Bakan Dinçer ve Eker okul sütü dağıttı/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Mayıs 2012 12:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, bugün başlatılan okul sütü programı kapsamında Sincan İl Genel Meclisi İlköğretim Okulu'nda öğrencilere süt dağıttı.

Okuldaki törende konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, bugün Türkiye'de 32 bin 500 okulda 7,2 milyon öğrencinin yeni bir uygulamayla tanıştığını belirterek, okul sütü projesiyle amaçlarının çocukların sağlıklı beslenmesine katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Projenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatıldığını ifade eden ve çocuklara başbakanın selamını ileten Eker, projeyle bu eğitim-öğretim yılı sonuna kadar çocukların her okul günü süt içeceğini kaydetti. Eker, yaklaşık 144 milyon kutu süt dağıtılacağını ve maliyetin 75 milyon lirayı bulacağını ifade ederek, çalışmanın bir amacının da süt üreticilerini ve sanayini desteklemek olduğunu belirtti.

Bakan Eker, Diyarbakır'da kendi öğrenciliği zamanında da süt tozuyla benzer bir projenin uygulandığını ancak o zaman süt tozunun sıcak suyla kaynatıldığını, çocukların evlerinden getirdikleri bardaklarla bunu içebildiklerini anlattı. Bugün çok daha sağlıklı, faydalı pastörize sütün özel ambalajlarda çocuklara sunulduğunu dile getiren Eker, Türkiye'nin süreç içinde büyük mesafe katettiğine dikkati çekti.

Eker, sütün obeziteyle mücadeledeki önemine de işaret ederek, çocuklardan gazlı, renkli boyalı yüksek şeker içeren içecekler yerine süt içmelerini istedi. Eker, sözlerini çocuklara ''afiyet olsun'' dilerek noktaladı.

-Milli Eğitim Bakanı Dinçer-

Milli Eğitim Bakanı Dinçer de konuşmasında, sağlıklı beslenme için sütün önemli katkısının olduğunu belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na ve Sağlık Bakanlığı'na projeye desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Bakan Dinçer, şöyle devam etti:

''Bugün bir kişinin daha aramızda olmasını isterdim. O, bir kişi hayatı boyunca, rahmetli oluncaya kadar bize süt içmenin önemini anlatmaya çalıştı. Dişlerimizi fırçalamak için bize öğretici olmak için uğraştı. Ispanak yemenin faydaları üzerinde durdu. Arabanın arka koltuğunda oturmanın hayatımızı nasıl koruyacağını anlattı. Hatırlıyor musunuz kim o? Bugün keşke aramızda olsaydı Barış Manço. Belki de bir hayalinin gerçekleştiğini görüp çok mutlu olacaktı. Bütün programlarında bize süt içmeyi, özellikle çocuklarımızın süt içmesini öğretmek için çaba sarf etmişti'' diye konuştu.

Süt içmenin protein ihtiyacının karşılanmasında önemli olduğunu vurgulayan Dinçer, ''Kısa boylu kalmak, bodur olmak ister misiniz? İstemeyiz. Boyumuzun uzayabilmesi için süt içmenin ne kadar önemli olduğunu biliyor musunuz? Öyleyse uygun ve düzgün boyumuz olsun diye mutlaka süt içmeliyiz. Türkiye'deki çocuklarımızın yüzde 10-11 civarında boy sorunu var, bunu çözmenin yolu da süt içmekten geçiyor'' diye konuştu.

Pek çok bulaşıcı hastalıktan kurtulmanın, ağız ve diş sağlığına kavuşmanın yolunun da süt içmekten geçtiğini ifade eden Dinçer, ''SBS'de başarılı olmak istiyor musunuz? Üniversiteye giriş sınavında istediğiniz bölüme girmek istiyor musunuz? O zaman bizim zihni ve bedeni gelişimimize katkı sağlayacak sütü içeceğiz'' dedi.

Sağlıklı beslenmenin sadece süt içmekten geçmediğini belirten Dinçer, geçen sene çıkarttıkları bir genelgeyle okullarda gazlı ve boyalı içeceklerin satışıyla ilgili düzenlemeler yaptıklarını anımsattı.

İstanbul'da başlatıkları sağlıklı beslenme programına değinen Bakan Dinçer, programın yaklaşık 40 okulda pilot uygulamasının yapıldığını söyledi. Bu projeyle çocukların okul boyunca yiyecek ve içeceklerin kontrol edileceğini belirten Dinçer, kantinde sağlıklı ürünlerin satılmasının sağlanmasını amaçladıklarını anlattı.

Dinçer, ''Bilim adamlarının oluşturduğu bir heyet, 'kantinler için bir standart oluşturabilir miyiz' diye çalışmalar yapıyor. Eğer o 40 okuldaki pilot uygulama başarılı olursa tüm Türkiye'de beslenmeyle alakalı o programı yaygınlaştırmaya çalışacağız'' dedi.

-Başkent'te 380 bin civarında öğrenciye süt dağıtılacak-

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel de başkentte, projeden 958 okulda öğrenim gören ana sınıfı ve ilköğretim 1, 2, 3, 4 ve 5. sınıflardan 380 bin civarında öğrencinin faydalanacağını belirtti.

Haziran ayın ilk haftasına kadar sürecek uygulama kapsamında 7,5 milyon kutunun üzerinde süt dağıtılacağını ifade eden Yüksel, ''Bu proje 'sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur' anlayışının en güzel ifadelerinden biri'' dedi ve emeği geçenlere teşekkür etti.

-Sütlerle birlikte kitap da dağıtıldı-

Öğrencilerin halk oyunları gösterileri sunduğu törenin ardından Eker ve Dinçer, bir ilköğretim sınıfında çocuklara süt dağıttı. Süt ile birlikte öğrencilere sütün faydalarıyla ilgili okuma ve boyama kitapları da hediye edildi.

Eker ve Dinçer'in ana sınıfındaki süt dağıtımları sırasında ise Bakan Dinçer'i okula davet ederek, projenin Sincan İl Genel Meclisi İlköğretim Okulu'nda başlatılmasını sağlayan 4. sınıf öğrencisi Keziban Papatya bakana üzerinde okulun adı bulunan bir tabak hediye etti.

Dinçer de bu sırada Keziban'ın 23 Nisan kutlamaları sırasında kendisini okuluna davet ettiğini dile getirdi ve onu kıramayarak, töreni burada düzenlediklerini söyledi. Bakan Dinçer ve Eker, daha sonra Keziban'ın okuma kitabını imzaladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber