Diyarbakır'da belediye suya yüzde 20 gizli zam yaptı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (DİSKİ) nisan ayı su faturalarına yüzde 20 zam yansıttığı ortaya çıktı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Mayıs 2012 13:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Gizli zam', bazı vatandaşların yüksek fatura şikayeti üzerine ortaya çıktı. Tepkiler üzerine açıklama yapan DİSKİ zammın elektrikten kaynaklandığını iddia etti. Belediye ve Özel İdareler Birliği Sendikası da yaptığı açıklamada zamma sert tepki gösterdi.

Diyarbakır'da suya yapılan gizli zammın yanı sıra kayıp-kaçak bedelinin vatandaşa yansıtıldığı da iddia edildi. İki ay öncesine kadar ortalama 20-30 TL arasında seyreden ortalama ev faturalarının geçen ay daha yüksek gelmesi dikkat çekti. Diyarbakır'da yüzde 50 oranında kaçak su olduğunu açıklayan DİSKİ ?Suyumuzun Yarısını Kaybediyoruz' sloganıyla kampanya başlatmış ve bunu şehirdeki bilbordlara asmıştı. İddiaya göre vatandaşın tepkisinden çekinen DİSKİ, daha önce Diyarbakır'da DEDAŞ'ın yaptığı gibi bunu faturalara ?kayıp-kaçak bedeli' olarak yansıtmak yerine gizli zam adı altında göstererek kayıp-kaçağı vatandaşın cebine yükledi.

DİSKİ Genel Müdürü Fahrettin Çağdaş yaptığı açıklamada, suya yapılan zammı kabul ederken, elektriğe yapılan yüzde 20'lik zamdan dolayı bunu yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Çağdaş, "Suyu barajdan alıyoruz. Bunun da bir maliyeti var. Elektrikle çalışan ana pompa için yılda 10 milyon TL ödüyoruz TEİAŞ'a. Elektriğe yüzde 20 zam yapıldı. Bu zam bizi de etkiledi. Bu durum su maliyetine de yansıdı. Faturalardaki artışın nedeni budur.? şeklinde konuştu.

BEM-BİR-SEN: DİSKİ VATANDAŞIN CANINA OKUMUŞTUR

Belediye ve Özel İdareler Birliği Sendikası (BEM-BİR-SEN) Diyarbakır Şube Başkanı İbrahim Gökdemir ile sendika üyeleri ortak bir açıklama yaparak DİSKİ'ye tepki gösterdi. Gökdemir, ?DİSKİ halka hizmet ilkesini yok sayarak su kayıp-kaçak bedelini vatandaşlara ödeterek, yüksek maliyetli faturalarla adeta vatandaşların canına okumuştur. Su faturaları, nerdeyse elektrik faturalarını geçmiştir.? dedi.

Büyükşehirlerin birçoğunda belediyeler su barajları inşa edip, onlarca tesis kurup milyonlarca TL masrafla suyu halkın hizmetine sunmasına rağmen su faturalarının bu kadar kabarık olmadığını savunan Gökdemir, ?Kaldı ki DİSKİ'nin, İller Bankası'nın yapmış olduğu içme suyu barajından nakille sadece arıtma görevi yaparak suyu bu kadar yüksek maliyetle halka vermesi kabul edilemez. Büyükşehir Belediyesi DİSKİ'nin bir yıl önce abonelerine yapmış olduğu tebligata su sayaçlarını dairenin dışına çıkaranlardan yüzde 50 indirimle suyu faturalandıracağını ilan etmişti. Ancak şu ana kadar hiçbir abonesine indirim yapmadığı gibi faturalara yüzde 20 artışla adeta ödüllendirmiştir.? diye konuştu.

"BELEDİYE HALKIN TEK YAŞAM KAYNAĞI SUYUNA GÖZ KOYMUŞTUR"

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin 'Türkiye'nin en ucuz suyunu Diyarbakırlılara içiriyoruz' sloganıyla yola çıktığını ve bu sloganı sık sık kullandığını anlatan Gökdemir, ortaya çıkan gerçeğin bu sloganın doğru olmadığını gösterdiğini ifade etti. Gökdemir şunları söyledi: ?DİSKİ halka hizmet ilkesini yok sayarak su kayıp-kaçak bedelini vatandaşlara ödeterek, yüksek maliyetli faturalarla adeta vatandaşların canına okumuştur. Su faturaları, nerdeyse elektrik faturalarını geçmiştir. DİSKİ'nin su kaybındaki tesisat ve hizmetteki aksaklıklarının maliyetini fatura olarak halka ödettirmesi, zulmün bir başka nişanesidir. Yakında Büyükşehir Belediyesi'nin su israfına yönelik yapmış olduğu ilan ve reklâmların ücretini halka yüklemesi de işten bile değildir. Diyarbakır onlarca yıldır sistem tarafından zulmün her türlüsüne reva görülmüş adeta ekmeği elinden alınmıştı. Büyükşehir Belediyesi bu zulmün mağduru halkımızı yıllarca zulümden kurtarma parolası ile siyaseti ilke edinmiş ise de ne yazık ki sistemi aratmayacak bir uygulama ile halkımızın can damarı ve tek yaşam kaynağı olan suyuna göz koyması ise manidardır. Memur-Sen Konfederasyonu Belediye ve Özel İdareler Birliği Sendikası olarak; değerli halkımıza zulmün her türlüsüne karşı çıktığımız gibi DİSKİ'nin su faturalarına yansıttığı örtülü fiyat artışı zulmünü de dur demeye davet ediyoruz. Daha önce Büyükşehir Belediyesi'nin su sayaçlarının daire dışına çıkaranlardan vaat ettiği yüzde 50 indirimi fatura bedeli üzerinde DİSKİ'den talep etmesini istiyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber