Köşk, Erdoğan'a gönderilen mektubu kamuoyuna açıkladı

Haber Giriş : 05 Haziran 2005 05:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı, vekaleten atamaların durdurulması için yazdığı mektupta bazı atama kararnamelerini neden geri gönderdiğini açıklıyor. 1 - Gerekli koşulları taşımıyorlar. 2-Yeterli bilgi ve deneyimleri yok. 3- Yargı kararlarına uygun değiller

Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Erdoğan arasındaki "vekaleten atama krizi" derinleşti. Erdoğan'ı önce sözlü, sonra da resmi yazıyla uyaran Sezer, Mart ayında Erdoğan'a gönderdiği yazıyı kamuoyuna açıkladı. Sezer, yazısında kamu kurum ve kuruluşlarında bazı üst düzey yöneticilik görevlilerinin atanmaları uygun görülmeyen kişilerce vekaleten yürütüldüğünü ve bu uygulamanın süreklilik kazandığını vurguluyor. 59. Hükümet döneminde Cumhurbaşkanlığı'na 2 bin 340 atama kararnamesi geldiğini belirten Sezer, bu kararnamelerden 306'sının imzalanmayarak geri gönderildiğini anımsatıyor. Sezer, geri gönderilen atama kararnamelerinin 17'sinin atanmak istenen kişilerin gerekli koşulları taşımadığı, 58'inin yeterli bilgi ve deneyiminin bulunmadığını, 13'ünün ise yargı kararlarına uygun olmadığı gerekçesine dayandırıldığını belirtti.

Sezer, "Üst düzey yöneticilik görevine atanmak istenen kişilerin kimileri kamu yararı ve hizmetinin gereği olarak bu görevlerde bulunmaması gereken kişilerdir. Oysa uygulamada bu kişilerin atanmak istedikleri görevlerde vekaleten çalıştırıldığı anlaşılmaktadır" dedi.

İstisnai bir yöntem olan vekalet statüsünün bir istihdam modeline dönüştürüldüğü saptamasını yaparken "Bu durum Anayasa ve yasa koyucunun amacına ve hukuka aykırılık oluşturmakta
dır" dedi. Sezer, geçmişte başarılı hizmet veren kamu görevlilerinin görevden alınmalarına ilişkin atama kararnamelerini de eleştirdi. Bu yöndeki 55 kararnameyi geri gönderdiğini belirten Sezer, "Başarısızlığı saptanamayan kamu görevlilerini salt siyasal nedenlerle görevden alınması kamu hukuku, gelenekler ve kamu yararı ile bağdaşmamaktadır" ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı ayrıca yıllarını devlete hizmetle geçirmiş kamu görevlileri hakkında inceleme ve soruşturma yaptırılarak haksız nedenlerle suçlu duruma düşürüldüğünün saptandığını dile getirdi.

AKP iktidarı devlette üst düzey görevlere Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği 83 bürokratı vekaleten görevlendirdi. Hükümet, 83 vetolu bürokratın yanı sıra, 11 bürokratı da Sezer'e teklif bile etmeden vekaleten görevlendirdi.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber