalt tabakasının köprüye baskı yaptığını, ağır tonajlı kömür kamyonlarının geçişi ve kış mevsimindeki tuzlama çalışmalarının köprüyü yıprattığını anlattı. Akdemir, kısa vadeli tedbir olarak ilk önce köprü üstündeki otoparkın kaldırıldığını ve ağır tonajlı araçların geçişine izin verilmeyeceğini bildirdi.

ÇAYCUMA KÖPRÜSÜ DERS OLDU, FEVKANİ KÖPRÜSÜNDE TEDBİR ALINDI

Çaycuma'daki köprünün 6 Nisan'da çökmesinin, Zonguldak kent merkezinde bulunan 55 yıllık Fevkani Köprüsü'nü gündeme getirdiğini belirten Akdemir, şunları söyledi: "Çok talihsiz günler yaşadık. Tabiat şatları çok ağır geçti. Çaycuma'daki kaza bazı konuları beraberinde getirdi. Eski Başkan Secaattin Gonca zamanında bu köprüyle ilgili bir çalışma yapılmış. Biz de Bursa Makine Mühendisleri Odası'ndan deneyimli arkadaşlardan rapor talebinde bulunduk. Yapılan denetimde metal yorgunluğunun ortaya çıktığından ve düzensiz kullanımından kaynaklanan sıkıntıdan söz ettiler. Hemen meclis üyesi arkadaşlarımı topladım, buraların kaldırılması gerektiğini anlattım. Arkadaşlarımız da iyi çalışmışlar. Buradaki otoparkları kaldırmışlar. Bundan sonraki yapılacak çalışmalarda özellikle esnafımıza, köprünün altında bulunan dükkan sahiplerinin belediye zabıtalarımızın ve görevlilerimizin isteklerini, tebligatlarını düzgün bir şekilde yerine getirmelerini istiyorum. Bu köprü tadilatla mı onarılacak, yoksa yerine yenisini mi yapacağız bunu zaman gösterecek.?

Araç parkının yasaklanmasının yanı sıra yoldaki asfalt yoğunluğunu da kaldıracaklarını ifade eden Akdemir, sözlerine şöyle devam etti: ?Bu konuda üzerinde yine araştırmalarımızı, denetimlerimizi yapacağız. Bir konuyu yok ederken, halkımızın da dengelerini korumak lazım. Sadece otoparkları kaldırmakla değil, üzerindeki asfalt yoğunluğunu da kaldırarak, çalışmalarımız devam edecek. Valimiz bize destek verecek, Köy Hizmetlerinde makine varmış, o makineyle asfalt yoğunluğunu alarak, çok ince bir asfalt dökeceğiz. Köprünün ne zaman yıkılacağını ön göremeyiz, Allah göstermesin yarın da yıkılabilir. Çaycuma'daki olay, pazar yerindeki olay, kimse bunları beklemiyordu. Emniyet Müdürümüze ve Trafik Şube Müdürümüze teşekkür ediyorum. Sadece otoparkların kaldırılması değil, ağır tonajlı araçların da geçişleri yasaklandı. Trafik polislerimiz zabıta ile ortaklaşa bunu sağlayacaklar."

UZUN VADEDE KÖPRÜYÜ YIKIM ÇALIŞMASI OLACAK MI?

Başkan Akdemir, gazetecilerin 'Köprü uzun vadede yıkılacak mı?' sorusuna şu cevabı verdi: "Köprüyle ilgili ilk etapta gereken tedbirler alındı. Uzun vadede köprünün yıkılıp yıkılmayacağına, yerine alternatif geçiş güzergahı olup olmayacağına karar verilecek. Esnafın mağdur edilmemesine özen gösterilecek. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın görüşleri doğrultusunda hareket edilecektir."

Akdemir, köprünün bitişiğinde inşa edilen uzay çatılı merkez çarşısı binasının da tehlike arz ettiğini, bununla ilgili incelemenin de sürdüğünü açıkladı.

Öte yandan Cihan Haber Ajansı tarafından 5 yıl önce konu gündeme getirilmiş, köprü ayaklarında oksitlenme olduğu ve köprünün yıkılma tehlikesi bulunduğuna yönelik haber yayınlanmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber