Chp'li Tanrıkulu, Ulaştırma Bakanı'na 'İdo'yu sordu

İDO'nun fazla para ödeyene öncelikli geçiş sağlayan bu uygulaması kanunlara ve şirketle imzalan sözleşmeye uygun mudur?" diye sordu.

Haber Giriş : 08 Mayıs 2012 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA yeni yönetiminin, Eskihisar-Topçular arasında yapılan araba vapuru seferlerinde daha fazla para ödeyenlere öncelikli geçiş imkanı sağlayan uygulaması kamuoyunda büyük bir rahatsızlık yaratmıştır. İDO'nun fazla para ödeyene öncelikli geçiş sağlayan bu uygulaması kanunlara ve şirketle imzalan sözleşmeye uygun mudur?" diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM Başkanlığı'na, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Tanrıkulu, şu sorulara yanıt aradı:

"Bakanlığınızın söz konusu şirketin bu tür uygulamaları karşısında herhangi bir söz hakkı ya da yaptırım hakkı bulunmakta mıdır? Varsa şu anda söz konusu olan fazla para verene öncelikli geçiş hakkı tanınması uygulamasının kaldırılması için bu yetkinizi kullanacak mısınız?

Şirket ile imzalanan sözleşmede iskelelerde bakım, iyileştirme, genişletme yapmasına yönelik yükümlülükler ya da görevler getirilmiş midir?

Şirketin yeni başlattığı bu uygulamaya talebi arttırmak için, normal geçişlerin sayısını arttırmayarak, buralardaki aksaklıkları gidermeyerek veya herhangi bir iyileştirme yapmayarak kötü niyetli bir yönetim sergilemesini engelleyecek herhangi bir hukuki ya da idari mekanizma bulunmakta mıdır? Bu tür uygulamalar karşısında Bakanlığınız vatandaşlarımızın haklarını nasıl koruyacaktır? Mağduriyetleri nasıl engelleyecektir?

Özelleştirme sonucunda İDO'nun işletmesini devralan şirketin sahip olduğu imtiyazlar ve haklar tam olarak nelerdir? Hangi hatlarda tek başına taşımacılık yapma hakkına sahiptir?

Bakanlığınız Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı 2011/15 YOLCU başlıklı genelge ile İDO'yu alan şirkete daha önce sadece denizde gemilerle yolcu taşıyabilirken denizde- karada - şehir içinde de yolcu taşıma yetkisine kavuşması sağlanarak 'ultra imtiyaz' tanındığı yolundaki iddialar doğru mudur?"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber