İnternetten vurgun arttı emniyet 81 ile şube açtı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 07 Mayıs 2012 07:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sadece İstanbul'da 5 yılda 10 bin bilişim suçuna müdahale eden polis, bu alanda Türkiye geneline yayılma kararı aldı. Emniyet, 81 ile Bilişim Suçları Şube Müdürlüğü kuracak.

GELİŞEN teknoloji ile birlikte bankacılık işlemlerinin neredeyse tamamının internet ya da ATM'ler ile yapılması, dolandırıcıları bu alana yöneltti. Sanal vurguncular akıl almaz yöntemlerle internet üzerinden vatandaşın hesaplarını boşalttı. İstanbul'da kurulan Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü, 2007 yılından bugüne kadar 9 bin 604 banka ve ATM dolandırıcılığı ile internet korsanlığına müdahale etti. Bilişim suçlarında yaşanan artışı göz önünde bulunduran Emniyet Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yaygınlaşan internet kullanımını da göz önünde bulundurarak 81 ilde Bilişim Şube Müdürlüğü kurma kararı aldı.

Kart sahtekarlığı ilk sırada

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı bir büro amirliği olan Bilişim Şubesi, yaptığı operasyonlar ile dikkat çekti. İstanbul'da 4 bin 450 olay ile bilişim polisinin en çok karşılaştığı suç banka ve kredi kartı dolandırıcılığı oldu. İkinci sırada, 3 bin 194 olay ile interaktif banka dolandırıcılığı, üçüncü sırada ise bin 690 olay ile bilişim sistemlerine girme, sistemi engelleme ve bozma suçları yer aldı. Bilişim polisi bugüne kadar toplam 3 bin kişi hakkında işlem yaptı. Haklarında işlem yapılan şahıslardan 82'si yabancı uyruklu, 2 bin 918'i Türk vatandaşı.

Sanal dünyanın dolandırıcıları

Bilişim polisi tarafından yakalanan şüpheliler suç işleme yöntemleri kadar kazandıkları parayı harcama yöntemleri ile de dikkat çekiyor. Lüks içinde yaşamayı seven hackerlerin alem yaparken çekilen görüntüleri en az operasyon kadar gündemde kalıyor. Yanlarında toplam limiti 1 milyon lirayı bulunan 73 ayrı kopya kredi kartı ile İstanbul'a gelen 4 Malezyalı genç o kadar çok para harcadı ki bankalar işlemlerden şüphelenerek polise başvurdu. Lüks otellerde kalan Malezyalılar en ucuzu on bin lira olan saatler, tanesi 500 lirayı bulan pantolonlar, değerleri 2 bin lirayı bulan Louis Vuitton marka çantalar aldı. Nişantaşı'ndaki mağazaları gezen, İstinye Park ve Akmerkez'de girmedik mağaza bırakmayan Malezyalılar bir şapkaya 600 lira verdi. Tüketim çılgını Malezyalı gençler Hilton otelinde yakalandı. Lüks yaşamdan hoşlanan 5 hacker ise kazandıkları para ile bar açmıştı. FBI tarafından 10 yıl aranan Chao lakaplı Çağatay Evyapan'ın yardımcısı olduğu iddia edilen hackerlerin köpüklü partilerde alem yaparken çekilen görüntüleri bulundu. Jakuzi operasyonu ile yakalanan Sadun Özkaya'nın bilgisayarında yapılan incelemelerde lüks evinde alem yaparken çekilen görüntüleri ele geçirildi. Kolay kazanıp hızlı harcayanlardan biri olan Rus Ali lakaplı Türk hacker Ali Akgün de 10 bin 580 kişinin banka hesabına ulaşan isimlerdendi. F1 pilotu Michael Schumacher'in hesabını boşaltan, Hülya Avşar'ın şifrelerini öğrenerek vurgun yapan Binbir Surat lakaplı Nurettin Yiğit'in yakalanmasına Türkiye kadar birçok Avrupa ülkesi sevindi. BÜNYAMİN DEMİRKAN İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber