Konteyner kent şehre dönüştü

Kilis'teki konteyner kent, okulları, sosyal tesisleri ve marketleriyle bir şehri andırıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Mayıs 2012 19:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Suriyelilerin misafir edildiği Kilis'teki konteyner kent, ilköğretim okulu, lisesi, sosyal tesisleri ve marketleriyle bir şehir izlenimi veriyor.

Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye gelen ve ilk etapta Hatay'ın ilçelerinde kurulan çadır kentlere yerleştirilen Suriyeliler için 13 Ocak'ta Kilis'te konteyner kent kurma çalışmalarına başlandı.

Kilis'teki Hac Konaklama Tesisleri'nde Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından altyapısı tamamlanan 12 bin kişi kapasiteli 2 bin 100 konteyner kuruldu. Şu anda 9 bin 633 Suriyeli'nin barındığı ve altyapısı tamamlanan konteynerlerin içinde mutfak, banyo ve yatak odası bulunuyor.

Kurulan konteyner kentte barınan Suriyelilerin, yiyecek, içecek ve temizlik malzemesi gibi birçok ihtiyacı Türk Kızılayı tarafından karşılanıyor.

Kentte kalan Suriyeliler'in çocuklarının eğitimi için de önemli çalışmalar yapıldı. Kentte bir ilköğretim okulu, lise, anaokulu ve kreşler bulunuyor. Anaokulunda eğitimin başladığı kentte, ilköğretim ve lise de yarın eğitime başlayacak.

Ayrıca Suriyeliler'in sosyal ihtiyaçlarını karşılaması için 5 büyük sosyal tesis açıldı. Sosyal tesislerde televizyon izleme ve bilgisayar kullanma olanağı sunuluyor. Çamaşır yıkama ve kurutma ünitelerinin bulunduğu sosyal tesiste, Halk Eğitimi Merkezi tarafından halı dokuma kursu da açıldı. Halı dokuma kursu için sosyal tesise 12 tezgah yerleştirildi.

Çocuklar için oyun alanlarının da bulunduğu konteyner kentte çevre düzenleme ve ağaçlandırma çalışmaları da yapıldı.

Kimlik kartıyla alışveriş imkanı

Türk Kızılayı yetkilileri tarafından günde 3 öğün yemek dağıtılan ve diğer ihtiyaçları karşılanan Suriyelilerin kendi ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılaması için konteyner kentte 3 market açıldı.

Marketlerde sebze ve meyveden temizlik malzemelerine kadar her türlü ürün bulunuyor. Suriyelilere yakın zamanda rahat bir şekilde alışveriş yapmalarını sağlamak için parmak izine dayalı kimlik kartları dağıtılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber