Kılıç: Türkiye'nin kredisi de, itibarı da düşmez

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türkiye'nin kredi notu görünümünü pozitiften durağana indiren derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P)'ye tepki gösterdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2012 16:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kılıç, "Bu kredi notu etkileşimi ile Türkiye'nin kredisi de düşmez itibarı da düşmez. Ama S&P'nin itibarı tahmin ediyorum ciddi anlamda düşmüştür sarsılmıştır." dedi.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB)'un bu yıl Samsun'da düzenlendiği 7. Türkiye Muhasebe Forumu'na katıldı. Yaşardoğu Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleşen forumda yaptığı konuşmada Türkiye'nin yatırımlara kaynak bulmakta yüksek dinamik ve ekonomik büyüklüğe sahip olduğunu ifade eden Bakan Suat Kılıç, ortaya çıkan olumlu tabloda serbest muhasebecilerin, mali müşavirlerin yeminli mali müşavirlerin çok çok büyük katkısının büyük olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin kredi notu görünümünü pozitiften durağana düşüren derecelendirme kuruluşu (S&P)'ye getiren Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu indirmekle kendi itibarını düşürdüğünü söyledi. "Bu kaynakları üretmek kolay değil. Neye üzülüyorum biliyor musunuz.? Üzüldüğüm şey şu. S&P'ye Türkiye'nin kredi notunun bir basamak aşağı indirdi." diyen Bakan Kılıç, "2011 yılının son çeyreğindeki küresel büyüme verilerine göre Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ekonomisi, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi. Avrupa'nın da en hızlı büyüyen birinci ekonomisiyiz. Ama gelin görün ki kredi derecelendirme kuruluşu S&P, bizim kredi notumuzu bir kademe aşağı indirdi. Ne kadar haklı ya da haksız olduklarını buradan anlamaya çalışmamız lazım. Dünya'nın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi, Avrupa'nın da en hızlı büyüyen birinci ekonomisiyken biz, büyümede bizimle rekabet bile edemeyen birçok Avrupa ülkesine dokunulmuyorken Türkiye ekonomisinin kaderi üzerinde kalem oynatılıyor. Bununla bağlayacağım yer şurasıdır. En hızlı büyüyen ikinci dünya ekonomisi, en hızlı büyüyen birinci büyüyen Avrupa ekonomisi haline getirdiğimiz için bunları söylemiyorum. Yine getireceğim yer, Türkiye'nin toplam ekonomik performansıdır." açıklamasında bulundu.

"ELİN OĞLU S&P"

Türkiye'nin geleceği ile uğraşan çok kesim bulunduğunun altını çizen Bakan Kılıç, "Bizimle o kadar çok uğraşan var ki, bizim kendi kendimizle uğraşmamamız lazım. Bizim bilakis içerde kenetlenerek işe odaklanmamız lazım. Avrupa'da İspanya, İrlanda, İtalya, Yunanistan, Fransa'nın durumu pek de iç açıcı değil. Avrupa'nın amiral gemisi Almanya bile batık durumdaki ülkelerin ekonomilerini kurtarmak için kaynak bulmaya çalışırken, kendi ekonomisi açısından ciddi problemler yaşıyor. Ama elin oğlu S&P, oradakilerin kredi notunu değil, Türkiye'nin kredi notunu düşürerek adeta küresel sermaye birikimine Türkiye yerine başka yerlere gitmeyi öneriyor, tavsiye ediyor. Buradan bakıldığında bizim kendi iç dinamiklerine duymamız gereken güven apaçık ortadadır. Bu kredi notu etkileşimi ile Türkiye'nin kredisi de düşmez itibarı da düşmez. Ama S&P'nin itibarı tahmin ediyorum ciddi anlamda düşmüştür sarsılmıştır." şeklinde konuştu.

TÜRMOB GENEL BAŞKANI ŞANLI: HAPİS CEZASI YERİNE EKONOMİK CEZA

TÜRMOB Genel Başkanı Naim Şanlı ise yaptığı konuşmada Yeni Türk Ticaret Kanunu hazırlıklarına değinerek, kanunda yer alan hapis cezasının kaldırılarak yerine para cezası getirilmesini istediklerini vurguladı. Benzer düzenlemenin daha önce Çek ve Senet Yasası'nda gerçekleştiğini ifade eden Şanlı, ekonomik ceza getirilmesinin daha doğru olacağını da sözlerine ekledi.

Foruma Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti Milletvekili Ahmet Yeni ile çok sayıda bürokrat ve 81 ilden gelen bin 700 oda üyesi katıldı. Serbest muhasebecilerin, mali müşavirler ve yeminli mali müşavirlerin sorunlarının masaya yatırılacağı iki günlük forumda bir çok konu tartışılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber