Afet Ve Acil Durum Yüksek Kurulu toplandı/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2012 11:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay başkanlığında Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)'nda toplandı. Toplantıya, ilgili bakanlar ve bürokratlar katılıyor.

Toplantı öncesinde kısa bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye'nin afetle ilgili bütün boyutlarını gözden geçirip değerlendireceklerini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ''2012 yılı, Türkiye'nin afet ve acil durum politikasında bir değişim yılı olacaktır'' dedi.

Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın başkanlığında toplandı. Toplantıya, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İçişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Osman Güneş ve AFAD Başkanı Fuat Oktay katıldı.

Beşir Atalay, toplantını açılışında yaptığı konuşmada, toplantının temel konusunun ülkedeki afetle ilgili bütün boyutların tekrar gözden geçirilmesi olduğunu söyledi.

Toplantının sekretaryasını AFAD'ın yaptığını belirten Atalay, ''2012 yılı, Türkiye'nin afet ve acil durum politikasında bir değişim yılı olacaktır. Bütün kurumlarımız bunun için ciddi bir mesai veriyor. Bunun için Meclis'te bir kanun tasarısı var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın sorumluluğunda yürütülüyor. Afet riskini azaltmayı hedefleyen bir tasarıdır. Bir yandan o yürürken, bir yandan da bizim hazırladığımız, bu kurulun onayıyla yürürlüğe giren deprem stratejisi ve eylem planımız var. Bir yandan da bunun uygulamasını takip ediyoruz. Biliyoruz ki ülkemiz önemli şekilde deprem kuşağındadır. Ayrıca her ülkede olduğu gibi zaman zaman ülkemizde de değişik afetler görülebilmektedir. Bize düşen mümkün olabildiğince afet riskini azaltmaktır. Bu yönde çok tedbirler alıyoruz. Bugünkü toplantının da ağırlıklı olarak konularından birisi bu yöndedir. İkincisi daha çok hazırlıklı olmak, afete karşı ve afet sonrasına karşı daha çok hazırlıklı olmaktır. Bu eğitim boyutundan başlayarak çok geniş bir alanı kapsıyor. Afet ve Acil Durum Başkanlığı ülkemizde bütün bu konuları koordine eden bir kuruluştur. Daha önce Sivil Savunma, Afet işleri Genel Müdürlüğü gibi kurumlarımız vardı. Şimdi hepsi bu kurumda. Bu yüksek kurulu konuyla ilgili temel kararları alıyor. Bu çerçevede bugün biz mevcut durumu değerlendireceğiz.''

-Deprem için çalışmalar-

Van ve Erciş'te depremleri hatırlatan Beşir Atalay, ''Burada yaşadıklarımız ve afet sonrası çalışmalarımız, bunları değerlendirmek, nasıl gitti, nasıl yürüdü, daha iyi neler yapılabilir bütün bu boyutlara bakacağız. Biz ciddi bir çalışma yaptık. Bundan sonrası için hangi adımlar atacağız, hem koordinasyon için hem daha hazır hale gelmek için hem de önleyici tedbirler olarak bugün burada arkadaşlarımız onları sunacaklar. Tartışacağız. Bundan sonrasına ilişkin afetlere hazırlık, risk azaltma, risk yönetimi, afet yönetimi gibi bu konularda yeni mekanizmaları devreye koyma gibi çalışma içinde olacağız. Kısa vadeli projelerimiz var. Mesela ülkemizin lojistik planlaması bunlardan birisi. Yani ülkemizde kaç bölge olmalı, hangi şehirlerimiz ağırlıklı olarak afet riski bölgesi olmalı, onlara yakın nerelerde depolarımız olabilir, afet olduğunda hangi malzemelerimiz nerede olacak bütün bunların çalışmalarını yaptık. Ayrıca kurumlarımız arasındaki işbirliğine bugün bakacağız. Bakanlıklarımızın pek çoğunun afet olduğunda çalışması olacaktır.''

Atalay, AFAD Başkanlığı yerleşkesinde önemli bir karargah merkezi bulunduğunu belirterek, bu merkezin bir anlamda kriz merkezi olduğunu, devletin önemli afet durumlarında kullandığı bu merkezde bugün inceleme yapacaklarını bildirdi.

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber