Sami Selçuk Anayasa'yı eleştirdi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Haziran 2005 22:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Eski Başkanı Doç. Dr. Sami Selçuk, bugünkü anayasanın hukuka uygun olmadığını öne sürerek, "1982 Anayasası korkular Anayasası'dır" dedi.

Ordu Kültür ve Sosyal Adalet Derneği'nin davetlisi olarak Ordu'ya gelen ve Atatürk Kültür Merkezi'nde "İnsan Hakları ve Demokrasiye Geçiş" konulu bir konferans veren Yargıtay Eski Başkanı Doç. Dr. Sami Selçuk, 1982 Anayasası'nın hukuka uygun olmadığını öne sürdü.

Bugünkü Anayasa'nın vatandaşından korktuğunu ve bu nedenle 'Korkular Anayasası' olduğunu ileri süren Selçuk, "Okuyorsunuz Anayasayı, bakıyorsunuz insanından korkuyor, adeta korkular anayasası. Zaten Türkiye'de rejim ve yönetenler hep korkmuşlardır.

Nazım Hikmet'ten, Necip Fazıl'dan hep korkmuşlardır. Bu durum bugün de devam ediyor. Adına Anayasa diyorlar ama hukuk açısından baktığınızda böyle bir Anayasa yok. Üstelik özgür bir biçimde kabul edilmediğini görüyoruz. Yüzde 93 ile kabul edildiğini söylüyorlar ama hangi koşullarda kabul edildi. Adeta bir bilmece. Dayatmayla tehdit ile kabul edilmişse eğer, en ufak tehdit özgür iradeyi dışladığından bu Anayasa geçerli değil. O zaman siz demokrasinin tabanını bu Anayasa'ya oturtamazsınız" şeklinde konuştu.

Seçim Kanunu'nu da eleştiren Doç. Dr. Sami Selçuk, yüzde 10 oy tabanının yanlış olduğunu, bunun yüzde 5'e indirilmesi gerektiğini ileri sürdü.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği kararların mutlaka uygulanması gerektiğini kaydeden Selçuk, "Avrupa Birliği yolunda bu mahkemenin verdiği kararları uygulamaktan başka çareniz yok, bunu değiştiremezsiniz" ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber