Teşvikleri gören SÜTAŞ, doğuya 80 milyon dolarlık fabrika kuruyor

Hükümetin açıkladığı teşvik paketi yatırımcı Doğu'ya yöneltti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Mayıs 2012 10:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birçok şirket, doğu illerinde yatırım yapmaya başladı. SÜTAŞ bu yıl içerisinde doğuya 80 milyon dolarlık yatırım yapma kararı aldı. Fabrikanın kurulacağı ili açıklamayan SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, bu yıl içinde faaliyete geçecek fabrikanın ilk etapta 700 kişiye istihdam imkanı sağlayacağını belirtti.

Muharrem Yılmaz, Karacabey'deki fabrikasında gazetecilerle bir araya geldi. Teşvik paketi konusundaki düşüncelerini açıklayan Yılmaz, paketin yatırım ortamını geliştirmesi bakımından çok büyük önem arz ettiğini kaydetti. Teşviklerin her yatırımcı gibi kendilerini de cesaretlendirdiğine dikkat çeken Yılmaz, ?Süt hayvancılığının gelişmesi ve süt piyasasına istikrar getirmek adına alınan tedbirler çok önemlidir ve bize ihracat vizyonunun da açacak seviyeye gelmiştir. Teşviklerin yanı sıra tarım bakanlığının teşviklerinin de bizim sektörümüz açısından öneminin altını çizmek istiyorum.? dedi.

SÜTAŞ'ın birikimi ile sütün bereketini Türkiye'nin her yerine yaymak istediklerini ifade eden Yılmaz, başka bir alana dikkat dağıtmadan sütçülüğe devam edeceklerinin altını çizdi. Yılmaz şöyle konuştu: ?Karacabey'de olduğu gibi entegre sütçülük projesini, ottan sofraya modelini Anadolu'nun geneline, Aksaray'a götürdüğümüz gibi oradan da yeni bir sıçramaya ülkenin daha doğusuna götürmeyi planlıyoruz. Hazırlıklarımız oldukça ileri safhaya geldi. Yer seçimi tamamlandıktan sonra sizinle paylaşırız. Biz bu yatırımı bu yıl tamamlamak istiyoruz. Yaz mevsimi doğu için inşaat açısından en uygun bir dönem. Bunu değerlendirmek istiyoruz. 80 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Altıncı bölge illerinde olursa en büyük yararı sağlar. Bu zaten bir ille sınırlı olmaz, geniş bir bölgeye etki eder. Karacabey'deki tesislerimiz çok geniş bir bölgeye etki ediyor. Çanakkale, Bursa, Yalova, İzmir, Aydın, Afyon, Kütahya, Eskişehir'den süt alıyoruz.?

Tesisin ilk etapta günde 500 ton süt işleyebilir kapasitede olacağını, bölgede hayvancılığın gelişmesiyle de yatırımın büyüyeceğini vurgulayan Yılmaz, bölgede ilk etapta 700 kişiye de istihdam olanağı sağlanacağını dile getirdi. Yılmaz, SÜTAŞ'ın hali hazırda 3 bin 700 civarında insana istihdam sağladığını belirtti.

?OKUL SÜTÜ TÜRKİYE İÇİN EN ÖNEMLİ YATIRIMDIR?

Hükümetin 2 Mayıs'ta başlatacağı okul sütü projesine de değinen Yılmaz, sütün, yüksek katma değerli üretim ve düzenli gelir etkisi göz önüne alındığında ekonomiye çok önemli katkı sağlayan bir güç olduğuna dikkat çekti. Geleceğin emanet edileceği genç neslin yetişmesinde hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin okul sütü projesi ile bu önemi gördüğünü ifade eden Yılmaz şöyle devam etti: ?Bu konuda çok önemli bir adım atılmıştır. Türkiye'de her gün 7 milyon 200 bin çocuğun süt içecek olması Türkiye'nin geleceğine yapılmış çok önemli bir yatırımdır. Faydası ölçülemez büyük bir yatırımdır. Gelişmiş ülkeler seviyesinde onlarla rekabet edilecek bir ekonomik ve toplumsal yapı kurmak için insanlarımızı ona hazır hale getirmemiz lazım. Onu da süt gibi mükemmel bir gıda ile yapmak geleceğe Türk toplumunu hazırlamak demek.?

?SÜT TOZU İHRACATI İÇİN DESTEK BEKLİYORUZ?

Hükümetin geçtiğimiz yıl süt tozuna verdiği ihracat teşvikinin çok büyük faydalar sağladığını vurgulayan Yılmaz, ?Geçtiğimizi yıl Türkiye'deki arz fazlasının değerlendirilmesi için süt tozunda ihracat destekleri sağlanmıştı. Bu yılda yine bahar aylarındayız, arzın bollandığı dönemdeyiz. Bu nedenle yine böyle bir beklenti içindeyim. SÜTAŞ, geçen yıl 9 milyon doları aştı, 10 milyon dolar ihracat rakamına ulaştı. Hızlı gelişiyor. Yine aynı seviyeleri bulabileceğimiz düşünüyorum.? diye konuştu.

?MERDİVEN ÜRETİM GERİLEDİ?

Türkiye'de gıda sektöründe özellikle süt ve süt ürünleri sektöründe hala kayıt dışılık bulunduğunun altını çizen Yılmaz, bunun çağdaş normlarda üretim yapan, yönetim sistemleri uygulayan işletmelerin daha hızlı büyümesine zarar verdiğini kaydetti. Bu tür haksız rekabete konu olan kayıt dışılığın kontrol altına alınmasının Türk tüketicisi için çok faydalı olacağına işaret eden Yılmaz, bu konuda son yıllarda ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. Sektöre ilk girdiğinde yüzde 15 kayıt içi yüzde 85 kayıt dışılık olduğunu hatırlatan Yılmaz, ?Şimdi bu oranın yüzde 50-60'lara kadar kayıt içine girdiğine dair istatistiki bilgiler alıyorum. Daha bu kadar daha kat edecek yol var demektir. Bunları ne kadar halledersek, tüketicinin sağlığını da o kadar güvence altına almış oluyoruz, diğer yandan da ekonominin çarklarının sağlıklı çalışmasını sağlamış oluruz.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber